Opțiuni de imprimare:

Globulețe dulci

Randamente1 porțieTimp de pregătire2 oreTimp de preparare20 minuteTimp total2 ore 20 minute

Globulețe cu straturi de blat de vanilie și cremă de cafea, îmbrăcate în glazură oglindă și decorate cu ornamente din zahăr.

Pentru blat:
 5 ouă
 sare
 1 tsp vanilie Bourbon pudră
 5 ulei
 5 făină
 5 gr praf de copt
 5 ml îndulcitor
Pentru însiropat:
 150 ml apă
 1 tsp cafea măcinată
Pentru crema de cafea:
 125 gr cremă mascarpone
 125 gr frișcă lichidă
 1 tsp cacao neagră
 40 gr ciocolată cu lapte
 8 gr ness
 2 cafea
Pentru crema albă:
 125 gr cremă mascarpone
 100 ml frișcă lichidă
Pentru glazura oglindă:
 60 ml apă
 60 gr zahăr tos
 100 ml lapte condensat
 100 gr ciocolată albă
 5 gr gelatină
 2 apă rece
 ½ tsp colorant alimentar pudră natural orange
 ½ tsp colorant alimentar pudră natural albastru
 ½ tsp colorant alimentar pudră natural verde
 ½ tsp colorant alimentar pudră natural galben
 4 apă fierbinte (1/colorant)
Pentru decor:
 Ornamente de zahăr
 Fulgi de cocos
 60 gr ciocolată cu lapte
Blatul:
1

se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare.
În alt castron se bat gălbenușurile, cu mixerul, cu uleiul, se adaugă vanilia pudră, îndulcitorul, praful de copt și făina, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri, omogenizând.
Se toarnă într-o tavă de copt pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (12-15 min, în funcție de cuptor).
Se lasă la răcit, apoi se decupează cercuri de diferite dimensiuni, eu am ales forme cu diametru de 6,5 cm, respectiv 3,5 cm.

Pentru însiropat:
2

se toarnă 150 ml apă clocotită într-o cană cu o linguriță de cafea măcinată, se amestecă, se lasă la răcit și se strecoară.

Crema de cafea:
3

se bate crema mascarpone împreună cu frișca lichidă, cu mixerul, până se obține o cremă fermă. Se adaugă ciocolata cu lapte topită pe baie de abur și răcită, apoi cacaoa neagră, nessul și două linguri de cafea, se omogenizează.

Pentru crema albă:
4

În continuare, pentru ca glazura oglindă să adere frumos pe orice desert, avem nevoie de o cremă albă. Aceasta se prepară amestecând crema mascarpone cu frișca lichidă, până obținem o consistență plăcută, ușor moale.

Glazura oglindă:
5

se pune gelatina la hidratat într-un bol cu 2 linguri de apă rece.
Separat, se fierb pe foc mic, într-o crăticioară, apa cu laptele condensat și zahărul, până se topește zahărul (maxim 2 minute). Se dă de pe foc, se toarnă într-un castron din sticlă în care am mărunțit ciocolată albă.
Veți avea nevoie de un termometru acum.
Când temperatura amestecului scade sub 50 de grade, se adaugă gelatina și se amestecă bine. Acum, mai întâi se dizolvă coloranții alimentari pudră (orange, galben, albastru, verde) în câte o linguriță de apă fierbinte. Apoi se repartizează glazura, în 4 castronele, în mod egal, pentru a amesteca.

6

Pasul următor constă în montare și decor și este ceva mai alert. Dacă sunteți sprinteni de regulă, la prăjiturit, puteți monta globulețele cât timp se răcește glazura oglindă. Dacă aveți emoții, atunci pregătiți mai întâi globulețele, iar apoi pregătiți glazura, după care vă luați o mică pauză!

Montare:
7

dacă aveți tavă de copt pentru brioșe cu formă rotundă ce ar putea fi folosită drept globulețe, folosiți-o. Eu, însă, nu am avut, așa că a trebuit să improvizez. Și cum nu întotdeauna avem de unde să cumpărăm repede o formă, ori mie îmi vin ideile noaptea, iar a doua zi deja abia aștept să încep să creez și să inventez, m-am învățat să mă descurc cu ce am la îndemână. Așadar, eu am folosit niște forme din plastic pe care le aveam pentru aperitive.

8

Se însiropează delicat cercurile din blatul de vanilie.

9

Apoi într-o formă din plastic ce va fi jumătatea unui globuleț, se pune în ordinea următoare: folie alimentară, după care se unge bine cu un strat din crema albă, se așază un cerc de 3,5 cm diametru, un strat din crema de cafea, apoi un cerc de 6,5 cm diametru. Aceasta este o jumătate, deci vom obține 10 jumătăți (pentru 5 globulețe). Se dau la congelator imediat, pentru 10 minute.

Decor:
10

Când glazura a căpătat consistența mierii, se poate turna peste globulețe! Fără frică, lin, cu mișcări circulare, pornind din mijloc.
Se decorează cu ornamente de zahăr și fulgi de cocos. Pe cel de-al cincilea globuleț am ales să-l îmbrac în ciocolată cu lapte, topită și răcită.

11

Notă: Dacă folosiți coloranți pudră, aceștia se pun în lichid fierbinte, dacă aveți coloranți tip gel, atunci trebuie puși în lichid rece.
Notă: Crema de cafea este mai mult decât suficientă. Mi-a rămas și puțin blat, dar este bun pentru pofticioși, dacă aveți, mai nerăbdători, prin familie :)
Notă: dacă vi se întâmplă să se închege prea tare glazura, se poate încălzi (30 de secunde sunt suficiente) pe baie de abur.

12

Notă: lăsați globulețele la scurs și uscat pe un grătar de răcire, apoi transferați-le pe un platou și dați la frigider.

13

Noi le-am servit imediat, pentru că se făcuse târziu și nu am mai avut răbdare :p