fbpx

Întreținerea tocătoarelor de lemn – sfaturi pentru curățare și igienizare

Având utilizări frecvente și foarte variate, tocătorul de lemn e un fel de cal de bătaie în bucătăriile noastre. Îl folosim la feliat pâine, la tocat legume, la tăiat carne, ca platou de servire sau pentru orice altceva ne mai trece prin minte. Suportă cu stoicism orice fel de tăieturi, lovituri, mirosuri și alimente crude sau gătite. E de încredere și serviabil.

Pentru a beneficia în deplină siguranță de acest ajutor dezinteresat, e nevoie să respectăm câteva reguli elementare de curățare și igienizare a tocătorului.

  1. Curățarea simplă, zilnică
  •  Sub jet de apă călduță, tocătorul se freacă bine cu partea abrazivă a buretelui de vase. NICIODATĂ NU FOLOSIM DETERGENT PENTRU VASE, pentru că lemnul absoarbe foarte ușor lichidele și mirosurile cu care intră în contact.
  • Se lasă la uscat în poziție verticală, sprijinit de un perete, astfel încât să se usuce pe ambele părți. NU ÎL SCUFUNDĂM ȘI NU ÎL LĂSĂM NICIODATĂ  ÎN APĂ, pentru că apa în exces provoacă putrezirea lemnului.
  1. Igienizare și îndepărtarea mirosurilor

Pentru a asigura o igienă corespunzătoare, recomandăm igienizarea cât mai deasă a tocătorului, pentru îndepărtarea bacteriilor și a mirosurilor absorbite în fibrele de lemn.

 Pentru această operațiune simplă, se pregătește o soluție din 75% apă și 25% oțet. Folosind un pulverizator, se stropește tocătorul pe ambele părți și se lasă la uscat în poziție verticală, sprijinit de perete.

     3. Curățarea în profunzime:

Periodic (cel puțin o dată pe săptămână), este necesară o curățare în profunzime a tocătorului, prin care să eliminăm orice microbi sau bacterii ascunse în tăieturile de la suprafața lemnului. Se realizează fără prea mult efort. Aveți nevoie de o jumătate de lămâie și sare grunjoasă sau bicarbonat de sodiu.

 Presărați sarea grunjoasă sau bicarbonatul de sodiu pe suprafața tocătorului și frecați bine cu jumătatea de lămâie. Clătiți apoi bine cu apă călduță și lăsați să se usuce în poziție verticală, sprijinit de perete.

 Sfat: Puneți un prosop de bucătărie umed sub tocător în timp ce frecați suprafața acestuia. Nu va mai aluneca pe masa de lucru.

  1. Tratarea tocătorului:

După curățarea în profunzime, se recomandă tratarea lemnului cu ulei vegetal sau ulei mineral, special  creat pentru această operațiune. Acest tratament va închide porii și va împiedica lemnul să absoarbă alte lichide lăsate de alimentele cu care intră în contact.

 Cu un șervețel îmbibat în ulei mineral (noi am folosit ulei special de la Ikea), ungeți bine ambele parți ale tocătorului și lăsați să se usuce peste noapte, în poziție verticală, sprijinit de perete.

Precizări și sfaturi suplimentare:

  • Toate operațiunile de curățare și întreținere se aplică pe ambele părți ale tocătorului și pe toate laturile sale.
  • Uscarea este o parte importantă, acordați-i timpul necesar.
  • Tocătorul de lemn nu se introduce niciodată în mașina de spălat vase!
  • Utilizați tocătoare diferite pentru pește, carne și legume. Astfel evitați contaminarea încrucișată.