Tort Căciulă

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Îmi plac torturile 3D, pe care să le poți admira din toate unghiurile, să fie cât mai reale. Îmi place să le surprind reacția celorlalți când tai tortul și felul cum se bucură de el. Am pregătit această căciulă cu pandișpan cu bombonele de zahăr colorate, răsfirate prin tot tortul pentru un efect frumos. L-am copt într-o formă tip dom si l-am umplut cu cremă de lămâie și l-am decorat cu cremă de mascarpone cu frișcă.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare45 minuteTimp total3 ore 15 minute

Ingrediente:

Pentru blat și ciucure:
 7 ouă mari
 sare
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 120 ml ulei
 7 (cu vârf) făină
 1 oz praf de copt
 3 bombonele colorate
Pentru însiropat:
 350 ml apă
 1 tsp coajă de portocală ținută în zahăr la borcan
Pentru crema de lămâie:
 300 ml lapte
 1 tsp coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 2 (cu vârf) făină
 sare
 50 gr unt
Pentru decor:
 250 gr cremă mascarpone
 200 ml frișcă lichidă
 2 colorant alimentar natural pudră albastru
 2 apă fierbinte
 Fulgi de nea din zahăr
 Perle argintii din zahăr

Mod de preparare:

Blatul și ciucurele:
1

Bați spumă cu mixerul albușurile cu sarea și zahărul Bourbon, adaugi treptat gălbenușurile, uleiul, bombonelele colorate, făina și praful de copt.
Dai deoparte puțină compoziție într-o tavă de brioșe cât pentru 2 brioșe (aprox 3 linguri).
Torni restul de compoziție într-o tavă de copt tip dom. Din cauza formei specifice domului, evident tava nu are stabilitate, deci trebuie așezată într-o altă tavă, motiv pentru care blatul trebuie copt mai mult față de un pandișpan obișnuit. Așadar lași la copt, la foc mediu, 40-45 minute sau până trece testul scobitorii. Apoi coci și brioșele (1 mai mare sau 2 mai mici) aprox 10 minute.

Opțional, poți pregăti un sirop din apă și coajă de portocală ținută în zahăr la borcan, amestec pe care îl fierbi 5 minute.

Crema de lămâie:
2

Amesteci laptele cu sarea, faina, vanilia si coaja de lamaie si fierbi amestecul pe foc mic pana se ingroasa. Dai de pe foc, adaugi si untul si amesteci bine. Lași la răcit, apoi bați cu mixerul maxim un minut, pentru a-i da o consistență mai fină.

Montare:
3

Tai blatul în foi subțiri, le însiropezi doar puțin, de asemenea, umpli cu crema de lămâie, care poate ți se va părea puțină. Însă aceste două lucruri sunt necesare pentru ca tortul să nu se înmoaie prea tare și pentru a avea stabilitate.

Decor:
4

Bați cu mixerul doar puțin frișca lichidă, adaugi crema mascarpone și amesteci. Cu crema aceasta albă îmbraci tortul. Nu-ți face griji dacă nu e perfect nivelat.
Adaugă brioșa (am avut nevoie numai de una) și lipește-o cu cremă de lămâie.
Apoi îl decorezi astfel încât să semene cu o căciulă.
Decorează un model tricotaj simplu cu un poș cu cremă albă, cu o duză rotundă, subțire.
Restul de cremă o colorezi, cu colorantul pudră albastru dizolvat în apă fierbinte.
Decorează un alt model tricotaj cu o duză cu zimți pentru marginea fesului.

5

Decorează ciucurele cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip iarbă.

6

Decorează un model tricotaj mai gros, cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip stea.
Poftă Bună!

Ingrediente

Pentru blat și ciucure:
 7 ouă mari
 sare
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 120 ml ulei
 7 (cu vârf) făină
 1 oz praf de copt
 3 bombonele colorate
Pentru însiropat:
 350 ml apă
 1 tsp coajă de portocală ținută în zahăr la borcan
Pentru crema de lămâie:
 300 ml lapte
 1 tsp coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan
 1 oz zahăr vanilat Bourbon
 2 (cu vârf) făină
 sare
 50 gr unt
Pentru decor:
 250 gr cremă mascarpone
 200 ml frișcă lichidă
 2 colorant alimentar natural pudră albastru
 2 apă fierbinte
 Fulgi de nea din zahăr
 Perle argintii din zahăr

Indicații

Blatul și ciucurele:
1

Bați spumă cu mixerul albușurile cu sarea și zahărul Bourbon, adaugi treptat gălbenușurile, uleiul, bombonelele colorate, făina și praful de copt.
Dai deoparte puțină compoziție într-o tavă de brioșe cât pentru 2 brioșe (aprox 3 linguri).
Torni restul de compoziție într-o tavă de copt tip dom. Din cauza formei specifice domului, evident tava nu are stabilitate, deci trebuie așezată într-o altă tavă, motiv pentru care blatul trebuie copt mai mult față de un pandișpan obișnuit. Așadar lași la copt, la foc mediu, 40-45 minute sau până trece testul scobitorii. Apoi coci și brioșele (1 mai mare sau 2 mai mici) aprox 10 minute.

Opțional, poți pregăti un sirop din apă și coajă de portocală ținută în zahăr la borcan, amestec pe care îl fierbi 5 minute.

Crema de lămâie:
2

Amesteci laptele cu sarea, faina, vanilia si coaja de lamaie si fierbi amestecul pe foc mic pana se ingroasa. Dai de pe foc, adaugi si untul si amesteci bine. Lași la răcit, apoi bați cu mixerul maxim un minut, pentru a-i da o consistență mai fină.

Montare:
3

Tai blatul în foi subțiri, le însiropezi doar puțin, de asemenea, umpli cu crema de lămâie, care poate ți se va părea puțină. Însă aceste două lucruri sunt necesare pentru ca tortul să nu se înmoaie prea tare și pentru a avea stabilitate.

Decor:
4

Bați cu mixerul doar puțin frișca lichidă, adaugi crema mascarpone și amesteci. Cu crema aceasta albă îmbraci tortul. Nu-ți face griji dacă nu e perfect nivelat.
Adaugă brioșa (am avut nevoie numai de una) și lipește-o cu cremă de lămâie.
Apoi îl decorezi astfel încât să semene cu o căciulă.
Decorează un model tricotaj simplu cu un poș cu cremă albă, cu o duză rotundă, subțire.
Restul de cremă o colorezi, cu colorantul pudră albastru dizolvat în apă fierbinte.
Decorează un alt model tricotaj cu o duză cu zimți pentru marginea fesului.

5

Decorează ciucurele cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip iarbă.

6

Decorează un model tricotaj mai gros, cu un poș cu cremă albastră, cu duză tip stea.
Poftă Bună!

Note

Tort Căciulă