Vinete coapte în cuptor cu brânză de capră servite pe pat de crutoane și sos de roșii aromat

Autoralexandraioanasimon
DificultateÎncepător

O rețetă delicioasă care se poate face în maxim 35 de minute! Vinete coapte, brânză de capră topită și rumenită la cuptor, crutoane înfierbântate cu ulei de măsline și fulgi de sare și un sos „plin” de roșii.

ShareSave
Randamente2 porțiiTimp de pregătire5 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total35 minute

Ingrediente:

 1 vânătă
 4 ulei de măsline
 1 ceapă
 4 căței de usturoi
 500 gr sos de roșii (la conservă sau proaspăt)
 1 tbsp condimente italiene (busuioc, cimbru, oregano)
 1 tsp paprika (praf)
 1 tbsp zahăr
 100 ml apă fierbinte
 100 gr Brânză de capră
 150 gr crutoane

Mod de preparare:

Pregătirea vinetei :
1

Spălăm bine o vânătă măricică și o tăiem în felii groase de aproximativ 1 cm. Le asezonăm bine cu sare și le lăsăm la scurs (15 minute) în timp ce ne ocupăm de celelalte ingrediente.

2

Pregătim un sos de roșii clasic : curățăm și tăiem mărunt o ceapă și 4 căței de usturoi. Încingem o tigaie, adăugăm 2 linguri de ulei de măsline, ceapa, usturoiul și le gătim la foc mediu 5 minute (fără capac!). Dacă doriți să folosiți mai puțin ulei, ceapa și usturoiul pot fi gătite și în puțină apă fierbinte. Sau, dacă dorim un gust cu adevărat bogat, putem folosi ulei de măsline și unt.

3

Când ceapa și usturoiul sunt translucide, adăugăm sosul de roșii, condimentele (sare, piper, paprika, busuioc, oregano și cimbru după gust), puțină apă fierbinte și o lingură de zahăr (pentru a balansa aciditatea roșiilor). Fierbem la foc mic-mediu pentru 15 minute și avem grijă să amestecăm din când în când.

4

Între timp preîncălzim cuptorul la 200˚C (treapta 4-5) și pregătim o tavă întinsă cu foaie de copt. Acum ne putem ocupa de vinete. Ștergem cu un șervețel de bucătărie apa pe care au eliminat-o datorită sării și le așezăm pe foaia de copt, menținând distanța între ele. Le ungem cu puțin ulei de măsline apoi le coacem 10 minute.

5

Tăiem brânza de capră în felii sau cubulețe deoarece acestea vor fi ulterior așezate peste feliile de vinete din cuptor.

6

Sosul de roșii ar trebui să fie gata după aproximativ 15 minute de fiert la foc mediu-mic. Îl dăm la o parte și ne ocupăm de ultimul pas pentru vinete.

7

După ce s-au copt 10 minute în cuptor, scoatem tava cu feliile de vinete și, cu grijă, așezăm feliile de brânză de capră deasupra. Le punem înapoi la cuptor pentru 5 minute și, dacă cuptorul are această funcție, selectăm căldură de deasupra (funcția grill). Când brânza s-a topit și rumenit ușor, le scoatem din cuptor.

8

Penultimul pas sunt crutoanele! Într-o tigaie curată cu capac, încingem 2 linguri de ulei de măsline și adăugăm crutoanele. Le tăvălim prin ulei până sunt fierbinți (2-3 minute, aveți grijă să nu se ardă).

9

Așezăm câteva crutoane pe fundul unei farfurii adânci și punem deasupra 4-5 linguri generoase din sosul de roșii proaspăt pregătit. Cu o spatulă, luăm câte o felie de vânătă și le așezăm peste sos. Mai aruncăm pe ici, pe colo câteva crutoane și servim (cu un pahar de vin bun).

Ingrediente

 1 vânătă
 4 ulei de măsline
 1 ceapă
 4 căței de usturoi
 500 gr sos de roșii (la conservă sau proaspăt)
 1 tbsp condimente italiene (busuioc, cimbru, oregano)
 1 tsp paprika (praf)
 1 tbsp zahăr
 100 ml apă fierbinte
 100 gr Brânză de capră
 150 gr crutoane

Indicații

Pregătirea vinetei :
1

Spălăm bine o vânătă măricică și o tăiem în felii groase de aproximativ 1 cm. Le asezonăm bine cu sare și le lăsăm la scurs (15 minute) în timp ce ne ocupăm de celelalte ingrediente.

2

Pregătim un sos de roșii clasic : curățăm și tăiem mărunt o ceapă și 4 căței de usturoi. Încingem o tigaie, adăugăm 2 linguri de ulei de măsline, ceapa, usturoiul și le gătim la foc mediu 5 minute (fără capac!). Dacă doriți să folosiți mai puțin ulei, ceapa și usturoiul pot fi gătite și în puțină apă fierbinte. Sau, dacă dorim un gust cu adevărat bogat, putem folosi ulei de măsline și unt.

3

Când ceapa și usturoiul sunt translucide, adăugăm sosul de roșii, condimentele (sare, piper, paprika, busuioc, oregano și cimbru după gust), puțină apă fierbinte și o lingură de zahăr (pentru a balansa aciditatea roșiilor). Fierbem la foc mic-mediu pentru 15 minute și avem grijă să amestecăm din când în când.

4

Între timp preîncălzim cuptorul la 200˚C (treapta 4-5) și pregătim o tavă întinsă cu foaie de copt. Acum ne putem ocupa de vinete. Ștergem cu un șervețel de bucătărie apa pe care au eliminat-o datorită sării și le așezăm pe foaia de copt, menținând distanța între ele. Le ungem cu puțin ulei de măsline apoi le coacem 10 minute.

5

Tăiem brânza de capră în felii sau cubulețe deoarece acestea vor fi ulterior așezate peste feliile de vinete din cuptor.

6

Sosul de roșii ar trebui să fie gata după aproximativ 15 minute de fiert la foc mediu-mic. Îl dăm la o parte și ne ocupăm de ultimul pas pentru vinete.

7

După ce s-au copt 10 minute în cuptor, scoatem tava cu feliile de vinete și, cu grijă, așezăm feliile de brânză de capră deasupra. Le punem înapoi la cuptor pentru 5 minute și, dacă cuptorul are această funcție, selectăm căldură de deasupra (funcția grill). Când brânza s-a topit și rumenit ușor, le scoatem din cuptor.

8

Penultimul pas sunt crutoanele! Într-o tigaie curată cu capac, încingem 2 linguri de ulei de măsline și adăugăm crutoanele. Le tăvălim prin ulei până sunt fierbinți (2-3 minute, aveți grijă să nu se ardă).

9

Așezăm câteva crutoane pe fundul unei farfurii adânci și punem deasupra 4-5 linguri generoase din sosul de roșii proaspăt pregătit. Cu o spatulă, luăm câte o felie de vânătă și le așezăm peste sos. Mai aruncăm pe ici, pe colo câteva crutoane și servim (cu un pahar de vin bun).

Vinete coapte în cuptor cu brânză de capră servite pe pat de crutoane și sos de roșii aromat