Atunci când cumpărăm cuțite, ne bazăm deciziile pe cântărirea beneficiilor pe care le câștigăm zi de zi în bucătărie. Alegem cu grijă brandul și tipul de cuțit, verificăm calitatea materialului, măsurăm lungimea, studiem forma mânerelor și identificăm sarcinile pentru care a fost proiectat. Pe scurt, investim bani și timp în aceste alegeri pentru că ne dorim cuțite puternice, bine ascuțite, pe care să ne bazăm cât mai mult timp.
O investiție bună aduce câștiguri bune. Ca să păstrezi randamentul ridicat, trebuie să protejezi cât mai bine capitalul investit. La fel este și în cazul cuțitelor. Ca să te bucuri cât mai mult de calitățile lor, trebuie să le acorzi suficientă atenție și să le ferești de riscuri.
Află mai jos ce să faci și ce să NU faci dacă îți dorești viață cât mai lungă pentru cuțitele tale.
- NU LĂSA MURDĂRIA SĂ SE USUCE PE LAMA CUȚITULUI – Resturile alimentare uitate pe lama cuțitului vor cauza pete sau rugină. Spală delicat și usucă cuțitul imediat după utilizare, iar acesta își va păstra aspectul original cât mai mult timp.
- NU SPĂLA CUȚITUL ÎN MAȘINA DE SPĂLAT VASE – Detergentul din mașina automată este mai abraziv decât cel utilizat la spălarea manuală, putând deteriora lama cuțitului. De asemenea, lăsat în mașina de spălat vase, cuțitul rămâne expus pentru mai mult timp la murdărie și/sau umezeală.
- NU LĂSA CUȚITUL ÎN CHIUVETĂ – În primul rând, te poți tăia. Apoi, acest obicei poate fi periculos și pentru integritatea cuțitului, deoarece peste el se pot așeza/trânti alte vase grele care îl pot sparge/rupe sau deteriora.
- USUCĂ CUȚITUL IMEDIAT DUPĂ SPĂLARE – Cuțitul va căpăta pete inestetice dacă apa este lăsată să se usuce de la sine pe lama acestuia. După fiecare spălare, șterge-l imediat cu un prosop moale, de bumbac.
- NU TĂIA PE STICLĂ, PORȚELAN, PIATRĂ SAU ALTE SUPRAFEȚE DURE – Astfel de materiale provoacă tocirea și distrugerea lamei. Vezi articolul nostru despre tocătoare ca să afli tot ce trebuie să știi despre alegerea corectă a acestora.
- NU FOLOSI CUȚITUL PENTRU ALTE SARCINI DIN AFARA BUCĂTĂRIEI – Nu tăia conserve, carton, benzi adezive, plante sau cabluri. Pentru toate acestea s-au inventat foarfeca, cuterul, patentul și briceagul. Orice material nealimentar va ruina lama cuțitului.
- NU DEPOZITA CUȚITUL ÎN SERTAR LÂNGĂ ALTE USTENSILE – Lama este partea cea mai sensibilă a cuțitului. Dacă nu este prevăzut cu teacă de protecție, atunci nu îl păstra în sertar lângă toate celelalte ustensile. Lama se poate lovi sau freca de alte materiale dure. Cel mai indicat este să păstrezi cuțitele pe benzi magnetice de perete sau în cuburi de lemn special create.
- NU FOLOSI CUȚITUL CU LAMA TOCITĂ – Pe lângă faptul că te poți accidenta, lama cuțitului se va toci și mai mult din cauza presiunii mai mari la o apăsare puternică.
Arată-i cuțitului tău că îl iubești, iar el îți va fi loial o viață!