Opțiuni de imprimare:

Chec cu mere și caramel vegan

Randamente1 porțieTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare1 oră 50 minuteTimp total2 ore 10 minute

După câteva zile foarte dulci am decis să reduc puțin cantitatea de zahăr rafinat pe care o consum și să pregătesc o serie de deserturi mai sănătoase.

Prima rețetă din această serie e checul cu mere și caramel vegan. O prăjitură densă și însiropată cu un gust subtil de mere, acoperită cu o ploaie de semințe și nuci și servită cu un caramel vegan, care este la fel de gustos ca rețeta clasică, dar cu mult mai puține grăsimi. :)

Chec :
 90 gr făină de migdale
 315 gr făină de secară
 130 gr zahăr de cocos
 3 tsp praf de copt
 3 tsp scorțișoară
 1 tsp nucșoară
 ½ tsp sare
 3 ouă
 420 gr iaurt grecesc
 190 ml ulei de floarea soarelui
 200 gr mere, date pe răzătoare și scurse
 90 gr stafide
 90 gr merișoare
Topping :
 2 tbsp nuci
 2 tbsp semințe de dovleac
 2 tbsp semințe de floarea soarelui
 2 tbsp semințe de chia
 2 tbsp semințe de in
Caramel :
 340 gr curmale
 2 tbsp ulei de cocos
 240 ml lapte de migdale
 120 ml apă
 1 tsp vanilie
 ¼ tsp sare de Himalaya
Chec :
1

Preîncălzim cuptorul la 160˚C.

2

Amestecăm într-un bol ingredientele uscate : făină, zahăr, praf de copt, scorțișoară, nucșoară, stafide, merișoare.

3

Amestecăm într-un bol ingredientele umede : ouă, iaurtul, uleiul și merele.

4

Amestecăm ambele, până avem un aluat omogen și-l punem într-o tavă de chec cu dimensiunea de 14,5 cm x 22 cm, tapetată cu hârtie de copt.

5

Amestecăm semințele din topping și le presărăm peste chec, apăsând puțin ca să se lipească de aluat.

6

Coacem checul timp de 1 oră 50 minute - 2 ore. Îl testăm cu o scobitoare după 1 oră 20 minute, acesta trebuie să fie uscat dar să rămână puțin aluat pe scobitoare, ca la negrese.

7

Îl lăsăm să se răcească în tavă după care îl scoatem pe un grătar să se răcească complet.

Caramel :
8

Încălzim apa într-o crăticioară și o turnăm peste curmale. Le lăsăm 20-30 de minute la înmuiat.

9

Punem toate ingredientele într-un blender și le mixăm până obținem o pastă fină și cremoasă.

10

Servim caramelul lângă o felie de chec.

11

Checul și caramelul pot fi păstrate la frigider până la 5 zile. Asta dacă rezistă atâta timp !