Această specialitate italienească, preparată cu drojdie și ulei de măsline, reprezintă garnitura ideală la mâncărurile cu carne, la salate sau pur și simplu la o gustare cu brânză, măsline și vin roșu.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu sarea într-un castron. Se dizolvă drojdia în 300 ml apă călduță și se adaugă la făină, împreună cu 3 linguri de ulei de măsline. Se amestecă totul cu spirala pentru aluat a mixerului, obținându-se un aluat lipicios. Se lasă acoperit, la loc cald, să dospească 30 de minute.
Se prelucrează apoi aluatul cu mâinile pe o suprafață de lucru presărată cu făină, frământându-l și bătându-l energic, până ce nu mai lipește și devine elastic. Dacă e nevoie, se adaugă făină, dar numai atât cât să nu mai fie aluatul lipicios.
Se tapetează tava cu hârtie pentru copt. Se face o bilă din aluat, se așează pe tavă și se întinde în formă de lipie groasă de 2 cm și cu diametrul de aproximativ 20 cm.
Se încinge cuptorul la 230˚C. Se înfige vârful umezit al degetului în mai multe locuri în pâine.
Se unge pâinea cu restul de ulei de măsline. După gust, se presară sare grunjoasă și rozmarin. Se coace în cuptorul Încins 15 minute până se rumenește. Pentru răcire se ține pâinea pe un grătar de bucătărie timp de 15 minute, apoi se învelește într-un șervet, ca să se înmoaie crusta. Focaccia se servește rece sau caldă.
Ingrediente
Indicații
Se amestecă făina cu sarea într-un castron. Se dizolvă drojdia în 300 ml apă călduță și se adaugă la făină, împreună cu 3 linguri de ulei de măsline. Se amestecă totul cu spirala pentru aluat a mixerului, obținându-se un aluat lipicios. Se lasă acoperit, la loc cald, să dospească 30 de minute.
Se prelucrează apoi aluatul cu mâinile pe o suprafață de lucru presărată cu făină, frământându-l și bătându-l energic, până ce nu mai lipește și devine elastic. Dacă e nevoie, se adaugă făină, dar numai atât cât să nu mai fie aluatul lipicios.
Se tapetează tava cu hârtie pentru copt. Se face o bilă din aluat, se așează pe tavă și se întinde în formă de lipie groasă de 2 cm și cu diametrul de aproximativ 20 cm.
Se încinge cuptorul la 230˚C. Se înfige vârful umezit al degetului în mai multe locuri în pâine.
Se unge pâinea cu restul de ulei de măsline. După gust, se presară sare grunjoasă și rozmarin. Se coace în cuptorul Încins 15 minute până se rumenește. Pentru răcire se ține pâinea pe un grătar de bucătărie timp de 15 minute, apoi se învelește într-un șervet, ca să se înmoaie crusta. Focaccia se servește rece sau caldă.