Ruladă cu gem

AutorMiaMaria
DificultateÎncepător

Pentru acest desert nostalgic, se coace o foaie de pandișpan genovez, care se unge apoi cu gem de zmeură și un strat gros de frișcă bătută, după care se rulează. Dacă nu ați mai făcut o ruladă până acum, veți avea o surpriză : foaia de pandișpan genovez se va rula ușor, fără nici cel mai mic obstacol ( și orice mici crăpături sau rupturi vor fi mascate cu o cantitate generoasă de zahăr pudră). Este atât de simplu de preparat și absolut delicios, încât este de mirare că s-a demodat vreodată. Faceți această ruladă o dată sau de două ori, și poate veți reuși s-o readuceți în modă.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total50 minute

Ingrediente:

Pentru pandișpan :
 spray cu ulei vegetal pentru gătit
 70 gr făină pentru prăjituri cernută ( fără agenți de creștere ), în plus pentru tavă
 un praf de sare
 3 ouă mari întregi plus 2 gălbenușuri mari
 110 gr zahăr tos mare
 60 gr unt nesărat, topit și răcit complet
 zahăr pudră, pentru pudrat
Pentru umplut :
 400 gr gem de fructe de cea mai bună calitate, cum ar fi de zmeură, căpșuni sau mure
 240 ml frișcă lichidă
Pentru finisat :
 zahăr pudră

Mod de preparare:

Pregătiți cuptorul și tava de copt :
1

Încălziți cuptorul la 230˚C, cu grătarul pe șina în jumătatea de jos. Stropiți uniform cu ulei vegetal o tavă de 32 x 45 cm cu margini. Tapetați-o cu hârtie pergament, stropiți hârtia cu ulei. Pudrați cu făină și scuturați excesul.

Combinați ingredientele uscate :
2

Amestecați cu un tel făina și sarea într-un castron.

Combinați ouăle cu zahărul :
3

Puneți cam 5 cm de apă într-o cratiță medie și lăsați-o să fiarbă în clocote mici. Puneți în bolul termorezistent al unui mixer electric fix ouăle, gălbenușurile și zahărul și așezați-l pe ( nu în ) cratița în care fierbe apa, frecați ouăle cu zahărul până se dizolvă zahărul, iar amestecul se simte cald la atingere. Atașați bolul la mixerul cu paleta tel fixată, bateți amestecul la viteză medie-mare timp de 2 minute. Măriți viteza la mare, bateți amestecul încă vreo 4 minute, până se deschide la culoare și se îngroașă.

Adăugați ingredientele uscate :
4

Cerneți amestecul de făină peste cel de ou, cu o spatulă flexibilă mare, încorporați cu grijă. Când făina este aproape complet încorporată, turnați untul topit pe marginea bolului, încorporați-l ușor.

Coaceți :
5

Cu ajutorul unei spatule unghiulare, întindeți aluatul în tava pregătită. Coaceți foaia de pandișpan 6-7 minute, până este rumenă-aurie și elastică la atingere. Între timp, pudrați un șervet de bucătărie curat cu zahăr pudră. Treceți lama uni cuțit de jur împrejurul foii de pandișpan și răsturnați-o pe șervetul pregătit. Îndepărtați hârtia pergament.

Rulați foaia și lăsați-o la rece :
6

Cât foaia de pandișpan este caldă încă, rulați-o cu grijă pe lățime, prinzând șervetul în interior. Lăsați foaia să se răcească de tot, rulată. ( Așa se va imprima forma în " memoria " foii și va fi mai ușor de rulat din nou cu umplutură ).

Umpleți și rulați din nou :
7

Derulați foaia. Ungeți-o cu gem, lăsând o margine de 1 cm neunsă pe toate laturile. Bateți frișca într-un castron, manual, cu un tel pară sau cu un mixer electric de mână, până formează vârfuri moi, întindeți-o uniform peste gem cu o spatulă unghiulară. Rulați foaia unsă pe lățime, fără să iasă umplutura ( ajutați-vă de șervet ). Înfășurați rulada în șervet și prindeți șervetul cu cleștișori (sau cu ace de siguranță ), pentru a fixa forma.

Răciți și serviți :
8

Dați rulada la frigider pentru 30 de minute ( sau cel mult 3 ore). Pudrați-o cu zahăr pudră, tăiați-o felii cu un cuțit zimțat și serviți.

Ingrediente

Pentru pandișpan :
 spray cu ulei vegetal pentru gătit
 70 gr făină pentru prăjituri cernută ( fără agenți de creștere ), în plus pentru tavă
 un praf de sare
 3 ouă mari întregi plus 2 gălbenușuri mari
 110 gr zahăr tos mare
 60 gr unt nesărat, topit și răcit complet
 zahăr pudră, pentru pudrat
Pentru umplut :
 400 gr gem de fructe de cea mai bună calitate, cum ar fi de zmeură, căpșuni sau mure
 240 ml frișcă lichidă
Pentru finisat :
 zahăr pudră

Indicații

Pregătiți cuptorul și tava de copt :
1

Încălziți cuptorul la 230˚C, cu grătarul pe șina în jumătatea de jos. Stropiți uniform cu ulei vegetal o tavă de 32 x 45 cm cu margini. Tapetați-o cu hârtie pergament, stropiți hârtia cu ulei. Pudrați cu făină și scuturați excesul.

Combinați ingredientele uscate :
2

Amestecați cu un tel făina și sarea într-un castron.

Combinați ouăle cu zahărul :
3

Puneți cam 5 cm de apă într-o cratiță medie și lăsați-o să fiarbă în clocote mici. Puneți în bolul termorezistent al unui mixer electric fix ouăle, gălbenușurile și zahărul și așezați-l pe ( nu în ) cratița în care fierbe apa, frecați ouăle cu zahărul până se dizolvă zahărul, iar amestecul se simte cald la atingere. Atașați bolul la mixerul cu paleta tel fixată, bateți amestecul la viteză medie-mare timp de 2 minute. Măriți viteza la mare, bateți amestecul încă vreo 4 minute, până se deschide la culoare și se îngroașă.

Adăugați ingredientele uscate :
4

Cerneți amestecul de făină peste cel de ou, cu o spatulă flexibilă mare, încorporați cu grijă. Când făina este aproape complet încorporată, turnați untul topit pe marginea bolului, încorporați-l ușor.

Coaceți :
5

Cu ajutorul unei spatule unghiulare, întindeți aluatul în tava pregătită. Coaceți foaia de pandișpan 6-7 minute, până este rumenă-aurie și elastică la atingere. Între timp, pudrați un șervet de bucătărie curat cu zahăr pudră. Treceți lama uni cuțit de jur împrejurul foii de pandișpan și răsturnați-o pe șervetul pregătit. Îndepărtați hârtia pergament.

Rulați foaia și lăsați-o la rece :
6

Cât foaia de pandișpan este caldă încă, rulați-o cu grijă pe lățime, prinzând șervetul în interior. Lăsați foaia să se răcească de tot, rulată. ( Așa se va imprima forma în " memoria " foii și va fi mai ușor de rulat din nou cu umplutură ).

Umpleți și rulați din nou :
7

Derulați foaia. Ungeți-o cu gem, lăsând o margine de 1 cm neunsă pe toate laturile. Bateți frișca într-un castron, manual, cu un tel pară sau cu un mixer electric de mână, până formează vârfuri moi, întindeți-o uniform peste gem cu o spatulă unghiulară. Rulați foaia unsă pe lățime, fără să iasă umplutura ( ajutați-vă de șervet ). Înfășurați rulada în șervet și prindeți șervetul cu cleștișori (sau cu ace de siguranță ), pentru a fixa forma.

Răciți și serviți :
8

Dați rulada la frigider pentru 30 de minute ( sau cel mult 3 ore). Pudrați-o cu zahăr pudră, tăiați-o felii cu un cuțit zimțat și serviți.

Note

Ruladă cu gem