Opțiuni de imprimare:

Tort cu nuci, cremă de unt și cireșe

Randamente1 porțieTimp de pregătire2 oreTimp de preparare27 minuteTimp total2 ore 27 minute

Pentru aniversarea tatei, am pregătit un tort clasic, pe gustul lui: cu blat de nucă și cremă de unt. Blatul cu nuci e preferatul nostru, e aromat, nu are nevoie de unt sau ulei și dacă mai e și bine însiropat, e grozav. Și ca să-mi pun și eu amprenta, am adus un decor de vară, cu alb și galben, cu moațe de frișcă în două culori, care te trimit cu gândul la înghețată și cireșe.

Pentru blat :
 6 ouă m
 5 ml îndulcitor
 un praf sare
 60 gr făină
 130 gr nucă măcinată
 7 gr praf de copt
Pentru însiropat :
 400 ml apă
 1 tsp apă din flori de portocal
 2,50 ml îndulcitor
Pentru crema de unt :
 200 gr unt 80 % grăsime
 2,50 ml îndulcitor
 2 cacao neagră
 1 tsp cafea măcinată
 1 tsp cafea solubilă
 60 ml frişcă lichidă
Pentru decor :
 250 ml frişcă lichidă
 200 gr cireșe
 varf de cutit turmeric (curcuma)
 1 tsp apă fierbinte
 ciocolată cu lapte
 ciocolată albă
Blatul :
1

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă îndulcitorul, apoi gălbenuşurile, unul câte unul, amestecând cu mixerul. Apoi se adaugă nuca măcinată și făina în care am amestecat praful de copt, amestecând cu o spatulă, ușor, pentru a nu desumfla compoziția.
Se toarnă compoziția într-o formă rotundă de copt, pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (la mine a fost gata în 27 de minute, în funcţie de cuptorul fiecăruia). Se lasă la răcit.

Pentru însiropat :
2

Se fierb pe foc mic, pentru 5 minute, apa cu îndulcitorul și apa din flori de portocal, apoi se lasă la răcit.

Crema :
3

Se bate cu mixerul untul (la temperatura camerei) până se deschide la culoare, se adaugă îndulcitorul, cacaua, cele două tipuri de cafea, se amestecă până devine cremoasă, apoi se adaugă și frișca lichidă și se mai amestecă foarte puțin, cât să se omogenizeze.

Montare şi decor :
4

Se taie blatul în două foi și se însiropează. Se întinde crema de unt, având grijă să păstrăm deoparte 4 linguri pentru decor.

5

Se bate frișca lichidă, până devine mătăsoasă. Se dau deoparte două linguri din frișcă pentru a amesteca, separat, cu turmericul dizolvat într-o linguriță de apă fierbinte. Se îmbracă tortul în frișcă, iar pe lateral se adaugă din loc în loc și frișcă colorată în galben și se amestecă cele două culori doar din finiare cu spatula, apoi se face acel model cu o furculiță.

6

Se umple un poș cu frișca rămasă, se fac floricele pe rândul de jos, se scrie urarea de pe tort, apoi se adaugă în poș crema de unt păstrată deoparte, pentru a orna cu flori mari. Se decorează florile apoi cu bucățele de ciocolată albă și cu lapte, alternativ.
Se spală cireșele și se usucă pe șervete, apoi se decorează cu ele, după plac.