Opțiuni de imprimare:

Tort cu trandafiri, nuci, caramel și fructe

Randamente1 porțieTimp de pregătire3 oreTimp de preparare30 minuteTimp total3 ore 30 minute

Pentru aniversarea mamei, am pregătit un tort cu 3 blaturi cu diferite nuci (unul cu nuci, al doilea cu nuci caju, al treilea cu nuci pecan), cremă ganache, sos de caramel și l-am decorat cu trandafiri și zmeură (ce bine că am dat din timp la congelator o caserola cu fructe pentru torturile din toamnă). În mijlocul trandafirilor, am decorat cu o inimă din boboci de trandafiri roșii.

pentru blaturi avem nevoie de:
 6 ouă L
 sare
 5 ml îndulcitor lichid
 6 gr praf de copt
În plus, pentru blatul cu nuci:
 27 gr făină
 40 gr nuci măcinate
În plus, pentru blatul cu nuci pecan:
 27 gr făină
 40 gr nuci pecan măcinate
În plus, pentru blatul cu nuci caju:
 27 gr făină
 40 gr nuci caju măcinate
pentru sirop:
 400 ml apă
 1 tsp coajă de portocală
 boabe de struguri
pentru crema ganache:
 280 ml frișcă lichidă
 130 gr cuvertură de ciocolată neagră
Pentru sosul caramel:
 6 zahăr
 4 apă
 50 gr unt
 200 ml smântână de gătit 20% grăsime
 1 tbsp amidon alimentar din porumb
pentru ornat avem nevoie de:
 300 ml frișcă lichidă
 300 gr cremă mascarpone
 Colorant alimentar gel piersică
 Colorant alimentar gel roșu
 Colorant alimentar gel orange
 turmeric/curcuma
 colorant alimentar pudră albastru
 1 tsp apă fierbinte
 Perle argintii de zahăr
 Zmeură congelată
Blaturile:
1

Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare și îndulcitorul, adaugi treptat gălbenuşurile și praful de copt.

2

Apoi împarți compoziția obținută în 3, pentru a obține blaturi cu diferite nuci și arome: amesteci cu 1 lingură cu vârf de făină (27 g) + 3 linguri nuci (nici prea pline, nici rase, cântărite = 40 g) pentru primul blat, respectiv făină + nuci caju pentru al doilea (respecți proporțiile și gramajele) și, în fine, făină + nuci pecan, pentru al treilea blat.

3

Torni fiecare compoziție într-o cratiţă rotundă, pregătită cu hârtie de copt şi coci, la foc mic, aprox 30 de minute. Le lași la răcit.

Siropul:
4

Fierbi pe foc mic, 7 minute, apa împreună cu fructele. Poți pune ce fructe îți plac. Eu am folosit coajă de portocală ținută în zahăr la borcan și boabe de struguri.

Crema ganache:
5

Încălzești pe baie de abur frișca lichidă și cuvertura de ciocolată neagră. Când s-a topit ciocolata, amesteci bine și dai la frigider. Amesteci cu mixerul, apoi, până capătă o textură cremoasă.

Sosul caramel:
6

Pui într-un ibric pe foc mic, zahărul și apa. Nu amesteci cu nimic în el, ci doar rotești din încheietură ibricul, pentru a se topi amestecul. Când s-a topit zahărul, adaugi untul și poți amesteca acum cu o spatulă. Va face spumă și se va umfla, ai grijă la abur! Odată topit untul, adaugi smântâna. Poți da de pe foc cât faci asta, ca să îți fie mai ușor, însă ține cont că zahărul se cristalizează repede. Totuși nu-ți face griji pentru că îl pui înapoi pe foc și fierbi 5-7 minute până ce sosul se omogenizează și se îngroașă ușor. Adaugi amidonul și mai amesteci doar un pic, apoi dai de pe foc și lași la răcit. Se va îngroșa când se va răci.

Montare:
7

Însiropezi blaturile. Așezi pe un platou: un blat cu nuci, pe oricare dintre ele, apoi ½ din crema ganache (+ margine din cremă ca suport pentru sosul caramel), ½ din sosul caramel, al doilea blat cu nuci, 2/2 din crema ganache (+ margine din cremă ca suport pentru sosul caramel), 2/2 din sosul caramel, al treilea blat cu nuci.
Nu contează ordinea blaturilor cu nuci, însă ține cont că poți obține un contrast frumos dacă îl vei păstra la mijloc pe cel alb (e cel cu caju).

Decor:
8

Bați cu mixerul frişca lichidă, mai moale, adaugi crema mascarpone și amesteci până devine consistentă, cremoasă, dar nu vârtoasă.
Îmbraci tortul în crema obținută.

9

Crema rămasă o împarți în mai multe boluri, în funcție de câte culori dorești, pentru a orna cu diferite flori.
Eu am avut coloranți gel, dar și pudră. Ține cont că cei tip pudră trebuie dizolvați în apă fierbinte. Pentru că nu am avut verde, am amestecat colorantul albastru pudră cu turmericul (care e tot pudră) și i-am dizolvat împreună într-un bol mic cu apă fierbinte.
Eu am optat pentru trandafiri de ceai de un roz deschis,

10

dar și lalele roșii.

11

Ornezi după plac și decorezi cu fructe și perle argintii.
Dai tortul la rece până la servire.

12

Notă! Eu am avut forme de 16 cm, blaturile au ieșit micuțe, însă pufoase, aerate și cu grosimea de 2 cm, o grosime pe care o consider rezonabilă pentru o foaie de blat. Veți vedea că tortul, odată asamblat, cu toate straturile de cremă și blaturi, va ieși înalt.
Poftă Bună!

Informații nutriționale

Porții 0