Opțiuni de imprimare:

Quiche cu somon și spanac

Randamente4 porțiiTimp de pregătire1 oră 30 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total1 oră 50 minute

Cine a vizitat măcar o dată l'Hexagone a descoperit relația specială de iubire pe care au francezii cu patiseria locală. La tot pasul, vitrine cochete își etalează cu nonșalanță farmecele, ademenind trecătorii cu tarte apetisante, croissantes pufoase, crêpes irezistibile și alte asemenea bunătăți.

În marea lor pasiune pentru aluaturi, francezii au inventat tot felul de rețete pentru tartele cu gust dulce, dar și pentru cele cu gustul sărat. Pe cele din urmă le numesc în general quiches și, chiar dacă denumirea derivă din cuvântul german kutchen (chec), aceste preparate au la bază rețete originale franțuzești. Una dintre cele mai vechi și iubite quiche în bucătăria franceză este celebra Quiche Lorraine, gătită mai ales în sezonul de iarnă.

Însă noi vă propunem pentru azi gustul à la française al unei quiche cu somon și spanac.

 250 gr Făină integrală
 125 gr Unt
 4 Ouă
 3 Căni de spanac proaspăt
 1 Cană de smântână lichidă
 1 Praz mediu
 150 gr Somon afumat
 1 Mână de roșii cherry
 Ulei de măsline
 Sare
 5 Linguri de apă rece
 Semințe de in
1

La prepararea aluatului, urmează întocmai indicațiile din rețetă dacă dorești să obții textura perfectă, caracteristică unui aluat de patiserie franțuzesc.

Pregătește un bol încăpător pentru mixarea ingredientelor și amestecă mai întâi făina cu o linguriță de sare. Untul se folosește rece, abia scos din frigider și se amestecă cu făina folosindu-ți mâinile și frecând între palme și degete bulgării de unt și făină, până ce rezultă un amestec cu aspect de nisip. De fapt, această tehnică se numește sabler, de la cuvântul francez sable, care înseamnă nisip.

2

Adaugă peste făină un gălbenuș de ou și 3 – 6 linguri de apă răcită cu gheață.

3

Atenție însă, fiecare lingură de apă trebuie adăugată pe rând, una câte una, iar numărul lor total depinde de făina pe care o folosești, așa că verifică de fiecare dată textura la care a ajuns aluatul înainte să adaugi următoarea lingură de apă. Acesta trebuie să își păstreze o formă robustă și bine închegată.

4

Pe o suprafață de lucru pudrată cu făină, modelează aluatul creând o minge compactă. Cu podul palmei turtește și întinde aluatul în față, după care redă-i iar forma sferică. Poți repeta procedeul de câteva ori. Bineînțeles că și acestei tehnici de patiserie francezii i-au dat un nume - fraiser la pâte. Rolul acestei operațiuni nu se limitează la a suna pompos, chiar ușor amuzant, ci ajută la uniformizarea conținutului de unt în interiorul aluatului.

5

După atâtea frământări, e timpul pentru odihnă, așa că învelește bila de aluat în folie alimentară și las-o să stea liniștită la frigider cel puțin o oră. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Îți va fi recunoscătoare.

6

Pregătește o tavă de formă rotundă, tapetând-o cu puțin unt și apoi așază în ea aluatul bine întins, acoperind integral și marginile tăvii.

Refrigerează din nou aluatul, de data aceasta lăsându-l cu tot cu tavă în frigider pentru încă o jumătate de oră. Înainte de a-l băga la cuptor, înțeapă suprafața aluatului cu o furculiță pentru a preveni umflarea și formarea bulelor de aer. Astfel pregătit, aluatul se coace pentru 20 de minute în cuptor, la 200°C.

7

Într-o tigaie ușor încălzită, pune un pic de ulei de măsline, prazul tocat și spanacul spălat și uscat.

8

Sotează legumele pentru cca. 6 minute, până când devin moi și apoi dă tigaia deoparte să se răcească.

9

Între timp, poți pregăti somonul, tăindu-l în fâșii potrivite.

10

Bate cele 3 ouă rămase, adaugă smântâna lichidă, sarea, piperul și apoi scoate aluatul copt din cuptor.

11

La final îți mai rămâne doar să îmbini tot ceea ce ai pregătit până acum și să creezi o quiche cât mai aproape de grația boemă și romantică a Franței.

Peste aluat așezi prazul și spanacul gătit, adaugi sosul de smântână și ou, fâșiile de somon afumat, iar deasupra împodobești cu jumătăți de roșii cherry și semințe de in.

12

Dai totul la cuptor pentru încă 20 de minute, la treapta de căldură corespunzătoare temperaturii de 200°C.
Et voila! O quiche parfait, ce poate fi consumată rece sau caldă, dimineața, la prânz sau seara. Bon appétit!

Cele mai chic accesorii și ustensile de bucătărie le găsești la www.kutt.ro

Informații nutriționale

Porții 0