Pizza Margherita

AutorKUTT
DificultateÎncepător

Dacă fericirea ar fi un fel de mâncare, atunci cu siguranță ar fi o pizza autentică. De fapt, credem că mai toate preparatele bucătăriei italiene fac parte din același registru de emoții pozitive.
Locuitorii frumoasei peninsule se pricep atât de bine să aducă veselie în farfurii, încât multe dintre mâncărurile lor au fost exportate cu succes pe toate continentele. Este și cazul pizzei, un preparat italienesc clasic, extrem de simplu, devenit atât de faimos și iubit, încât a fost inclus în meniurile restaurantelor din toată lumea.

Pornind de la rețetele originale, pizza a ajuns azi să fie pregătită într-o multitudine de feluri și combinații de ingrediente, adaptate în funcție de specificul culinar al țării de adopție sau pur și simplu în funcție de preferințele personale.

Totuși, se spune că pizza cu adevărat autentică este cea pe care o prepară napoletanii. De fapt, sudul însorit al Italiei este patria pizzei. La Napoli s-a deschis prima pizzerie din lume, a cărei tradiție este continuată și în ziua de azi, iar rețetele originale sunt respectate extrem de riguros, începând de la modul în care este preparat aluatul, continuând cu alegerea ingredientelor și încheind cu tehnica de coacere în cuptor.

Pizza Margherita este una dintre cele mai renumite rețete napoletane. Deși mulți ar fi tentați să o considere o pizza sărăcăcioasă, cu foarte puține ingrediente, se pare că nu trebuie deloc subestimată bogăția gustului său, de vreme ce prima Pizza Margherita a fost preparată special pentru consoarta regelui Italiei. Se întâmpla la Napoli, în anul 1889, iar de atunci această pizza cu nume de regină este apreciată și savurată în întreaga lume.

Iată de ce ai nevoie pentru a o prepara și tu în propria bucătărie:

ShareSave
Randamente8 porțiiTimp de pregătire1 orăTimp de preparare15 minuteTimp total1 oră 15 minute

Ingrediente:

 1 kg Făină de tip 00
 2 Linguri de sare
 2 Plicuri de drojdie uscată
 700 ml Apă călduță
 2 Linguri ulei de măsline
 3 Roșii pasate
 2 Căței de usturoi
 1 Busuioc proaspăt
 300 gr Mozzarella uscată

Mod de preparare:

1

De vreme ce topping-ul de pus deasupra este extrem de simplu, secretul succesului pizzei Margherita stă mai ales în obținerea unui aluat perfect. Pentru asta trebuie să urmezi câțiva pași importanți.

Mai întâi, combină făina cu sarea și înmoaie drojdia cu apa călduță. Amestecă totul și frământă cu mâna până ce se formează aluatul, după care adaugă cele 3 linguri de ulei de măsline.

2

Continuă frământarea până ce aluatul devine moale, neted și ușor de modelat.

3

Pe o suprafață de lucru presară un strat de făină și transferă aluatul. Folosind podul palmelor întinde aluatul în față și apoi rulează-l spre tine, împăturindu-l astfel de câteva ori.

4

Împarte-l apoi în 8 părți din care formezi 8 bile egale de aluat.

5

Așază aceste mingiuțe moi, din aluat crud într-o tavă întinsă, încăpătoare și ușor gresată cu câțiva stropi de ulei. Ai grijă să păstrezi o distanță respectabilă între ele, apoi acoperă-le cu o folie alimentară și lasă-le la căldură. Vor crește precum Făt-Frumos din poveste, în numai 45 de minute dublându-și volumul.

6

Cuptorul trebuie pregătit dinainte, încălzindu-l la 200 de grade Celsius. Fiecare bilă de aluat trebuie aplatizată uniform cu mâna, păstrându-i forma rotundă, direct într-o tavă ușor unsă cu ulei sau pe o piatră de copt pizza.

7

Toppingul constă în sosul obținut prin pasarea roșiilor și amestecarea acestora cu usturoiul zdrobit, puțină sare și piper.

8

Peste sosul întins pe foaia de aluat se așază câteva felii subțiri de mozzarella și frunze de busuioc proaspăt (busuiocul se poate adăuga și la final, când pizza este gata sau aproape gata).

9

Pentru a căpăta o culoare rumenă și apetisantă, pizza are nevoie să stea la copt în jur de 10-15 minute. Italienii recomandă insistent să consumi pizza pe loc, imediat ce a fost scoasă din cuptor, orice amânare a momentului savurării ei nefiind de bun augur. Mamma mia, che buono!!

Dacă îți dorești și tu ustensile de bucătărie create pentru pasionații de bucătărie, vizitează www.kutt.ro .

Ingrediente

 1 kg Făină de tip 00
 2 Linguri de sare
 2 Plicuri de drojdie uscată
 700 ml Apă călduță
 2 Linguri ulei de măsline
 3 Roșii pasate
 2 Căței de usturoi
 1 Busuioc proaspăt
 300 gr Mozzarella uscată

Indicații

1

De vreme ce topping-ul de pus deasupra este extrem de simplu, secretul succesului pizzei Margherita stă mai ales în obținerea unui aluat perfect. Pentru asta trebuie să urmezi câțiva pași importanți.

Mai întâi, combină făina cu sarea și înmoaie drojdia cu apa călduță. Amestecă totul și frământă cu mâna până ce se formează aluatul, după care adaugă cele 3 linguri de ulei de măsline.

2

Continuă frământarea până ce aluatul devine moale, neted și ușor de modelat.

3

Pe o suprafață de lucru presară un strat de făină și transferă aluatul. Folosind podul palmelor întinde aluatul în față și apoi rulează-l spre tine, împăturindu-l astfel de câteva ori.

4

Împarte-l apoi în 8 părți din care formezi 8 bile egale de aluat.

5

Așază aceste mingiuțe moi, din aluat crud într-o tavă întinsă, încăpătoare și ușor gresată cu câțiva stropi de ulei. Ai grijă să păstrezi o distanță respectabilă între ele, apoi acoperă-le cu o folie alimentară și lasă-le la căldură. Vor crește precum Făt-Frumos din poveste, în numai 45 de minute dublându-și volumul.

6

Cuptorul trebuie pregătit dinainte, încălzindu-l la 200 de grade Celsius. Fiecare bilă de aluat trebuie aplatizată uniform cu mâna, păstrându-i forma rotundă, direct într-o tavă ușor unsă cu ulei sau pe o piatră de copt pizza.

7

Toppingul constă în sosul obținut prin pasarea roșiilor și amestecarea acestora cu usturoiul zdrobit, puțină sare și piper.

8

Peste sosul întins pe foaia de aluat se așază câteva felii subțiri de mozzarella și frunze de busuioc proaspăt (busuiocul se poate adăuga și la final, când pizza este gata sau aproape gata).

9

Pentru a căpăta o culoare rumenă și apetisantă, pizza are nevoie să stea la copt în jur de 10-15 minute. Italienii recomandă insistent să consumi pizza pe loc, imediat ce a fost scoasă din cuptor, orice amânare a momentului savurării ei nefiind de bun augur. Mamma mia, che buono!!

Dacă îți dorești și tu ustensile de bucătărie create pentru pasionații de bucătărie, vizitează www.kutt.ro .

Note

Pizza Margherita