Opțiuni de imprimare:

Tort cu caju, earl grey, frișcă și fructe

Randamente1 porțieTimp de pregătire4 oreTimp de preparare30 minuteTimp total4 ore 30 minute

Am pregătit pentru aniversarea surorii mele un tort cu blat cu nuci caju, cremă cu earl grey, multă frișcă, fructe și decorațiuni din foi de orez.

Perfect pentru o onomastica.

Blat:
 6 ouă mari
 2 albușuri
 sare
 5 ml îndulcitor (sau 5 linguri zahăr)
 150 gr nuci caju măcinate
 50 gr nuci rumenite și măcinate
 40 gr făină albă
 10 gr praf de copt
Pentru însiropat:
 500 ml apă
 1 tsp coajă de portocală aromată cu whisky și vanilie
 1 tsp coajă de mandarină
 2 tbsp Brandy
Crema Earl Grey:
 270 ml lapte
 1 plic de ceai Earl Grey
 2 gălbenușuri
 sare
 5 ml îndulcitor (sau 5 linguri zahăr)
 36 gr făină albă
 70 gr unt 80% grăsime
Decor:
 250 gr cremă mascarpone
 350 ml smântână pentru frișcă
 Căpșuni (după gust)
 2 caise
 1 pară Abate
 5 decorațiuni din foi orez
 frunze de mentă
 5 foi de orez
 Colorant alimentar galben și roșu,
Blatul:
1

Bați spumă, cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, adaugi rând pe rând, gălbenușurile. Apoi adaugi făina în care ai amestecat praful de copt, nucile caju, nucile, amestecând cu o spatulă, cu mișcări largi, pentru a păstra compoziția aerată.
Torni aluatul într-o forma de copt rotundă, de 18 cm diametru, pregătită cu hârtie de copt și dai la cuptorul preîncălzit, pentru aprox 25-30 de minute, la foc mic.
Lași la răcit.

Pentru însiropat:
2

Fierbi aprox 2 minute apa cu coajă de portocală aromată cu whisky și vanilie, coajă de mandarină. Lași la răcit, apoi adaugi brandy.

Crema Earl Grey:
3

Înfierbânți laptele, îl dai deoparte, adaugi pliculețul de ceai Earl Grey și lași la infuzat 10 minute. Lași la răcit.
Într-o crăticioară, amesteci gălbenușurile cu îndulcitorul, sarea și făina. Adaugi și laptele și pui crăticioara pe foc mic. Fierbi până se îngroașă ca o budincă, amestecând tot timpul. Dai de pe foc, adaugi untul și omogenizezi.
Dai la frigider 20 de minute, apoi o bați cu mixerul până devine cremoasă (maxim un minut).

Montare și Decor:
4

Tai blatul de tort în 3 foi și le însiropezi.
Speli căpșunile și caisele și le usuci pe șervete.
Speli para, o ștergi cu un șervet, o tai felii, pe care le răsfiri pe o tavă. Presari zahăr și le usuci la cuptor, la foc mic de tot, aprox 30 de minute sau până se usucă.
Foile de orez le înmoi în apă cu puțin colorant alimentar, le așezi pe o tavă cu hârtie de copt și le usuci o oră la foc foarte mic.

5

Bați cu mixerul frișca, mai moale.

6

Adaugi pe prima foaie de blat 2/3 din cremă, pui a doua foaie de blat, adaugi crema rămasă însă doar sub forma unui inel. În mijloc pui 3 linguri de frișcă bătută moale, o nivelezi ușor și adaugi căpșuni tăiate cubulețe și le presezi cu degetele, ca să fie la același nivel. Apoi adaugi capacul tortului.

7

În frișca rămasă adaugi mascarponele și amesteci până capătă o consistență cremoasă.
Îmbraci tortul în alb, apoi decorezi tortul cu fructe, flori de frișcă, felii subțiri de pară uscate la cuptor, cu decorațiuni din foi de orez și frunzulițe de mentă.

8

Notă: Pentru a obține un blat înalt, ai nevoie de o formă de copt de 18 cm diametru și un blat din minim 6 ouă mari.

Poftă Bună!

Informații nutriționale

Porții 1