Opțiuni de imprimare:

Tort cu fructe de pădure, pere și smochine

Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total3 ore

Un tort feminin și elegant cu 2 foi cu nucă, 2 foi roșii, cremă de zmeură, cremă de mure, cremă de afine, la final îmbrăcat în culori vesele și decorat cu pere posate în sirop cu vin și smochine.

Pentru blaturi:
 5 ouă mari
 2 albușuri
 sare
 5 ml îndulcitor
 ½ tsp apă de flori de portocal
 3 făină
 5 nucă măcinată
 5 gr praf de copt
 1 tsp cacao
 cuțit colorant alimentar gel roșu Wilton
Pentru creme:
 2 gălbenușuri
 sare
 300 ml lapte
 2 făină
 pudră de vanilie Bourbon
 40 gr unt
 100 ml frişcă lichidă
 2 gem de zmeură
 2 gem de mure
 2 gem de afine
Pentru sirop:
 300 ml apă
 100 ml vin alb
 2 zahăr brun Demerara
 1 pară Santa Maria
 1 măr
Pentru decor:
 300 ml frişcă lichidă
 250 gr cremă mascarpone
 colorant alimentar gel piersică Wilton
 colorant alimentar gel roșu Wilton
 ½ tsp turmeric dizolvat într-o linguriță de apă fierbinte
 Confetti de zahăr
 3 smochine
 para din sirop, mărunțită
Pentru blaturi:
1

Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, îndulcitorul şi apa de flori de portocal, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca măcinată şi făina. Compoziţia se separă în două vase: jumătate rămâne cu nucă, jumătate se amestecă împreună cu colorantul roșu și cacaua.
Se torn aluaturile în două forme rotunde, de același diametru, pregătite cu hârtie de copt.
Se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trec testul scobitorii. Eu am copt blatul cu nucă 25 minute, iar cel roșu a avut nevoie de 30 de minute.
Se lasă la răcit.

Pentru sirop:
2

Se pun la fiert apa, vinul și zahărul brun. Când fierbe, se adaugă fructele spălate și se lasă să fiarbă până când fructele se pătrund (dar să nu se înmoaie). Se dă de pe foc și se lasă la răcit. Para se scoate, se decojește și se taie cuburi mici.

Pentru creme:
3

Mai întâi se pregătește o bază de vanilie: se amestecă pe foc mic, cu un tel, gălbenușurile cu sarea, făina, vanilia și laptele. Nu am pus deloc zahăr pentru că voi folosi, mai departe, frișcă și gemuri. Când s-a îngroșat ca o budincă, se dă de pe foc, se încorporează untul. După ce s-a răcit, se adaugă frișca bătută moale.
Crema se împarte în 3 boluri, amestecând cu gemul de zmeură, gemul de mure, respectiv de afine.

Montare și decor:
4

Se taie fiecare blat în două foi și se însiropează.

5

Se montează alternând blaturile colorate cu cremele, astfel: blat cu nucă, cremă de zmeură, blat roșu, crema de mure, blat cu nucă, crema de afine și blatul roșu. Nu uitați să adăugați cuburile de pară pe cremă și să le presați ușor cu degetele în cremă.
Se dă la frigider 30 de minute.
Se bate frișca lichidă împreună cu crema mascarpone, apoi crema obținută se împarte în mai multe boluri, în funcție de câte culori doriți să folosiți: alb, piersică, roșu și galben.

6

Se îmbracă tortul în cremele colorate, se decorează cu flori, confetti, smochine și cuburi de pară (cea din sirop).

7

Opțional: pentru urare, se adaugă puțină cacao în cremă și se scrie urarea cu poșul.
Se dă la rece până la servire.