Manualul Bucătarului: Tot ce trebuie să știi despre tocătoare

Ce ar însemna un cuțit bun fără un tocător pe măsură? Ar fi ca un dans fără muzică sau ca fotbalul fără minge. De cele mai multe ori ne concentrăm atât de mult atenția asupra alegerii cuțitului perfect, încât uităm cât de important este tocătorul cu care acesta va face pereche.

La prima vedere, tocătorul sau fundul de bucătărie este ales pe criterii emoționale declanșate de estetică sau preț. Prea multă lume acordă, pe nedrept, puțină atenție acestui accesoriu, față de cum ar merita de fapt.

Ca să beneficiezi de toate avantajele unui cuțit performant, trebuie să cunoști câteva aspecte esențiale, care fac diferența atunci când vorbim despre echilibrul potrivit între cele două instrumente ce stau la baza bucătăriei.

Materialul din care este fabricat tocătorul ar trebui să reprezinte un element decisiv în alegerea acestuia. Citește în continuare și vei afla de ce.


Bambus, plastic, piatră/granit sau lemn? Care este cel mai loial camarad?


BAMBUS

Fiind o alternativă mai ieftină a lemnului, bambusul este considerat un material  sustenabil datorită rapidității cu care acesta crește și se regenerează în natură. Fibrele sale sunt foarte dure și rezistente, motiv pentru care acesta este supranumit și „arborele de fier”, deși este de fapt o plantă ierboasă și nu un copac.

Photo Credit: Saahil Khatkhate on Unsplash

PRO 

  • Material prietenos cu natura
  • Foarte rezistent
  • Aspect plăcut care se păstrează în timp
  • Preț destul de accesibil comparativ cu lemnul
  • Proprietăți anti-bacteriene

CONTRA

  • Duritatea materialului cauzează deteriorarea rapidă a lamelor de cuțit
  • Adezivii și silicații folosiți la îmbinarea fibrelor de bambus tocesc până și cel mai dur cuțit japonez
  • Nu rezistă bine la temperaturi înalte

Deși nu se împacă grozav cu lamele cuțitelor, tocătorul din bambus poate juca cu succes rolul unui platou de servire foarte chic.


PLASTIC

Reprezintă cea mai ieftină alegere în materie de tocătoare. Se găsesc ușor, într-o varietate de forme, dimensiuni și culori. Tocătoarele fabricate dintr-un plastic cu textură moale sunt destul de prietenoase cu lama cuțitului, însă cele din plastic dur și casant trebuie evitate dacă îți dorești viață lungă pentru cuțitul tău.

Photo Credit: Louis Hansel on Unsplash

PRO 

  • Culori variate, aspect ușor de asortat cu restul obiectelor de bucătărie
  • Rezistă în mașina de spălat vase
  • Compatibil cu majoritatea soluțiilor de curățare
  • Nu tocește lama cuțitului dacă este făcut din plastic moale
  • Este mai ușor comparativ cu cel din lemn
  • Ieftin

CONTRA

  • Se deteriorează rapid și își pierde ușor aspectul inițial
  • Reține foarte ușor bacterii în crestăturile provocate de cuțit
  • Majoritatea nu rezistă la temperaturi mari
  • Fiind mai subțire și ușor, poate aluneca de pe suprafața de lucru
  • Material sintetic, neprietenos cu mediul

PIATRĂ/ GRANIT

Dacă te gândești să cumperi o placă de piatră, granit sau marmură pentru a o folosi pe post de tocător, renunță! Astfel de instrumente de lucru sunt destinate utilizării în patiserii sau cofetării, la manipularea diverselor aluaturi, foi de ciocolată ori fondant, pentru că ajută la menținerea unei temperaturi scăzute. A folosi cuțitul pe o astfel de suprafață dură înseamnă condamnarea la moarte sigură până și pentru lamele făcute din oțelul cu cel mai ridicat nivel de carbon.

PRO 

  • Atractive din punct de vedere estetic
  • Rezistente la temperaturi înalte
  • Durabile
  • Foarte utile în prepararea produselor de patiserie și cofetărie
  • Aspect sofisticat dacă sunt folosite cu rol de platouri de servire sau prezentare

CONTRA

  • Scumpe
  • Foarte grele
  • Distrug cuțitele

LEMN

Lemnul reprezintă alegerea clasică pentru tocătorul de bucătărie, dar și cea mai populară. Motivele nu sunt puține, de aceea, în opinia noastră lemnul rămâne rege în lumea tocătoarelor. Are o frumusețe naturală ce îi imprimă eleganță, textura fibrelor sale face loc cu blândețe tăieturii cuțitului și fără să tocească lama, ține la distanță bacteriile și este rezistent în timp. Vom vorbi în articolele următoare și despre proprietățile specifice pe care le are fiecare dintre cele mai utilizate esențe de lemn.

PRO 

  • Cea mai bună compatibilitate cu muchia cuțitului, protejând ascuțimea lamei
  • Rezistent la temperaturi înalte
  • Durabil
  • Stabil pe masa de lucru
  • Aspect estetic foarte plăcut și ușor de integrat în bucătărie
  • Permite șlefuirea fină a suprafeței pentru reîmprospătarea aspectului
  • Are proprietăți anti-bacteriene
  • Eco-friendly

CONTRA

  • Incompatibil cu mașina de spălat vase
  • Greu și relativ mai scump dacă este cioplit într-o singură bucată de lemn
  • Nu tolerează soluții puternice de curățare
  • Periodic necesită hidratare pe bază de ulei sau ceară de albine

Acum că ai aflat sau ai recapitulat toate aceste informații, acordă tocătorului atenția pe care o merită cu adevărat, pentru că de alegerea sa depinde sănătatea cuțitului tău, dar și succesul pe care îl vei obține făcând echipă cu perechea formată din cele două instrumente.

 Verifică aici colecția KUTT de tocătoare din lemn și alege înțelept.