![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturele_banner.jpg)
Tipuri de biscuiți
Biscuiții se împart în patru categorii în funcție de metoda de modelare : fursecuri ( aluatul se pune în tavă cu lingura ), biscuiți din frigider, cei formați cu mâna și cei formați din foaie de aluat.
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturelele-fursecuri.jpg)
Fursecuri
Consistența aluatului de fursecuri le permite să fie puse cu lingura în tava de cuptor, ele fiind cele mai ușor de copt.
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturile-din-frigider.jpg)
Biscuiți din frigider
Pentru biscuiții din frigider, aluatul este rulat sul, învelit în folie de plastic și lăsat la frigider până se răcește, poate fi tăiat și dat la cuptor.
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturelele-formate-cu-mâna.jpg)
Biscuiți formați cu mâna
Biscuiții formați cu mâna au diferite dimensiuni și forme ( bile, batoane, cornulețe ), sau sunt făcuți cu un cornet cu șpriț ( biscuiții șprițați ).
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturelele-din-foaie-de-aluat.jpg)
Biscuiți din foaie de aluat
Biscuiții din foaie de aluat sunt făcuți dintr-un aluat mai tare. Pentru a putea fi manevrat, aluatul se dă la răcit înainte de a se întinde foaia. Apoi se decupează cu forme de biscuiți sau cu cuțitul.
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/secretele-prăjiturelelor.jpg)
Secretele biscuiților perfecți
- Se folosește unt, margarină la pachet ( cu cel putin 80% grăsime ) sau grăsimi vegetale. Margarina la cutie, grăsimea moale sau produsele cu mai puțină grăsime conțin mult aer și apă și vor rezulta biscuiți necrescuți, tari și insuficient rumeniți.
- Se măsoară ingredientele precis, folosind ustensile de măsurat sau un cântar de bucătărie.
- Nu se amestecă prea mult compoziția. Când compoziția este prea bătută, biscuiții ies tari.
- Se folosesc tăvi de prăjituri din aluminiu neregulat, grele, cu margini joase. Dacă în rețete se cere să fie unse, se folosește grăsime vegetală sau spray alimentar anti-aderent. Tăvile închise la culoare pot face biscuiții să se rumenească prea tare.
- Se încinge cuptorul înainte de coacere timp de 10-15 minute.
- Pentru a se coace uniform, biscuiții se fac de aceeași mărime și de aceeași grosime.
- Cu excepția situațiilor când în rețetă se specifică altceva, biscuiții se aranjează pe o tavă de copt fără margini, la distanță de 5-8 cm una de cealaltă.
- Se lasă cel puțin 5 cm distanță între marginea tăvii și pereții cuptorului, pentru ca aerul cald să poată circula cum trebuie. Pentru rezultate deosebite, se coace doar câte o tavă de biscuiți odată. Dacă este nevoie să se coacă două tăvi odată, se schimbă poziția lor la mijlocul timpului de copt.
- Se verifică biscuiții la timpul minim specificat pentru coacere. Se respectă metodele de încercare dacă sunt gata specificate în fiecare rețetă.
- Dacă nu este indicat altceva, se lasă biscuiții să se răcorească 1 minut pe hârtia de copt, înainte de a fi transferate pe grătar. Se lasă să se răcească de tot, înainte de a fi puse în recipientele în care vor fi păstrate.
- Se lasă tava de copt să se răcească înainte de a aranja pe ea următoarea serie de biscuiți. Altminteri, căldura tăvii va înmuia compoziția și va face biscuiții să se întindă.
Probleme și soluții
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturelele-prea-mult-intinse.jpg)
Biscuiții se întind prea mult
- Se pune aluatul pe o tavă de copt răcită.
- Se răcește aluatul înainte de a-l da la cuptor.
- Altă dată se va înlocui o parte din cantitatea de unt cu grăsime vegetală. Dacă folosiți margarină, verificați eticheta și verificați să aibe un conținut de 80% grăsime.
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturelele-nu-destul-intinse.jpg)
Biscuiții nu se întind suficient
- Se adaugă 1-2 linguri de lichid, de exemplu lapte sau apă, în aluatul rămas.
- Se lasă aluatul să stea la temperatura camerei, înainte de a forma biscuiții.
- Altă dată se va folosi unt, în loc de grăsime vegetală sau margarină.
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturelele-prea-tari.jpg)
Biscuiții sunt prea tari
- Aluatul are prea multă făină. Se adaugă 1-2 linguri de grăsimi vegetale, unt sau zahăr în aluatul rămas.
- Aluatul a fost prea amestecat sau prea îndelung mănuit. Data viitoare se va manevra mai puțin.
![](https://icooking.ro/wp-content/uploads/2020/04/prăjiturelele-prea-rumenite.jpg)
Biscuiții sunt prea rumeniți
- Cuptorul este prea încins. Se verifică temperatura cu un termometru pentru cuptor.
- Se folosesc tăvi de copt din aluminiu neregulat, fără margini. Tăvile de culoare închisă provoacă suprarumenirea biscuiților.