Ouă poșate în sos de iaurt ( Cilbir)

AutorThecolorsofcooking
DificultateÎncepător

Într-una dintre vacanțele mele pe care am petrecut-o în Turcia, am descoperit o rețetă tradițională numită cilbir, adică ouă poșate în sos de iaurt, rețetă pe care am încercat să o recompun. Iat-o, așa cum am simțit-o eu.

ShareSave
Randamente2 porțiiTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total30 minute

Ingrediente:

Pentru ouă poșate :
 4 ouă
 1 l apă
 40 ml oțet de mere sau lămaie
Pentru sosul de iaurt :
 300 gr iaurt gras
 2 căței de usturoi
 sare
 piper
 marar
Pentru sosul de unt :
 30 gr unt
 1 tsp ulei de măsline
 1 tsp boia dulce
 1 tsp fulgi de chilli
Mai avem nevoie
 paine
 mix salată

Mod de preparare:

1

Adaugăm iaurtul într-un bol și asezonăm cu sare, piper și cățeii de usturoi zdrobiți. Lăsăm sosul să se odihnească la frigider până preparăm celelalte componente.

2

Punem untul la topit într-o tigaie și lăsăm să fiarbă la foc mic. Mai adăugăm o lingură de ulei de măsline, boia dulce, fulgii de chilli si amestecăm. Luăm de pe foc și lăsăm sosul într-un loc călduț.

3

Punem apa la fiert cu oțet și când apa este aproape de fierbere, micșoram focul pentru a păstra temperatura apei constantă.
Spargem pe rând ouăle într-un bol mic, facem câte un vârtej în apă și adăugăm ouăle unul câte unul, în mijlocul vârtejului.
Fierbem ouăle 2- 3 minute și le scoatem.

4

Prăjim feliile de pâine.

5

Partea finală, și cea distractivă, este montatul farfuriei: punem jumătate din sosul de iaurt pe farfurie, adăugăm în mijlocul acestuia două ouă și, cu ajutorul unei linguri, deasupra ouălelor punem sosul de unt aromat și presărăm frunze de pătrunjel sau mărar. Adaugăm în farfurie și verdețurile, pe care le putem stropi cu oțet balsamic.

Ingrediente

Pentru ouă poșate :
 4 ouă
 1 l apă
 40 ml oțet de mere sau lămaie
Pentru sosul de iaurt :
 300 gr iaurt gras
 2 căței de usturoi
 sare
 piper
 marar
Pentru sosul de unt :
 30 gr unt
 1 tsp ulei de măsline
 1 tsp boia dulce
 1 tsp fulgi de chilli
Mai avem nevoie
 paine
 mix salată

Indicații

1

Adaugăm iaurtul într-un bol și asezonăm cu sare, piper și cățeii de usturoi zdrobiți. Lăsăm sosul să se odihnească la frigider până preparăm celelalte componente.

2

Punem untul la topit într-o tigaie și lăsăm să fiarbă la foc mic. Mai adăugăm o lingură de ulei de măsline, boia dulce, fulgii de chilli si amestecăm. Luăm de pe foc și lăsăm sosul într-un loc călduț.

3

Punem apa la fiert cu oțet și când apa este aproape de fierbere, micșoram focul pentru a păstra temperatura apei constantă.
Spargem pe rând ouăle într-un bol mic, facem câte un vârtej în apă și adăugăm ouăle unul câte unul, în mijlocul vârtejului.
Fierbem ouăle 2- 3 minute și le scoatem.

4

Prăjim feliile de pâine.

5

Partea finală, și cea distractivă, este montatul farfuriei: punem jumătate din sosul de iaurt pe farfurie, adăugăm în mijlocul acestuia două ouă și, cu ajutorul unei linguri, deasupra ouălelor punem sosul de unt aromat și presărăm frunze de pătrunjel sau mărar. Adaugăm în farfurie și verdețurile, pe care le putem stropi cu oțet balsamic.

Note

Ouă poșate în sos de iaurt ( Cilbir)