Opțiuni de imprimare:

Dulceaţă de gutui

Randamente1 porțieTimp de pregătire50 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total1 oră 25 minute

O dulceață pe care o iubesc pentru aroma ei unică, delicată este dulceața de gutui. Un secret pe care l-am învăţat de la părinţii mei este să pun şi câteva frunze de druşaim. Îi dă o aromă deosebită şi specifică.
În primul rând, păstrez proporția o parte zahăr, două părți fructe, pentru că așa ne place mie și alor mei, însă țin cont și de cât sunt de dulci fructele. Cine preferă o dulceață mai dulce, adaptează după gustul său.
În al doilea rând, la 1 kg de zahăr, de regulă se pun 750 ml apă. Eu păstrez acest etalon.

 1,80 kg gutui (cântărite după curăţare)
 1 kg zahăr
 750 ml apă
 Zeama de la o lămâie
 câteva frunze de druşaim
1

Pui la fiert apa cu zahărul într-o cratiţă încăpătoare. Amesteci doar la început, până se topește zahărul, apoi nu mai amesteci. Lași să fiarbă până începe să se lege siropul.

2

Între timp, speli gutuile, le cureţi de coajă şi le dai pe răzătoarea mare. Le stropești cu zeamă de lămâie, pentru a nu se oxida.

3

Siropul nu trebuie să fie foarte legat, pentru că de regulă gutuile fierb mai greu. Adaugi gutuile peste sirop, amestecând doar uşor. Se lasă să fiarbă la foc domol, culegând spuma dacă este nevoie. Când începe să se lege şi să clocotească intens, amesteci mai des.

4

Lași să fierbă până scade un pic, iar dulceaţa este legată, însă nu fierbi foarte mult, pentru că vei rămâne fără sirop. La final adaugi frunzele de druşaim spălate bine înainte şi uscate pe un şervet, apoi mai lași 5 minute şi iei focul.

5

După ce s-a răcit, vei observa că s-a mai închegat. Este gata de pus în borcane şi de etichetat.

6

Eu am obţinut 7 borcane de 370 ml și 1 de 220 ml.

Poftă Bună!