Tort cu nucă de cocos și cremă de unt cu cafea

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Pentru noi, Revelionul este o dublă sărbătoare, pentru că îl sărbătorim pe tata (Vasile). Am pregătit un tort cu blat cu nuci (anul acesta am avut multe albușuri de la alte prăjituri, așa că am modificat un pic blatul), cremă de unt și cafea, sirop cu portocală și rom și un decor cu multă nucă de cocos, flori de frișcă, struguri albi (am găsit chiar fără semințe), dar și coacăze roșii (pe care le-am cumpărat la sfârșitul verii și le-am congelat special pentru torturi).

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire3 oreTimp de preparare30 minuteTimp total3 ore 30 minute

Ingrediente:

Blat:
 9 albușuri
 4 gălbenușuri
 sare
 5 ml îndulcitor
 100 gr nucă măcinată
 90 gr făină albă
 7 gr praf de copt
Sirop:
 400 ml apă
 2 tsp coajă de portocală (ținută în zahăr)
 1 tsp esență de rom
Crema de unt:
 200 gr unt 80% grăsime
 3 ml îndulcitor
 2 tsp cacao neagră
 1 tsp cafea măcinată
 1 tsp cafea solubilă
Decor:
 250 gr cremă mascarpone
 200 ml frișcă lichidă
 Fulgi de cocos
 Colorant alimentar gel galben
 Colorant alimentar gel orange
 Struguri albi (fără semințe)
 Coacăze roșii (congelate)
 Confetti de zahăr
 Ornamente din zahăr

Mod de preparare:

Blatul:
1

Bați cu mixerul albușurile cu sarea și îndulcitorul, adaugi treptat gălbenușurile, nuca măcinată, făina și praful de copt, amestecând după fiecare. Torni compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu hârtie de copt sau unsă cu grăsime și coci aprox 30 de minute la foc mediu, la cuptorul preîncălzit. Lași la răcit.

Siropul:
2

Prepari un sirop cu apa și coaja de portocală, fierbi câteva minute, dai deoparte și lași la răcit, apoi adaugi esența de rom.

Crema de unt:
3

Bați cu mixerul untul până se deschide ușor la culoare, apoi adaugi îndulcitorul, cacaoa, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă și amesteci bine, până obții o cremă frumoasă.

Montare și Decor:
4

Tai blatul în două foi, pe care le însiropezi (siropul este suficient, poate chiar să îți rămână, așadar însiropează în funcție de cât îl dorești de însiropat). Întinzi și nivelezi crema de unt și cafea și presari deasupra boabe de struguri, pe care le presezi ușor cu degetele, apoi adaugi capacul tortului.

5

Bați cu mixerul frișca, mai moale, apoi încorporezi mascarponele și omogenizezi. Îmbraci tortul în crema albă și în nucă de cocos. În partea de jos îi faci un brâu din bombonele roz-mov micuțe.

6

Crema albă rămasă o poți colora cum îți place, eu am vrut galben și orange în câte două nuanțe, așa că am pregătit orange închis și deschis, respectiv galben închis și deschis. Ornezi tortul cu flori și decorezi cu fructe și ornamente de zahăr.
La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor
şi Un An Nou Fericit!

Ingrediente

Blat:
 9 albușuri
 4 gălbenușuri
 sare
 5 ml îndulcitor
 100 gr nucă măcinată
 90 gr făină albă
 7 gr praf de copt
Sirop:
 400 ml apă
 2 tsp coajă de portocală (ținută în zahăr)
 1 tsp esență de rom
Crema de unt:
 200 gr unt 80% grăsime
 3 ml îndulcitor
 2 tsp cacao neagră
 1 tsp cafea măcinată
 1 tsp cafea solubilă
Decor:
 250 gr cremă mascarpone
 200 ml frișcă lichidă
 Fulgi de cocos
 Colorant alimentar gel galben
 Colorant alimentar gel orange
 Struguri albi (fără semințe)
 Coacăze roșii (congelate)
 Confetti de zahăr
 Ornamente din zahăr

Indicații

Blatul:
1

Bați cu mixerul albușurile cu sarea și îndulcitorul, adaugi treptat gălbenușurile, nuca măcinată, făina și praful de copt, amestecând după fiecare. Torni compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu hârtie de copt sau unsă cu grăsime și coci aprox 30 de minute la foc mediu, la cuptorul preîncălzit. Lași la răcit.

Siropul:
2

Prepari un sirop cu apa și coaja de portocală, fierbi câteva minute, dai deoparte și lași la răcit, apoi adaugi esența de rom.

Crema de unt:
3

Bați cu mixerul untul până se deschide ușor la culoare, apoi adaugi îndulcitorul, cacaoa, cafeaua măcinată și cafeaua solubilă și amesteci bine, până obții o cremă frumoasă.

Montare și Decor:
4

Tai blatul în două foi, pe care le însiropezi (siropul este suficient, poate chiar să îți rămână, așadar însiropează în funcție de cât îl dorești de însiropat). Întinzi și nivelezi crema de unt și cafea și presari deasupra boabe de struguri, pe care le presezi ușor cu degetele, apoi adaugi capacul tortului.

5

Bați cu mixerul frișca, mai moale, apoi încorporezi mascarponele și omogenizezi. Îmbraci tortul în crema albă și în nucă de cocos. În partea de jos îi faci un brâu din bombonele roz-mov micuțe.

6

Crema albă rămasă o poți colora cum îți place, eu am vrut galben și orange în câte două nuanțe, așa că am pregătit orange închis și deschis, respectiv galben închis și deschis. Ornezi tortul cu flori și decorezi cu fructe și ornamente de zahăr.
La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor
şi Un An Nou Fericit!

Tort cu nucă de cocos și cremă de unt cu cafea