15 Trucuri de la cei mai buni chefi ai momentului

Aplică și tu 15 dintre trucurile celor mai apreciați chefi ai momentului. Nu garantăm că vei deveni bucătar decorat cu stele Michelin, dar îți promitem să salvezi timp, bani, efort și nervi consumați inutil în bucătărie.

Cu plăcere!

  1. Adaugă pastele în apă abia când aceasta a început să fiarbă și numai după ce ai pus și o lingură bună de sare în oală. Ne învață Jamie Oliver, celebrul bucătar însuflețit de pasiunea formidabilă pentru rețete italienești.
  2. Nu arunca la chiuvetă toată apa în care ai fiert spaghetele! Jamie Oliver te sfătuiește să păstrezi o cană pentru sos. Carbonara, bolognese sau ragu, pastele vor avea o textură mai mătăsoasă și un gust mai fin.
  3. Tot de la Jamie Oliver afli că cea mai simplă și economică cale de a curăța un ghimbir este folosind…o linguriță. Așază ghimbirul în poziție verticală, poziționează lingurița cu adâncitura în jos și apasă ușor cu vârful de sus în jos pe toată lungimea ghimbirului. Coaja se va desprinde imediat, în strat foarte subțire.
  4. Ai ouă fierte fără greșeală dacă faci exact așa cum spune simpaticul Jamie: Scoate ouăle din frigider și adu-le la temperatura camerei. Pune un praf de sare în apă și las-o pe foc până ajunge în punctul de fierbere (sarea nu va lăsa coaja de ou să crape). Cu o lingură, scufundă de 2-3 ori fiecare ou în apa din oală și apoi lasă-le să fiarbă: fix 5 ½ min pentru ouă moi, 7 ½ min pentru ouă semi-moi și 11-12 min pentru ouă tari.
  5. Obții mai mult suc de citrice dacă masezi fructele înainte de a le stoarce. Am verificat trucul lui Jamie Oliver și am rostogolit timp de 20 de secunde o lămâie înainte și înapoi, apăsând-o cu palma pe un tocător. Când am simțit că se înmoaie, am tăiat-o pe jumătate și am stors-o ca de obicei. Desigur, Jamie a avut dreptate!
  6. Ai scăpat un gălbenuș în bolul cu albușuri? Nu dispera, bezeaua nu e compromisă! Strânge cu degetele o sticlă goală de plastic, cât să elibereze o parte din aerul de la interior, apoi apropie gura sticlei de gălbenuș, slăbește puțin strânsoarea și „aspiră” intrusul. Am aflat că la fel face și Jamie Oliver.
  7. Cui pe cui se scoate. De aceeași părere e și bunul nostru amic - inconfundabilul Jamie. Doar că el se referă la cojile de ou. Așadar, cioburile enervante de coajă din albuș se scot cel mai ușor cu… găoace de ou. Jumătățile cojilor au marginile ascuțite și formă ca de polonic, perfecte pentru a pescui imediat orice impurități ajunse în masa vâscoasă a ouălor.
  8. Nu pune niciodată sare în albușurile pe care vrei să le bați spumă! În schimb, stoarce câțiva stropi de suc de lămâie și apoi bate. Spuma va avea o textură lucioasă ca de mătase și o consistență perfectă. Nu îți spunem noi, ci Raymond Blanc, unul dintre cei mai buni bucătari din lume.
  9. Încălzește farfuriile în cuptor timp de 10 min înainte de a servi mâncarea. Vei da o notă de rafinament mesei, iar preparatele se vor păstra calde pentru mai mult timp. Ne spune Judy Joo, Chef la Seoul Bird în Londra.
  10. Nu mai plânge când toci ceapă! Celebrul Gordon Ramsey ne explică faptul că drama se petrece atunci când tai rădăcina. Fără rădăcină, ceapa începe să „sângereze” și se răzbună iritându-ți ochii. Amână îndepărtarea rădăcinii până la final, mai ales că ea te va ajuta și să fixezi mai bine ceapa în timp ce o toci.
  11. Pătrunjelul și alte verdețuri rămân proaspete până la o săptămână dacă le așezi într-un pahar cu frunzele în sus și codițele scufundate în apă rece. Noi știam trucul de la bunica, dar am aflat că și Gordon Ramsey face la fel. O fi având și el o bunică la fel de pricepută.
  12. Nu lăsa frunzele verzi de ierburi aromate să se treacă. Pune-le într-o sticlă, completează cu ulei de măsline, închide dopul și lasă-le la infuzat. Obții un ulei aromatizat, perfect pentru salate, paste sau legume gratinate. E unul dintre sfaturile lui Gordon Ramsey pentru a preveni risipa alimentară.
  13. Gordon Ramsey recomandă peeler-ul pentru curățat legume atunci când vrei să obții fâșii super subțiri de parmezan sau fulgi aspectuoși de ciocolată neagră. Ingenios!
  14. Cartofii întregi se pun la fiert întotdeauna în apă rece și niciodată în apa care fierbe deja. În acest fel, cartoful se gătește la interior, fără să se decojească și să se înmoaie îmbibându-se cu apa din oală. Am aflat tot de la Gordon Ramsey. Bun băiat!
  15. Renumitul chef Thomas Keller nu va găti niciodată un pui abia scos din frigider. Puiul frumos rumenit la suprafață și foarte fraged la interior se obține dacă respecți regula de a aduce carnea la temperatura camerei și de a o usca bine cu prosopul înainte de a fi asezonată cu sare și piper. Abia pe urmă e introdusă în cuptorul preîncălzit.

   You are The Master Chef in your kitchen!