Cozonac pufos cu nuca

AutorCarmen Sorina
DificultateAvansat

Cozonac pufos cu nuca.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire3 oreTimp de preparare50 minuteTimp total3 ore 50 minute

Ingrediente:

Pentru maia :
 25 gr drojdie proaspata
 1 tbsp faina
 1 tbsp zahar brun
 2 tbsp lapte caldut
Pentru aluat :
 500 gr faina
 275 ml lapte caldut
 70 gr zahar brun
 3 galbenusuri
 1 praf sare
 1 tsp esenta vanilie si rom
 coaja de la o portocala/lamaie
 20 gr ulei
 50 gr unt (la temperatura camerei)
Pentru umplutura :
 300 gr nuca macinata
 3 tbsp zahar brun
 3 tbsp cacao
 1 tsp esenta rom
Pentru uns cozonacul :
 1 galbenus de ou
 1 tbsp lapte

Mod de preparare:

Pentru maia :
1

Se pune drojdia intr-un bol si se zdrobeste cu o furculita. Se adauga o lingura de faina, o lingura de zahar brun si 2 linguri de lapte caldut. Se amesteca si se lasa sa dospeasca intr-un loc cald 20 min.

Pentru aluat :
2

Se combina laptele cald cu zaharul brun, esenta de vanilie si rom si coaja de la o portocala. Se amesteca toate pana se dizolva zaharul.

3

Se pune intr-un bol incapator faina, maiaua si galbenusurile frecate cu un praf de sare. Se framanta pana se incorporeaza toate ingredientele.

4

Se adauga laptele caldut putin cate putin si se amesteca in continuare.

5

Se adauga untul putin cate putin pana cand se incorporeaza tot, apoi se adauga uleiul si se framanta in continuare 40-45 minute.

6

Cand e gata de framantat, se acopera cu un prosop si se lasa aluatul o ora la dospit intr-un loc cald.

7

Cand aluatul a dospit, se unge suprafata de lucru si mainile cu ulei si se imparte aluatul in doua.

8

Se intind cu palmele doua foi si se pune umplutura.

9

Se ruleaza foile de aluat si se impletesc. Se pune cozonacul in forma de copt si se lasa la crescut inca 30 minute, acoperit cu un prosop.

10

Se combina galbenusul cu o lingura de lapte si se unge cozonacul.

11

Se baga cozonacul la cuptor la 170 ˚C timp de 50 minute.

Umplutura :
12

Nuca macinata se combina cu zaharul, cacao si esenta de rom.

Ingrediente

Pentru maia :
 25 gr drojdie proaspata
 1 tbsp faina
 1 tbsp zahar brun
 2 tbsp lapte caldut
Pentru aluat :
 500 gr faina
 275 ml lapte caldut
 70 gr zahar brun
 3 galbenusuri
 1 praf sare
 1 tsp esenta vanilie si rom
 coaja de la o portocala/lamaie
 20 gr ulei
 50 gr unt (la temperatura camerei)
Pentru umplutura :
 300 gr nuca macinata
 3 tbsp zahar brun
 3 tbsp cacao
 1 tsp esenta rom
Pentru uns cozonacul :
 1 galbenus de ou
 1 tbsp lapte

Indicații

Pentru maia :
1

Se pune drojdia intr-un bol si se zdrobeste cu o furculita. Se adauga o lingura de faina, o lingura de zahar brun si 2 linguri de lapte caldut. Se amesteca si se lasa sa dospeasca intr-un loc cald 20 min.

Pentru aluat :
2

Se combina laptele cald cu zaharul brun, esenta de vanilie si rom si coaja de la o portocala. Se amesteca toate pana se dizolva zaharul.

3

Se pune intr-un bol incapator faina, maiaua si galbenusurile frecate cu un praf de sare. Se framanta pana se incorporeaza toate ingredientele.

4

Se adauga laptele caldut putin cate putin si se amesteca in continuare.

5

Se adauga untul putin cate putin pana cand se incorporeaza tot, apoi se adauga uleiul si se framanta in continuare 40-45 minute.

6

Cand e gata de framantat, se acopera cu un prosop si se lasa aluatul o ora la dospit intr-un loc cald.

7

Cand aluatul a dospit, se unge suprafata de lucru si mainile cu ulei si se imparte aluatul in doua.

8

Se intind cu palmele doua foi si se pune umplutura.

9

Se ruleaza foile de aluat si se impletesc. Se pune cozonacul in forma de copt si se lasa la crescut inca 30 minute, acoperit cu un prosop.

10

Se combina galbenusul cu o lingura de lapte si se unge cozonacul.

11

Se baga cozonacul la cuptor la 170 ˚C timp de 50 minute.

Umplutura :
12

Nuca macinata se combina cu zaharul, cacao si esenta de rom.

Note

Cozonac pufos cu nuca