Opțiuni de imprimare:

Burger de vita

Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 30 minute

Cel mai delicios burger pe care l-am mancat ever! Chiflele sunt facute in casa, nu sunt cumparate...sosul la fel si in combinatie a iesit o minunatie! Merita incercat! O sa imi multumiti dupa!

Pentru chiftele :
 1 kg carne de vita, antricot (de preferat cu 20% - 30% grasime) – tocata
 1 ceapa medie taiata marunt
 5 felii branza topita cu CheddarCedar
 1 cub de supa organica de vita
 1 tbsp sos soia
 1 tbsp sos Worcestershire
 1 ou
 1 catel de usturoi
 1 tbsp lingura de usturoi granulat
 1 tsp lingurita patrunjel uscat
 1 tsp oregano uscat
 1 tsp busuioc uscat
 sare
 piper
 1 tbsp ulei
Pentru sos :
 2 castraveti medii in otet sau 5-6 mici-mici
 100 gr iaurt grecesc
 1 tbsp mustar
 1 tbsp ketchup
 1 tsp sos Sriracha
 ½ tsp boia afumata
 ½ tsp sare
 ½ tsp piper
Pentru asamblare :
 16 felii branza topita cu Cheddar
 2 cepe rosii
 3 otet
 4 ardei capia copti (la borcan)
 8 frunze de salata verde
 8 chifle
Chiftelele :
1

Punem carnea tocata intr-un bol incapator, apoi adaugam peste ea ceapa tocata marunt, branza topita maruntita, catelul de usturoi si ierburile uscate.

2

Intr-un bol mic batem usor oul, adaugam sosul Worcestershire, cel de soia, cubul de supa sfaramat si pudra de usturoi, apoi amestecam bine pana cand se formeaza o pasta omogena. Adaugam pasta cu ou peste carne si amestecam bine

3

La final adaugam piper proaspat rasnit si sare dupa gust – atentie cubul de supa, desi organic, poate avea sare. Impartim compozitia cu carne in 8 parti egale (120 g/chiftea).

4

Formam chiftele, de marimea podului palmei (diametru ~ 7 cm) cu o grosime de 1 cm. Ungem o farfurie intinsa sau tocator cu ulei si punem chiftelele.

5

La final, cu ajutorul degetului mare facem o adancitura in mijlocul fiecarei chiftele – rolul adanciturii este acela de a impiedica chifteaua sa se bombeze atunci cand este pregatita termica. Acoperim farfuria cu folie de plastic sau transferam chiftelele intr-o caserola si dam la frigider.

6

Ideal este sa le facem cu o zi inainte (sau cateva ore bune) si sa le lasam la frigider pana la momentul pregatirii lor – astfel aromele se vor intrepatrunde mult mai bine.

7

Punem chiftelele pe gratarul incins si le coacem cate 2 minute pe fiecare parte daca vrem „rare”, 3 minute pe o parte 2 pe cealalta daca vrem „medium” si 3 minute pe o parte, 3 pe cealalta daca o vrem „well done”.

8

Inainte de a lua chiftelele de pe gratar punem pe fiecare cate o felie de branza – de la caldura degajata branza cu Cedar se va topi apetisant.

Sosul :
9

Taiem castravetele bucatele mici, apoi il adaugam intr-un bol alaturi de restul ingredientelor. Amestecam bine pana cand compozitia este omogena.

Asamblare :
10

Taiem chiflele in doua si le punem pe gratar cu partea taiata in contact cu gratarul, apoi le lasam 1 minut, doar cat sa se incalzeasca si sa faca liniile specifice gratarului.

11

Montam burgerul in ordinea urmatoare: Chifla – sos – o frunza de salata verde – o felie de branza topita cu Cheddar Cedar – chiftea – ½ ardei copt – ceapa murata rapid – chifla.

12

Pofta buna. Il savuram cald si cu pofta!