Pâine norișor, cu bere și cimbru

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

O nouă pâine în formă de nor, de data aceasta, cu bere în aluat și cimbru deasupra (care s-a scuturat ușor de la împăturirea în șervet). Distractiv de făcut și de desfăcut, ca să o împarți cu cei dragi.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire3 ore 30 minuteTimp de preparare45 minuteTimp total4 ore 15 minute

Ingrediente:

Maia :
 100 gr făină 000
 100 ml apă
 25 gr drojdie proaspătă
 1 tsp zahăr
Aluat :
 310 gr făină 000
 150 ml apă caldă
 100 ml bere
 65 ml ulei
 1 tsp sare
În plus :
 50 gr făină (de lucru)
 2 ulei (pentru uns)
 Cimbru uscat mărunțit
 2 apă

Mod de preparare:

1

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot pregăteşti maiaua, dizolvând drojdia cu zahărul (care o va activa) în apă călduţă, adaugi făină şi amesteci până obții o pastă mai moale. Lași deoparte minim 20 de minute (cu cât fermentează mai mult, cu atât pâinea are un gust mai bogat).

2

Adaugi berea și restul de apă, sarea și apoi făina, în ploaie. Începi frământarea (cu mâna sau la robot), apoi încorporezi încet uleiul. Frămânți până obţii un aluat omogen, moale, lucios. Ungi cu puțin (o lingură) ulei şi lași la crescut cam o oră (sau până îşi dublează volumul) acoperit cu folie alimentară. Aluatul va deveni și mai pufos.

3

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți doar cât să-i dai formă. Tai aluatul în jumătate, apoi fiecare jumătate, în 3. Alungești fiecare bucată de aluat, o rulezi și o rotunjești cu mâna.

4

Transferi bucățile de aluat, într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.
Mai lași la crescut încă o oră, pâinea va dospi și se va uni, ca un norișor.

5

Ungi pâinea cu 1 lingură de ulei. Presari cimbru și dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 45 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău).

6

După ce scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi cu șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.
Poftă Bună!

Ingrediente

Maia :
 100 gr făină 000
 100 ml apă
 25 gr drojdie proaspătă
 1 tsp zahăr
Aluat :
 310 gr făină 000
 150 ml apă caldă
 100 ml bere
 65 ml ulei
 1 tsp sare
În plus :
 50 gr făină (de lucru)
 2 ulei (pentru uns)
 Cimbru uscat mărunțit
 2 apă

Indicații

1

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot pregăteşti maiaua, dizolvând drojdia cu zahărul (care o va activa) în apă călduţă, adaugi făină şi amesteci până obții o pastă mai moale. Lași deoparte minim 20 de minute (cu cât fermentează mai mult, cu atât pâinea are un gust mai bogat).

2

Adaugi berea și restul de apă, sarea și apoi făina, în ploaie. Începi frământarea (cu mâna sau la robot), apoi încorporezi încet uleiul. Frămânți până obţii un aluat omogen, moale, lucios. Ungi cu puțin (o lingură) ulei şi lași la crescut cam o oră (sau până îşi dublează volumul) acoperit cu folie alimentară. Aluatul va deveni și mai pufos.

3

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți doar cât să-i dai formă. Tai aluatul în jumătate, apoi fiecare jumătate, în 3. Alungești fiecare bucată de aluat, o rulezi și o rotunjești cu mâna.

4

Transferi bucățile de aluat, într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.
Mai lași la crescut încă o oră, pâinea va dospi și se va uni, ca un norișor.

5

Ungi pâinea cu 1 lingură de ulei. Presari cimbru și dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 45 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău).

6

După ce scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi cu șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.
Poftă Bună!

Note

Pâine norișor, cu bere și cimbru