Pain viennoise, cu ciocolată și aluat de casă

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Pain viennoise, cunocute și ca pain au chocolat sau chocolatine, sunt delicii ale patiseriei vieneze. Le-am pregătit cu aluat de casă și le-am umplut cu bețigașe de ciocolată cu mentă și altele cu cappuccino. La final, le-am uns cu sirop din dulceață de piersici, pentru un luciu frumos.

ShareSave
Un desert clasic
Randamente1 porțieTimp de pregătire3 ore 15 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total3 ore 55 minute

Ingrediente:

Pentru aluat:
 500 gr făină tip 550
 100 gr unt cu 80% grăsime, moale
 45 gr zahăr tos
 8 gr sare
 10 gr drojdie uscată
 160 ml apă rece
 70 ml lapte rece
În plus:
 150 gr unt cu 80% grăsime, moale, pentru împachetat
 Sticks-uri de ciocolată cu mentă, după gust
 Sticks-uri de ciocolată cu cappuccino, după gust
 Dulceață de piersici, după gust

Mod de preparare:

1

Împarți untul, o să ai nevoie de 100 g în aluat și 150 la împachetat.
Cerni făina într-un bol.

2

Pui în bolul de la mixer apa, laptele, sarea, zahărul, făina, apoi untul și drojdia și începi să frămânți. din cauză că mixerul meu e vechi și nu are putere, eu frământ aluatul 5 minute la mixer, până devine omogen, lucios și neted, apoi îl transfer pe masa înfăinată și mai frământ. La această rețetă, am mai frământat încă 10 minute cu mâinile. Verifici elasticitatea aluatului pe o bucățică, trebuie să-l poți întinde, fără să se rupă. La final, aluatul trebuie să fie pufos ca un norișor, elastic și moale.

3

Dai aluatul la frigider 40 de minute.

4

Întinzi aluatul în foaie potrivită (nici prea groasă, nici prea subțire).
Întinzi untul pe toată suprafața aluatului și nivelezi cu o spatulă. Împăturești aluatul prima dată în 3, apoi în 2.
Lași aluatul peste noapte la frigider.

5

A doua zi, începi împăturirile: pentru aceasta, bați aluatul cu sucitorul ca să-i mărești suprafața, la final îl întinzi cu sucitorul în foaie grosuță și lungă. Împăturești, dai la frigider 30 de minute. Repeți acest procedeu de 3 ori.

6

Scoți aluatul de la frigider. Îl împarți în 2 bucăți și le lucrezi pe rând.
Întinzi primul aluat în foaie subțire de 8 mm. Ajustezi marginile.
Acum porționezi foaia în dreptunghiuri de 4x12 cm.

7

Pui un sticks de ciocolată aproape de marginea dreptunghiului din aluat, aduci marginea aluatului peste sticks și sigiliezi. Apoi rulezi dintr-o singură mișcare, ferm și hotărât.
Procedezi la fel și cu cel de-al doilea aluat.
Le lași la dospit în tavă 40 de minute.

8

Le ungi cu ou și le dai la cuptor 40 de minute astfel: primele 10 minute la foc mediu, următoarele 30, la foc mic.

9

Când le scoți din cuptor, le ungi cu sirop din dulceața de piersici, pentru un luciu frumos.

Poftă Bună!

Ingrediente

Pentru aluat:
 500 gr făină tip 550
 100 gr unt cu 80% grăsime, moale
 45 gr zahăr tos
 8 gr sare
 10 gr drojdie uscată
 160 ml apă rece
 70 ml lapte rece
În plus:
 150 gr unt cu 80% grăsime, moale, pentru împachetat
 Sticks-uri de ciocolată cu mentă, după gust
 Sticks-uri de ciocolată cu cappuccino, după gust
 Dulceață de piersici, după gust

Indicații

1

Împarți untul, o să ai nevoie de 100 g în aluat și 150 la împachetat.
Cerni făina într-un bol.

2

Pui în bolul de la mixer apa, laptele, sarea, zahărul, făina, apoi untul și drojdia și începi să frămânți. din cauză că mixerul meu e vechi și nu are putere, eu frământ aluatul 5 minute la mixer, până devine omogen, lucios și neted, apoi îl transfer pe masa înfăinată și mai frământ. La această rețetă, am mai frământat încă 10 minute cu mâinile. Verifici elasticitatea aluatului pe o bucățică, trebuie să-l poți întinde, fără să se rupă. La final, aluatul trebuie să fie pufos ca un norișor, elastic și moale.

3

Dai aluatul la frigider 40 de minute.

4

Întinzi aluatul în foaie potrivită (nici prea groasă, nici prea subțire).
Întinzi untul pe toată suprafața aluatului și nivelezi cu o spatulă. Împăturești aluatul prima dată în 3, apoi în 2.
Lași aluatul peste noapte la frigider.

5

A doua zi, începi împăturirile: pentru aceasta, bați aluatul cu sucitorul ca să-i mărești suprafața, la final îl întinzi cu sucitorul în foaie grosuță și lungă. Împăturești, dai la frigider 30 de minute. Repeți acest procedeu de 3 ori.

6

Scoți aluatul de la frigider. Îl împarți în 2 bucăți și le lucrezi pe rând.
Întinzi primul aluat în foaie subțire de 8 mm. Ajustezi marginile.
Acum porționezi foaia în dreptunghiuri de 4x12 cm.

7

Pui un sticks de ciocolată aproape de marginea dreptunghiului din aluat, aduci marginea aluatului peste sticks și sigiliezi. Apoi rulezi dintr-o singură mișcare, ferm și hotărât.
Procedezi la fel și cu cel de-al doilea aluat.
Le lași la dospit în tavă 40 de minute.

8

Le ungi cu ou și le dai la cuptor 40 de minute astfel: primele 10 minute la foc mediu, următoarele 30, la foc mic.

9

Când le scoți din cuptor, le ungi cu sirop din dulceața de piersici, pentru un luciu frumos.

Poftă Bună!

Note

Pain viennoise, cu ciocolată și aluat de casă