Saleuri de casă

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Saleurile cu aluat de casă sunt nelipsite la noi, de sărbători, când după atâtea prăjituri cu cremă și tort, parcă ai ronțăi ceva sărat.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 20 minuteTimp de preparare15 minuteTimp total1 oră 35 minute

Ingrediente:

 200 gr smântână
 200 gr margarină 72% grăsime
 2 sare
 1 tsp zahăr
 1 oz praf de copt
 400 gr făină
 60 gr caşcaval ras (pentru aluat )
 100 gr caşcaval ras (pentru ornat)
 1 ou pentru uns aluatul

Mod de preparare:

1

Într-un vas adânc se amestecă margarina, dată pe răzătoarea mare, cu smântâna, caşcavalul ras, zahărul, sarea şi praful de copt. Se adaugă şi făină cât cuprinde, amestecând şi frământând uşor, până se obţine un aluat moale dar consistent şi uşor fărâmicios.
Se dă aluatul o oră la frigider.

2

Se preîncălzeşte cuptorul. Se presară făină din abundenţă pe masa de lucru şi se împarte aluatul în 2 bucăţi. Primul aluat se întinde într-o foaie grosuţă, cam de 2-3 cm, iar celălalt aluat se dă la frigider.
Se taie aluatul fâşii cu un cuţit dat prin făină, întrucât aluatul e destul de lipicios, apoi se unge cu oul bătut bine şi se ornează cu restul de caşcaval ras.

3

Se aşază saleurile într-o tavă, pe foaie de copt, se dau la cuptor la foc potrivit cam 15 minute sau până devin aurii.
Se lucrează la fel şi celălalt aluat.
Se obţin 4 tăvi cu saleuri. Se menţin moi câteva zile şi se pot bucura de ele toţi membrii familiei.
Poftă Bună!

Ingrediente

 200 gr smântână
 200 gr margarină 72% grăsime
 2 sare
 1 tsp zahăr
 1 oz praf de copt
 400 gr făină
 60 gr caşcaval ras (pentru aluat )
 100 gr caşcaval ras (pentru ornat)
 1 ou pentru uns aluatul

Indicații

1

Într-un vas adânc se amestecă margarina, dată pe răzătoarea mare, cu smântâna, caşcavalul ras, zahărul, sarea şi praful de copt. Se adaugă şi făină cât cuprinde, amestecând şi frământând uşor, până se obţine un aluat moale dar consistent şi uşor fărâmicios.
Se dă aluatul o oră la frigider.

2

Se preîncălzeşte cuptorul. Se presară făină din abundenţă pe masa de lucru şi se împarte aluatul în 2 bucăţi. Primul aluat se întinde într-o foaie grosuţă, cam de 2-3 cm, iar celălalt aluat se dă la frigider.
Se taie aluatul fâşii cu un cuţit dat prin făină, întrucât aluatul e destul de lipicios, apoi se unge cu oul bătut bine şi se ornează cu restul de caşcaval ras.

3

Se aşază saleurile într-o tavă, pe foaie de copt, se dau la cuptor la foc potrivit cam 15 minute sau până devin aurii.
Se lucrează la fel şi celălalt aluat.
Se obţin 4 tăvi cu saleuri. Se menţin moi câteva zile şi se pot bucura de ele toţi membrii familiei.
Poftă Bună!

Note

Saleuri de casă