Opțiuni de imprimare:

Sos alb

Randamente1 porțieTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total40 minute

Hello iCooks,
Acest sos este foarte versatil, gustos, aromat și poate fi folosit ca sos de bază pentru pizza (noi l-am folosit ca sos de bază în pizza noastră formaggi e pera), paste sau burgeri sau servit deasupra preparatelor din pește, legume sau ouă.

Un sos versatil foarte gustos

 50 ml smântână, min 30% grăsime
 50 gr ceapă, tocată mărunt
 25 gr unt tăiat cubulețe, rece
 125 gr vin alb, sec
 65 gr oțet din vin alb
 8 gr usturoi, pisat
 3 gr sare
 coajă de la 2 lămâi
 piper negru
 tarhon, după gust
1

Topim 15g de unt într-o crăticioara. Adăugăm ceapa tocată și o călim câteva minute să se înmoaie

2

Adăugăm usturoiul pisat și-l gătim 30 - 40 de sec până când își eliberează mirosul. Trebuie amestecat încontinuu astfel încât acesta să nu se ardă.

3

Turnăm vinul alb peste, și-l reducem la jumătate, aprox 3 - 5 min.

4

Turnăm și oțetul de vin și-l reducem și pe acesta la jumătate, aprox 3 - 5 min. Atenție: nu turnați oțetul peste vinul neredus. Aciditatea oțetului va face ca usturoiul să-și schimbe culoarea în verde.

5

După ce lichidele au fost reduse adăugăm smântâna și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic 10-15 minute, amestecând din când în când în el să nu se prindă.

6

Când sosul este gata, adăugăm sarea, coaja de lămâie, frunzele de tarhon, piperul și amestecăm.

7

Mai lăsăm sosul să fiarbă 1 minut și oprim focul.

8

Trecem sosul printr-o sită și-l lăsăm să se răcească.

9

Acesta se va îngroșa și va putea fi folosit în foarte multe peparate: ca sos de pizza, de paste, de burger, peste preparate din carne de pește, ouă sau legume.