Prăjitura cu foi cu miere şi cremă cu smântână este nelipsită de Revelion. Cu foi fragede și cremă fină, nu este o prăjitură pretențioasă, se pregătește ușor, și este pe placul celor mari și celor mici.
Anul acesta am folosit reţeta clasică, pe care o am de la mama. Ea nu pune praf de copt la foi, ci bicarbonat stins în zeamă de lămâie. Am observat că le dă altă textură. Au ieşit mai fragede şi mai pufoase.
Ingrediente:
Mod de preparare:
se amestecă ouăle cu un praf de sare. Se adaugă mierea şi uleiul și se amestecă bine. Apoi se adaugă bicarbonatul stins în zeamă de lămâie, amidonul (pentru ca foile să se mențină mai mult timp fragede) şi făină cât cuprinde, eu am avut nevoie de aprox 500 g.
Se transferă aluatul pe masa presărată cu făină, se frământă până se obține un aluat consistent, dar pufos.
Aluatul se împarte în bucăţi mai mici (5 foi), apoi se întinde fiecare aluat în foaie, apoi se rulează pe sucitor pentru a-l transfera pe dosul unei tăvi tapetate cu făină.
Se decupează marginile, pentru un aspect plăcut (marginile strânse se pot refrământa, obținând o foaie mai mică).
Se coace fiecare foaie la foc iute, pentru aprox 5 minute sau până devine uşor aurie.
se amestecă smântâna cu zahărul pudră vanilat şi cu nuca măcinată.
după ce s-au răcit foile, se distribuie egal crema între foi. Se aşază apoi peste prăjitură o tavă mai grea, pentru a sta presată.
Prăjitura se păstrează învelită în hârtie de copt în frigider sau într-o cămară rece.
Sfaturi: Puteți folosi o tavă cu baza detașabilă, pentru a monta și a scoate prăjitura mai ușor din formă.
De asemenea, vă recomand să faceţi foile mai grosuţe, aşa vor fi mai pufoase.
Ingrediente
Indicații
se amestecă ouăle cu un praf de sare. Se adaugă mierea şi uleiul și se amestecă bine. Apoi se adaugă bicarbonatul stins în zeamă de lămâie, amidonul (pentru ca foile să se mențină mai mult timp fragede) şi făină cât cuprinde, eu am avut nevoie de aprox 500 g.
Se transferă aluatul pe masa presărată cu făină, se frământă până se obține un aluat consistent, dar pufos.
Aluatul se împarte în bucăţi mai mici (5 foi), apoi se întinde fiecare aluat în foaie, apoi se rulează pe sucitor pentru a-l transfera pe dosul unei tăvi tapetate cu făină.
Se decupează marginile, pentru un aspect plăcut (marginile strânse se pot refrământa, obținând o foaie mai mică).
Se coace fiecare foaie la foc iute, pentru aprox 5 minute sau până devine uşor aurie.
se amestecă smântâna cu zahărul pudră vanilat şi cu nuca măcinată.
după ce s-au răcit foile, se distribuie egal crema între foi. Se aşază apoi peste prăjitură o tavă mai grea, pentru a sta presată.
Prăjitura se păstrează învelită în hârtie de copt în frigider sau într-o cămară rece.
Sfaturi: Puteți folosi o tavă cu baza detașabilă, pentru a monta și a scoate prăjitura mai ușor din formă.
De asemenea, vă recomand să faceţi foile mai grosuţe, aşa vor fi mai pufoase.