Aluatul opărit este specific pentru prepararea eclerurilor și choux-urilor, prăjituri ce se consumă cu frișcă și creme ușoare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se cerne făina pe o bucată de hârtie cerată. Se dă în clocot ingredientul lichid cu sare și unt sau ulei, într-o oală cu pereții groși și capac.
De cum dă în clocot, se ia oala de pe foc. Se toarnă făina dintr-odată în oală și se amestecă cu putere, până se obține o pastă groasă, apoi o gălușcă, moment în care se pune iar pe foc.
De cum s-a format un film alb pe fundul vasului (după circa 2 minute), se ia de pe foc. Se pune aluatul într-un castron și se lasă să se răcească până e aproape rece.
Întâi se adaugă un ou și se încorporează cu mixerul la aluatul călduț, apoi se adaugă încă 3 ouă, unul după altul, și se amestecă bine aluatul.
În momentul în care aluatul lucește tare și se desprinde în bucăți de pe brațele mixerului, însă nu curge, e perfect. În acest caz nu se mai adaugă al cincilea ou.
Se modelează cu două linguri mici movilițe în tavă, la o distanță destul de mare una de alta. Pentru choux mari se folosesc linguri mari, pentru cele mici, lingurițe.
Temperatura cuptorului (1) : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 3-4); șina din mijloc; timp de coacere : 20 minute, apoi temperatura cuptorului (2) : 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); timp de coacere : 5-10 minute.
Temperatura cuptorului (1) : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 3-4); șina din mijloc; timp de coacere : 8-10 minute, apoi temperatura cuptorului (2) : 180˚C(160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); timp de coacere : 2-5 minute.
Ingredientele ajung pentru 4-6 choux : într-un pahar cu conținut de 100 ml se măsoară întâi apă, apoi făină. În plus, mai aveți nevoie de 1-2 linguri ulei, sare și 2 ouă. Se prepară aluatul conform descrierii de alături.
Se bat 400 g frișcă lichidă bine răcită cu 2-3 linguri zahăr, 1 vârf de cuțit de vanilie măcinată și un plic de întăritor pentru frișcă. Se umplu choux cu această umplutură și se servesc imediat.
Se amestecă 50 g somon afumat (tăiat fâșii subțiri) cu 100 g carabi de Marea Nordului, 1 lingură zeamă de lămâie, câte 1 lingură de mărar și cozi de ceapă verde pitică tocate mărunt, 150 g brânză cu smântână proaspătă, 100 g iaurt și 100 g frișcă. Se condimentează totul cu sare și praf de chilli. Se umplu minciunelele cu această umplutură și se servesc imediat.
Se tapetează tava cu hârtie de copt sau se unge și se presară cu un strat subțire de făină.
În timpul coacerii nu se deschide ușa cuptorului pentru ca aluatul să nu scadă. Apoi se reduce temperatura și se coc choux la foc mic. Se iau de pe tavă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.
Se taie choux pe orizontală cu ajutorul unei foarfeci de bucătărie și se umplu cu frișcă.
Ingrediente
Indicații
Se cerne făina pe o bucată de hârtie cerată. Se dă în clocot ingredientul lichid cu sare și unt sau ulei, într-o oală cu pereții groși și capac.
De cum dă în clocot, se ia oala de pe foc. Se toarnă făina dintr-odată în oală și se amestecă cu putere, până se obține o pastă groasă, apoi o gălușcă, moment în care se pune iar pe foc.
De cum s-a format un film alb pe fundul vasului (după circa 2 minute), se ia de pe foc. Se pune aluatul într-un castron și se lasă să se răcească până e aproape rece.
Întâi se adaugă un ou și se încorporează cu mixerul la aluatul călduț, apoi se adaugă încă 3 ouă, unul după altul, și se amestecă bine aluatul.
În momentul în care aluatul lucește tare și se desprinde în bucăți de pe brațele mixerului, însă nu curge, e perfect. În acest caz nu se mai adaugă al cincilea ou.
Se modelează cu două linguri mici movilițe în tavă, la o distanță destul de mare una de alta. Pentru choux mari se folosesc linguri mari, pentru cele mici, lingurițe.
Temperatura cuptorului (1) : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 3-4); șina din mijloc; timp de coacere : 20 minute, apoi temperatura cuptorului (2) : 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); timp de coacere : 5-10 minute.
Temperatura cuptorului (1) : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 3-4); șina din mijloc; timp de coacere : 8-10 minute, apoi temperatura cuptorului (2) : 180˚C(160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); timp de coacere : 2-5 minute.
Ingredientele ajung pentru 4-6 choux : într-un pahar cu conținut de 100 ml se măsoară întâi apă, apoi făină. În plus, mai aveți nevoie de 1-2 linguri ulei, sare și 2 ouă. Se prepară aluatul conform descrierii de alături.
Se bat 400 g frișcă lichidă bine răcită cu 2-3 linguri zahăr, 1 vârf de cuțit de vanilie măcinată și un plic de întăritor pentru frișcă. Se umplu choux cu această umplutură și se servesc imediat.
Se amestecă 50 g somon afumat (tăiat fâșii subțiri) cu 100 g carabi de Marea Nordului, 1 lingură zeamă de lămâie, câte 1 lingură de mărar și cozi de ceapă verde pitică tocate mărunt, 150 g brânză cu smântână proaspătă, 100 g iaurt și 100 g frișcă. Se condimentează totul cu sare și praf de chilli. Se umplu minciunelele cu această umplutură și se servesc imediat.
Se tapetează tava cu hârtie de copt sau se unge și se presară cu un strat subțire de făină.
În timpul coacerii nu se deschide ușa cuptorului pentru ca aluatul să nu scadă. Apoi se reduce temperatura și se coc choux la foc mic. Se iau de pe tavă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.
Se taie choux pe orizontală cu ajutorul unei foarfeci de bucătărie și se umplu cu frișcă.