Opțiuni de imprimare:

Cozonac de Crăciun – în alt fel

Randamente1 porțieTimp de pregătire40 minuteTimp de preparare55 minuteTimp total1 oră 35 minute

Pentru ca pregătirile de Crăciun să se desfășoare fără multă osteneală, cozonacul acesta poate fi preparat cu 2-3 săptămâni înainte.

Când este gata, se unge cu unt și se presară cu un strat subțire de zahăr, apoi se înfășoară în folie de aluminiu. Înainte de a fi servit, se pudrează cu zahăr din belșug.

Pentru 1 cozonac :
 250 - 375 g stafide mari (deschise la culoare)
 125 gr stafide de Corint (mai mici, închise la culoare)
 2 linguri rom
 84 gr drojdie ( 2 cuburi )
 2 lingurițe zahăr
 250 ml lapte călduț
 750 gr făină, în plus pentru prelucrat
 125 gr zahăr
 1 plic zahăr vanilat
 1 vârf de cuțit sare
 2 tbsp coajă de lămâie rasă fin
 6 picături aromă de ulei de migdale amare
 câte 1 vârf de cuțit praf de cardamon și de nucșoară
 250 gr unt topit
 100 gr coajă de lămâie confiată, tocată mărunt
 100 gr migdale descojite, măcinate
 75 gr unt pentru uns
 zahăr pudră
1

Stafidele mari și cele de Corint se țin în rom 20 de minute, apoi se scurg printr-o sită. Se rupe drojdia bucăți și se pun într-un castron mic, se adaugă 2 lingurițe de zahăr și 3 linguri de lapte, se amestecă și se lasă 15 minute la temperatura camerei.

2

Se pun două treimi din făină într-un castron. Se face o adâncitură la mijloc, în care se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, aroma de migdale, condimentele și untul.

3

Se toarnă deasupra laptele cu drojdia. Se amestecă, începând din centru, cu restul de lapte și cu celelalte ingrediente. Apoi se adaugă și restul de făină și se frământă aluatul până devine omogen și se desprinde de pe marginea castronului. Se încorporează în aluat cele două tipuri de stafide, coaja de lămâie și migdalele, prin frământare.

4

Se lasă aluatul acoperit la cald timp de 1 oră, ca să crească. Se presară un strat subțire de făină pe suprafața de lucru și se mai frământă și se bate aluatul aproximativ 10 minute, cu putere, până devine elastic și nu mai este lipicios. Pentru a forma cozonacul, se întinde aluatul ca o foaie rotundă, cu diametrul de 35 cm. Se pliază una din părți până peste mijloc, obținând forma tipică a acestui fel de cozonac.

5

Se tapetează tava cu hârtie pentru copt. Se pune cozonacul în ea, se acoperă și se ține la cald până ce cozonacul crește în înălțime și lățime cam cu jumătate din dimensiunile inițiale. Se încinge cuptorul la 250˚C ( 230˚C cu ventilator sau treapta 6 ).

6

Se introduce cozonacul în cuptorul încins. Se reduce temperatura cuptorului la 160˚C ( 140˚C cu ventilator sau treapta 1-2 ) și se coace cozonacul 45-55 de minute.

7

Pentru a-l unge, se topește untul într-o crăticioară. Se scoate cozonacul din cuptor. Se unge din belșug cu unt și se pudrează cu zahăr.