Opțiuni de imprimare:

Chec cu banane și afine (răsturnat)

Randamente1 porțieTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare45 minuteTimp total55 minute

Mi-aduc aminte și acum de gustul checului în două culori pe care-l făcea bunica și pe care-l savuram în grabă lângă un pahar de lapte. Plecând de la acea rețetă, am obținut una mai lejeră de chec cu banane și afine în loc de cacao: bananele dau consistență și dulceață blatului iar afinele dau aromă și acea tentă finală, care îmbogățește gustul checului.

Pentru blat :
 2 banane mari
 175 gr făină
 100 gr zahăr brun
 2 ouă
 75 gr nucă
 75 gr unt
 vanilie (păstaie sau esență)
 scortișoară
 un vârf de cuțit de sare
Pentru caramel :
 50 gr unt
 50 gr zahar brun
 250 gr afine
1

Începem cu prepararea caramelului. Topim untul și adăugăm zahărul. Amestecăm până când zahărul se dizolvă.

2

Ungem o tavă de chec și punem zahărul caramelizat pe fundul tăvii.

3

Adăugăm afinele și lăsăm tava deoparte până ne ocupăm de blat.

4

Într-un bol, punem zahărul cu untul la temperatura camerei și mixăm până devine o crema. Adăugăm și ouăle întregi, vanilia, bananele pisate și mixăm bine până se omogenizează.

5

În alt bol amestecăm făina cu praful de copt, scorțișoara și sarea.

6

Amestecăm compoziția uscată cu cea din bolul mixerului, până iese un aluat omogen.

7

Punem nuca și transferăm aluatul în tavă, peste caramelul de afine.

8

Dăm la cuptorul preaincalzit la 150˚C, aproximativ 40- 45 minute, până când checul trece de testul scobitorii.

9

Îl lăsăm la odihnit câteva minute, apoi îl întoarcem.

10

După ce se răcește, se savurează lângă un pahar de lapte, ceai sau limonadă.