Opțiuni de imprimare:

Tartă cu căpșuni, cremă de vanilie și apă de trandafiri

Randamente1 porțieTimp de pregătire2 oreTimp de preparare30 minuteTimp total2 ore 30 minute

Azi împărtșesc cu voi rețeta unei tarte delicioase – o simfonie de arome. Pentru blat am folosit făină specială pentru patiserie (tarte, biscuiți, foietaje) tip 550, de care am fost foarte mulțumită, când am văzut ce textură și gust are blatul, deja m-a inspirat pentru viitoare rețete. Pentru crema am folosit vanilie și apă din flori de trandafiri, apoi am decorat cu ornamente din aluatul rămas, precum și căpșuni aromate, câteva linii de ciocolată și flori de frișcă. Pentru mine, această tartă nu a avut nevoie de zahăr, nici măcar de îndulcitor, pentru că a fost suficient de dulce de la frișcă și fructe.

Pentru blatul de tartă:
 100 gr unt rece
 200 gr făină 550 (pentru patiserie)
 sare
 1 ou mic
 3 tbsp apă rece
 2 tbsp zeamă de lămâie
Pentru cremă:
 2 gălbenușuri
 200 ml lapte
 sare
 26 gr făină (1 lingură cu vârf)
 5 gr pudră de vanilie Bourbon
 1,50 tsp apă din flori de trandafiri
 40 gr unt
 100 ml frișcă lichidă
în plus:
 1 tbsp unt pentru uns forma
 30 gr făină pentru blatul de lucru
Pentru decor:
 căpșuni proaspete
 100 ml frișcă lichidă
 20 gr cuvertură de ciocolată neagră
 suc de la salata de sfeclă roșie
 un vârf linguriță colorant natural pudră verde
 1 tsp apă fierbinte
 Perle de zahăr
Blatul de tartă:
1

Se cerne făina într-un bol, se adaugă untul rece, apoi se amestecă cele două ingrediente, fărâmițându-le cu degetele. Se adaugă un praf de sare, zeama de lămâie, oul, apa rece, amestecând. Se frământă puțin, până capătă forma unui bloc, se acoperă cu folie și se dă la frigider 30 de minute.

2

Se întinde aluatul în foaie subțire pe blatul de lucru presărat cu puțină (aprox 30 g) făină. Se transferă aluatul cu ajutorul sucitorului într-o tavă de tartă unsă cu unt (eu am pus pe fundul tăvii și o hârtie mică de copt, doar pentru mai multă siguranță, nu e obligatoriu).
Se înțeapă aluatul cu o furculiță din loc în loc și se îndepărtează surplusul de cocă.

3

Se coace tarta pentru 15 minute, la foc mic, în orb, adică se așază peste ea o foaie de copt cu o greutate, eu am folosit paste, dar se pot folosi mărgele ceramice, orez, fasole sau ce doriți. Apoi se îndepărtează greutatea și se mai coace blatul încă 10-15 minute, la foc mediu, să se rumenească ușor. Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit în formă.

4

Pentru că mie mi-a rămas puțin aluat, am pregătit și niste ornamente: flori și frunzulițe. Acestea se pot lăsa albe sau se pot colora cu suc de la salata de sfeclă roșie sau colorant natural pudră verde, dizolvat în apă fierbinte. Aceste ornamente se coc doar câteva minute (7-8 minute), stați cu ochii pe ele.

Crema:
5

Se amestecă, într-o crăticioară, gălbenușurile cu laptele și un praf de sare, cu un tel. Se adaugă făina, vanilia și apă din flori de trandafiri. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă (aprox 5 minute). Se stinge focul, se adaugă untul, amestecând bine. Se transferă într-un bol și se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider, să se răcească bine (aprox 15 minute).
După aceea, se adaugă în cremă frișca lichidă și se bate cu mixerul aprox 1 minut, până capătă acea consistență cremoasă, fină.

Montare și decor:
6

După ce s-a răcit tarta, se scoate din formă și se mută pe un platou. Se umple cu cremă. Se dă la frigider cât pregătim decorul.

7

Se spală căpșunile și se zvântă pe un prosop de hârtie.

8

Se topește ciocolata pe baie de abur și se umple cu ea un poș pentru ciocolată.

9

Se bate frișca lichidă, până devine consistentă și mătăsoasă.

10

Se scoate tarta de la frigider și se decorează cu: linii de ciocolată, flori de frișcă, ornamentele din aluat, pictate, căpșuni și perluțe. Se mai trasează câteva linii de ciocolată.
Se dă tarta la frigider până la servire.

Poftă Bună!