Opțiuni de imprimare:

Piept de curcan cu vin alb, mirodenii şi portocală

Randamente1 porțieTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare1 oră 30 minuteTimp total1 oră 40 minute

După cârnaţi, piftie şi sarmale, toată lumea simţea nevoia ca azi să mănânce ceva mai uşor. Aşa că, pentru a doua zi de Crăciun, am pregătit piept de curcan cu vin alb, mirodenii şi portocală, care i-au dat o aromă deosebită. Aşa îl pregătea şi bunica mea, de Crăciun, doar că îl pregătea la cuptorul cu lemne şi mai punea mere şi gutui pentru aromă (eu le-am înlocuit cu portocală).

 1 piept de curcan
 300 ml vin alb
 ulei
 sare
 3 amestec mirodenii: coriandru, cimbru, oregano, rozmarin, boia dulce, cimbrişor
 2 portocale mici
1

Se taie pieptul în două, se unge cu ulei, se freacă cu sare, dar şi mirodenii pentru o crustă frumoasă. Eu mi-am făcut propriul amestec din mirodeniile care îmi plac într-un borcănel mic.

2

Se aşază piepţii într-o tavă de ceramică în care am pus un strat subţire de ulei. Se adaugă vin alb, sucul de la o portocală şi câteva felii de la altă portocală (pulpă).

3

Se dă la cuptor, la foc mic, aprox o oră şi jumătate, până se rumeneşte bine. Nu uitaţi să întoarceţi piepţii de curcan, ca să se rumenească frumos pe ambele părţi. La mine s-a ars un pic uleiul şi pulpa de portocală din tavă, dar curcanul a rămas fraged.

4

Eu am servit cu pilaf şi murături. Portocala rămasă se poate felia pentru decor.