Opțiuni de imprimare:

Pâine țărănească, cu iaurt și măsline

Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total3 ore 20 minute

Îmi cumpărăsem un cuțit special pentru pâine și abia așteptam să-l testez. Am pregătit această pâine cu iaurt și măsline și am dat-o la cuptor cu o tavă cu apă sub ea, pentru ca aburii să o facă pufoasă, apoi am îndepărtat tava cu apă, pentru ca pâinea să capete acea crustă. A ieșit atât de bună, că s-a terminat într-o seară, noi am mâncat-o cu unt sau cremă de brânză.

Aluat:
 10 gr drojdie uscată activă
 ½ tsp zahăr
 400 gr făină 000
 300 ml apă călduţă
 2 ulei
 2 iaurt grecesc
 1 tsp sare
 măsline negre
În plus:
 60 gr făină pentru blatul de lucru
 1 tbsp ulei
 100 ml apă pentru aburi
1

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot dizolvi drojdia în apă călduţă, adaugi zahărul și 100 g făină și amesteci bine. Lași deoparte minim 20 de minute, vom observa că drojdia s-a activat.

2

Adaugi restul de făină, pui într-o parte sarea, astfel încât să nu atingă decât făina și amesteci. Începi frământarea, adăugând uleiul în fir subțire și apoi iaurtul. Frămânți până obţii un aluat moale, omogen.

3

Ungi cu o lingură de ulei şi acopri cu folie alimentară. Lași la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

4

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți cât să-i dai formă.
Îl transferi într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și mai lași la crescut încă o oră.

5

Crestezi pâinea, după plac, apoi o dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 50 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău). Odată cu pâinea, mai introduci o tavă cu apă, pe care o îndepărtezi după ce s-a evaporat apa.

6

După ce scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi în unul-două șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.
Poftă Bună!