10 Reguli de Aur privind igiena în bucătărie

Știm deja că, pentru tine, gătitul reprezintă o adevărată plăcere. Pe lângă pasiunea cu care pregătești preparatele, este important ca acestea să fie făcute în condiții optime de igienă. Am pregătit pentru tine un mini ghid cu cei mai importanți pași privind igiena în bucătărie, pentru siguranța ta alimentară.

1.

Înainte de a începe să gătești, spală-te riguros pe mâini cu apă și săpun. Ești chirurgul alimentelor pe care le prepari și vrei ca „operația” să fie una impecabila, nu? 🙂

2.

Orice legumă sau fruct, trebuie spălat bine înainte de a fi folosit. Coaja lor poate fi plină de bacterii (de exemplu: e-coli), care pot provoca boli grave.

3.

Animalele de companie NU au voie în bucătarie în timp ce gătiți.

Ne pare rău, prieteni pufoși, dar ne jucăm după ce terminăm de pregătit cina.

4.

Prosoapele de bucătarie trebuie spălate în mod regulat, la temperaturi cât mai înalte posibile.

5.

Blatul de bucătărie, masa, tocătoarele sau suprafețele de lucru trebuie curățate și spălate mereu după ce le-ați folosit.

Ar fi ideal să folosiți tocătoare separate pentru carne crudă, carne gătită, pește și legume/pâine.

6.

Încercați să nu folosiți ouă crăpate, deoarece ar putea fi stricate și ar compromite întreaga rețetă.

Este indicat să spargeți fiecare ou separat într-un bol sau cană.

7.

Ouăle crude nu pot fi consumate de oricine. Femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii nu ar trebuie să le consume, din cauza riscului mare de contaminare cu Salmonela.

8.

Când reveniți acasă de la cumpărături, depozitați imediat în frigider alimentele care necesită păstrarea la temperaturi joase.

Nu le lăsați în plase sau în bucătărie, deorece riscați alterarea sau pierderea calității acestora.

9.

Repartizați corect alimentele în frigider: raftul de sus pentru produsele lactate, carnea pe raftul de jos, iar fructele și legumele în sertarele închise.

10.

Temperatura optimă din frigider este de maxim 5° C (41° F), iar în congelator – 20° C (-4° F).

Bacteriile sunt pretutindeni: pe mâini, pe haine, pe fructe sau ustensilele de bucătărie. Respectând aceste reguli de baza de igienă în bucătărie, te asiguri că nu transferi acești agenți patogeni asupra mâncării pe care o prepari. Știind că nu ai neglijat aceste norme de igienă în bucătărie, vei servi masa în liniște, alături de familie, fără teama de a-i fi expus pe cei dragi vreunei contaminări.