Opțiuni de imprimare:

Stollen

Randamente12 porțiiTimp de pregătire1 oră 30 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total2 ore 10 minute

În acest cozonac cu fructe uscate și confiate, se ascunde un fir de marțipan rafinat. Stollen a devenit cozonacul favorit de Crăciun al germanilor în secolul XV.

 175 ml lapte călduț
 2 tbsp drojdie uscată
 75 gr zahăr tos fin
 1 ou mare
 1 ½ tsp sare
 75 gr unt moale
 1 tsp mirodenii
 350 gr făină de calitate superioară
 250 gr fructe uscate, după gust
 200 gr marțipan alb
 unt topit și zahăr pudră pentru decor
1

Turnați laptele într-o cană sau într-un bol, amestecați-l cu drojdia uscată și lăsați-l deoparte 10 minute, până când maiaua devine spumoasă. Într-un castron mai mare, amestecați maiaua cu zahărul, oul, sarea, untul, iar apoi adăugați făina și mirodeniile. Când aluatul începe să se dezlipească de pe castron, transferați-l pe o planșetă presărată cu făină și încorporați fructele uscate. Continuați să îl frământați până când aluatul devine elastic (cca. 10 minute). Apoi, puneți aluatul într-un castron uns cu unt, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească la cald, aproximativ o oră.

2

Încălziți cuptorul la 180° C. Bateți aluatul ca să se lase, transferați-l din nou pe planșeta presărată cu făină și întindeți o foaie dreptunghiulară. Formați un fir lung de marțipan și plasați-l în mijlocul foii de aluat. Aranjați aluatul în așa fel, încât să ascundă complet marțipanul. Uniți marginile preparatului, întoarceți-l invers și, cu sucitorul formați o adâncitură de-a lungul cozonacului. Coaceți preparatul în tava pregătită în prealabil, până se rumenește. După coacere, lăsați-l să se răcească pe un grătar, ungeți-l cu untul topit și presărați zahărul pudră.

Informații nutriționale

Porții 0