Opțiuni de imprimare:

Plăcintă de dovleac cu făină integrală

Randamente1 porțieTimp total1 oră 30 minute

Vă propun astăzi o reţetă de plăcintă şi uşor şi rapid de preparat. Şi gustoasă şi sănătoasă. O poate pregăti absolut oricine, fără a fi nevoie de abilităţi înnăscute de bucătar. Spor!

Pentru foi
 300 gr făină integrală
 5 tbsp zahăr brun
 5 tbsp lapte migdale
 5 tbsp ulei cocos
 1 ou
 1 praf sare
Pentru umplutură
 1 kg dovleac mărunțit
 100 gr zahăr brun
 1 tbsp scorțișoară
Pentru ornat
 1 ou
 30 gr nucă
1

Să începem prin a spune că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Este important de menţionat asta de la început căci, deşi nu pare un pas esenţial, este. Am păţit să nu îmi iasă reţete doar din acest motiv. Prin urmare, scoateţi din frigider toate ingredintele din timp.

Apoi, vreau să menționez că pentru această rețetă am folosit o tavă rotundă cu pereți detașabili, cu diametrul de 23 de cm.

Pregătim întâi umplutura. Tăiem, curățăm de coajă și porționăm dovleacul. Îl dăm apoi prin răzătoarea mare. După ce dovleacul a fost pregătit, îl punem într-o oală încapatoare la foc mic împreună cu zahărul şi îl călim până ce a scăzut şi este pătruns. Adăugăm scorţişoara, iar după ce este gata îl lăsăm să se răcească.

Pregătim foile între timp. Punem laptele de migdale(mie îmi place să îl pregătesc eu, nu să îl cumpăr), uleiul şi zahărul într-o cratiţă la foc mic şi amestecăm până când compoziţia dă într-un clocot, iar zahărul s-a topit. O lăsăm şi pe aceasta să se răcească şi o transferăm apoi intr-un bol încăpător. Peste ea punem oul, bicarbonatul de sodiu, praful de sare, amestecăm, iar apoi începem să adaugăm făina integrală puţin câte puţin, până când aluatul poate fi frământat cu mâna, fără a se mai lipi. Nu adăugaţi toată făina dintr-o dată pentru că este posibil să nu vă trebuiască toată(sau, din contră, să mai fie necesare 20-30 g). Veţi obţine un aluat elastic şi uşor de prelucrat. Ce îmi place mie foarte mult la această reţetă este că aluatul nu necesită timp pentru a creşte, nefolosindu-se drojdie.

După ce aluatul este gata, îl porţionăm în două. Presărăm puţină făină pe blatul de lucru pentru a nu se lipi şi incepem să îl întindem cu ajutorul unui sucitor.

2

Îl ridicăm şi reaşezăm constant pentru a nu se rupe sau lipi, adaugând, după caz, puţină făină dedesubt. După ce am întins foaia aproape de tot, eu am folosit dosul tăvii de copt pentru a decupa aluatul la dimensiunea necesară, prin presarea acesteia deasupra aluatului. Am înlaturat marginile şi am mai întins aluatul puţin, pentru a obţine o suprafaţă mai mare, care să acopere şi puţin din pereţii laterali. Tapetăm tava cu hârtie de copt. Tot cu ajutorul sucitorului, rulăm aluatul pe el pentru a nu se rupe şi apoi îl derulăm deasupra tăvii de copt. Aşezăm bine şi simetric foaia pe fundul si pereţii tăvii.

3

Adaugăm apoi dovleacul călit şi răcit. Dacă s-a mai lăsat suc după ce am dat dovleacul jos de pe foc, îl scurgem înainte de a pune umplutura peste foaia de placintă. Nivelăm bine şi, din nou, trecem la întinderea cu sucitorul a foii de deasupra.

după ce am aşezat foaia deasupra, am venit fin cu un cuţit pe deasupra în forma în care va fi porţionată plăcinta, am spart şi bătut un ou şi am uns foaia cu el, adaugând apoi pe fiecare viitoare felie câte un sfert de nucă. La cea de-a doua variantă am adăugat fâşiile deasupra umpluturii, le-am uns cu ou cu ajutorul unei pensule şi am adăugat nuca în spaţiile rămase.

Se pune la cuptor pentru aproximativ 40 minute(sau până când devine aurie deasupra) la 180 de grade. După ce s-a copt, o lăsăm să se răcească, o porţionăm şi savurăm.

Poftă bună!