Opțiuni de imprimare:

Aluat opărit

Randamente20 de porțiiTimp de pregătire25 minuteTimp de preparare15 minuteTimp total40 minute

Aluatul opărit este specific pentru prepararea eclerurilor și choux-urilor, prăjituri ce se consumă cu frișcă și creme ușoare.

Pentru 12 bucăți mari/ 20 bucăți mici
 150 gr făină de grâu tip 405 sau 550
 250 ml lapte, apă sau vin alb
 1 praf de sare
 65 gr unt sau 4 linguri ulei (de exemplu : ulei de porumb, măsline, rapiță sau floarea-soarelui)
 45 ouă
1

Se cerne făina pe o bucată de hârtie cerată. Se dă în clocot ingredientul lichid cu sare și unt sau ulei, într-o oală cu pereții groși și capac.

2

De cum dă în clocot, se ia oala de pe foc. Se toarnă făina dintr-odată în oală și se amestecă cu putere, până se obține o pastă groasă, apoi o gălușcă, moment în care se pune iar pe foc.

3

De cum s-a format un film alb pe fundul vasului (după circa 2 minute), se ia de pe foc. Se pune aluatul într-un castron și se lasă să se răcească până e aproape rece.

4

Întâi se adaugă un ou și se încorporează cu mixerul la aluatul călduț, apoi se adaugă încă 3 ouă, unul după altul, și se amestecă bine aluatul.

5

În momentul în care aluatul lucește tare și se desprinde în bucăți de pe brațele mixerului, însă nu curge, e perfect. În acest caz nu se mai adaugă al cincilea ou.

6

Se modelează cu două linguri mici movilițe în tavă, la o distanță destul de mare una de alta. Pentru choux mari se folosesc linguri mari, pentru cele mici, lingurițe.

La cuptor
Bucăți mari
7

Temperatura cuptorului (1) : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 3-4); șina din mijloc; timp de coacere : 20 minute, apoi temperatura cuptorului (2) : 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); timp de coacere : 5-10 minute.

Bucăți mici
8

Temperatura cuptorului (1) : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 3-4); șina din mijloc; timp de coacere : 8-10 minute, apoi temperatura cuptorului (2) : 180˚C(160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); timp de coacere : 2-5 minute.

Variațiuni interesante
Aluat opărit preparat rapid
9

Ingredientele ajung pentru 4-6 choux : într-un pahar cu conținut de 100 ml se măsoară întâi apă, apoi făină. În plus, mai aveți nevoie de 1-2 linguri ulei, sare și 2 ouă. Se prepară aluatul conform descrierii de alături.

Umplutură simplă cu frișcă
10

Se bat 400 g frișcă lichidă bine răcită cu 2-3 linguri zahăr, 1 vârf de cuțit de vanilie măcinată și un plic de întăritor pentru frișcă. Se umplu choux cu această umplutură și se servesc imediat.

Umplutură picantă de somon și carabi
11

Se amestecă 50 g somon afumat (tăiat fâșii subțiri) cu 100 g carabi de Marea Nordului, 1 lingură zeamă de lămâie, câte 1 lingură de mărar și cozi de ceapă verde pitică tocate mărunt, 150 g brânză cu smântână proaspătă, 100 g iaurt și 100 g frișcă. Se condimentează totul cu sare și praf de chilli. Se umplu minciunelele cu această umplutură și se servesc imediat.

Sfaturi
12

Se tapetează tava cu hârtie de copt sau se unge și se presară cu un strat subțire de făină.

13

În timpul coacerii nu se deschide ușa cuptorului pentru ca aluatul să nu scadă. Apoi se reduce temperatura și se coc choux la foc mic. Se iau de pe tavă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.

14

Se taie choux pe orizontală cu ajutorul unei foarfeci de bucătărie și se umplu cu frișcă.

Informații nutriționale

Porții 0