Un desert delicios!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem untul la topit.
Cu ajutorul unui blender zdrobim biscuitii.
Amestecam biscuitii zdrobiti cu untul topit si asezam compozitia in tava de tarta. O bagam in frigider pentru 10 minute.
In acest timp ne ocupam de ciocolata. Intr-o cratita punem smantana dulce pentru frisca, ciocolata alba si neagra si punem pe foc. Amestecam cu un tel pana obtinem o consistenta cremoasa.
Dupa ce am terminat cu ciocolata ne ocupat de caramelul sarat. Punem zaharul, apa si zeama de lamaie (eu pun jumatate de lamaie pentru ca nu vreau sa iasa foarte, foarte dulce) intr-o cratita cu fundul dublu si o dam la foc mediu. Lasam sa fiarba fara sa amestecam.
Dupa 4-5 minute e bine sa stam langa oala.
Cand zaharul incepe sa devina din transparent galbui, micsoram focul. Lasam oala pe foc pana cand obtinem o nuanta aramie si un miros placut de caramel. Daca folosim termometru, pana cand ajunge la 180°C.
Daca nuanta caramelului este deja maron si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul pre tare. Recomandarea mea e sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar.
Luam oala de pe foc si, in fir subtire, amestecand continuu, turnam frisca. Va avea loc reactie destul de violenta: frisca si zaharul ars vor bolborosi cu bule mari si cu aburi, este absolut normal..
Dupa ce adaugam toata smantana si compozitia „se linisteste”, daca vedem ca s-au format cocoloase, mai punem vasul pe foc pentru un minut, pana se topesc.
Luam de pe foc, adaugam sarea si untul si amestecam pana cand se topeste sarea (circa 1 minut)
Lasam sosul sa se raceasca putin, apoi il depozitam intr-un borcan.
Scoatem tava din frigider si peste blatul de biscuiti punem caramelul sarat. Bagam in frigider pentru 10 minute.
Scoatem tava din frigider si turnam ciocolata peste caramel. Intindem uniform. Decoram cu afine.
Bagam tarta la frigider pentru minimum 4 ore. Cel mai indicat este sa fie lasata peste noapte.
Ingrediente
Indicații
Punem untul la topit.
Cu ajutorul unui blender zdrobim biscuitii.
Amestecam biscuitii zdrobiti cu untul topit si asezam compozitia in tava de tarta. O bagam in frigider pentru 10 minute.
In acest timp ne ocupam de ciocolata. Intr-o cratita punem smantana dulce pentru frisca, ciocolata alba si neagra si punem pe foc. Amestecam cu un tel pana obtinem o consistenta cremoasa.
Dupa ce am terminat cu ciocolata ne ocupat de caramelul sarat. Punem zaharul, apa si zeama de lamaie (eu pun jumatate de lamaie pentru ca nu vreau sa iasa foarte, foarte dulce) intr-o cratita cu fundul dublu si o dam la foc mediu. Lasam sa fiarba fara sa amestecam.
Dupa 4-5 minute e bine sa stam langa oala.
Cand zaharul incepe sa devina din transparent galbui, micsoram focul. Lasam oala pe foc pana cand obtinem o nuanta aramie si un miros placut de caramel. Daca folosim termometru, pana cand ajunge la 180°C.
Daca nuanta caramelului este deja maron si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul pre tare. Recomandarea mea e sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar.
Luam oala de pe foc si, in fir subtire, amestecand continuu, turnam frisca. Va avea loc reactie destul de violenta: frisca si zaharul ars vor bolborosi cu bule mari si cu aburi, este absolut normal..
Dupa ce adaugam toata smantana si compozitia „se linisteste”, daca vedem ca s-au format cocoloase, mai punem vasul pe foc pentru un minut, pana se topesc.
Luam de pe foc, adaugam sarea si untul si amestecam pana cand se topeste sarea (circa 1 minut)
Lasam sosul sa se raceasca putin, apoi il depozitam intr-un borcan.
Scoatem tava din frigider si peste blatul de biscuiti punem caramelul sarat. Bagam in frigider pentru 10 minute.
Scoatem tava din frigider si turnam ciocolata peste caramel. Intindem uniform. Decoram cu afine.
Bagam tarta la frigider pentru minimum 4 ore. Cel mai indicat este sa fie lasata peste noapte.