Pâine țărănească, cu iaurt și măsline

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Îmi cumpărăsem un cuțit special pentru pâine și abia așteptam să-l testez. Am pregătit această pâine cu iaurt și măsline și am dat-o la cuptor cu o tavă cu apă sub ea, pentru ca aburii să o facă pufoasă, apoi am îndepărtat tava cu apă, pentru ca pâinea să capete acea crustă. A ieșit atât de bună, că s-a terminat într-o seară, noi am mâncat-o cu unt sau cremă de brânză.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total3 ore 20 minute

Ingrediente:

Aluat:
 10 gr drojdie uscată activă
 ½ tsp zahăr
 400 gr făină 000
 300 ml apă călduţă
 2 ulei
 2 iaurt grecesc
 1 tsp sare
 măsline negre
În plus:
 60 gr făină pentru blatul de lucru
 1 tbsp ulei
 100 ml apă pentru aburi

Mod de preparare:

1

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot dizolvi drojdia în apă călduţă, adaugi zahărul și 100 g făină și amesteci bine. Lași deoparte minim 20 de minute, vom observa că drojdia s-a activat.

2

Adaugi restul de făină, pui într-o parte sarea, astfel încât să nu atingă decât făina și amesteci. Începi frământarea, adăugând uleiul în fir subțire și apoi iaurtul. Frămânți până obţii un aluat moale, omogen.

3

Ungi cu o lingură de ulei şi acopri cu folie alimentară. Lași la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

4

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți cât să-i dai formă.
Îl transferi într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și mai lași la crescut încă o oră.

5

Crestezi pâinea, după plac, apoi o dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 50 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău). Odată cu pâinea, mai introduci o tavă cu apă, pe care o îndepărtezi după ce s-a evaporat apa.

6

După ce scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi în unul-două șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.
Poftă Bună!

Ingrediente

Aluat:
 10 gr drojdie uscată activă
 ½ tsp zahăr
 400 gr făină 000
 300 ml apă călduţă
 2 ulei
 2 iaurt grecesc
 1 tsp sare
 măsline negre
În plus:
 60 gr făină pentru blatul de lucru
 1 tbsp ulei
 100 ml apă pentru aburi

Indicații

1

Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot dizolvi drojdia în apă călduţă, adaugi zahărul și 100 g făină și amesteci bine. Lași deoparte minim 20 de minute, vom observa că drojdia s-a activat.

2

Adaugi restul de făină, pui într-o parte sarea, astfel încât să nu atingă decât făina și amesteci. Începi frământarea, adăugând uleiul în fir subțire și apoi iaurtul. Frămânți până obţii un aluat moale, omogen.

3

Ungi cu o lingură de ulei şi acopri cu folie alimentară. Lași la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

4

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți cât să-i dai formă.
Îl transferi într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și mai lași la crescut încă o oră.

5

Crestezi pâinea, după plac, apoi o dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 50 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău). Odată cu pâinea, mai introduci o tavă cu apă, pe care o îndepărtezi după ce s-a evaporat apa.

6

După ce scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi în unul-două șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.
Poftă Bună!

Note

Pâine țărănească, cu iaurt și măsline