Un desert maiestuos, demn de ocazii speciale. 😊
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-o oală, gălbenușurile se freacă bine cu zahărul și făina, iar apoi se toarnă laptele în care s-au dizolvat, în prealabil, pliculețele de zahăr vanilat.
Acest amestec se pune la fiert, la bain-marie, timp de aproximativ 10 minute până se îngroașe.
Crema este gata, se lasă la răcit, amestecând din cănd în ea.
Cele 8 albușuri se bat spumă cu mixerul, până când se țin bine.
Separat, într-un alt castron, se bat 8 gălbenușuri cu zahărul, până când acesta se topește. Se adaugă cacaua și făina și se amestecă bine, omogenizând totul, fără a avea cocoloașe. Apoi se adaugă, puțin câte puțin, din spuma de albușuri. Se amestecă ușor cu o lingură/paletă, cu mâna, nu cu mixerul.
Această compoziție se pune în tava de prajitură, peste hârtia de copt. Se lasă la cuptor 20-25 minute.
Este gata atunci când marginea blatului se desprinde usor de pe hârtia de copt și când mijlocul nu este lipicios la atingere.
Temperatura pentru cuptorul electric este de 160°C-180°C, iar dacă cuptorul este pe gaz, atunci acesta trebuie să fie neapărat preîncălzit, iar focul trebuie să fie mediu.
Cacaua se amestecă cu zahărul, făina și apoi se tornă apa, frecând până se obține o pasta omogenă, ca o smântână groasă.
Aceasta se pune la fiert, la bain-marie, până se topește zahărul și devine mai lichidă. Se trece apoi pe foc direct și se mai fierbe puțin la foc mic.
Se ia oala cu compoziția de pe foc și se pune în chiuvetă, lăsând apa rece să curga pe langă aceasta pentru a o răci.
Separat, se freacă la mixer 100 g de unt de calitate, adăugând, pe rând, cele 4 gălbenușuri. Dupa ce se omogenizează, se incepe adăugarea, puțin câte puțin, a ciocolatii lasată la răcit.
Blatul scos din cuptor se lasă puțin la răcit, după care se întinde, pe toată suprafața acestuia, crema de vanilie.
Cu ajutorul hârtiei de copt se rulează blatul, iar rulada rezultată se trece într-o tavă îngustă și lungă.
Se îmbracă apoi rulada cu glazura de ciocolată, iar preparatul se lasă, de preferat, peste noapte la frigider, pentru a căpăta consistența potrivită. Se poate orna după gust sau se poate servi ca atare.
Poftă bună!
Ingrediente
Indicații
Într-o oală, gălbenușurile se freacă bine cu zahărul și făina, iar apoi se toarnă laptele în care s-au dizolvat, în prealabil, pliculețele de zahăr vanilat.
Acest amestec se pune la fiert, la bain-marie, timp de aproximativ 10 minute până se îngroașe.
Crema este gata, se lasă la răcit, amestecând din cănd în ea.
Cele 8 albușuri se bat spumă cu mixerul, până când se țin bine.
Separat, într-un alt castron, se bat 8 gălbenușuri cu zahărul, până când acesta se topește. Se adaugă cacaua și făina și se amestecă bine, omogenizând totul, fără a avea cocoloașe. Apoi se adaugă, puțin câte puțin, din spuma de albușuri. Se amestecă ușor cu o lingură/paletă, cu mâna, nu cu mixerul.
Această compoziție se pune în tava de prajitură, peste hârtia de copt. Se lasă la cuptor 20-25 minute.
Este gata atunci când marginea blatului se desprinde usor de pe hârtia de copt și când mijlocul nu este lipicios la atingere.
Temperatura pentru cuptorul electric este de 160°C-180°C, iar dacă cuptorul este pe gaz, atunci acesta trebuie să fie neapărat preîncălzit, iar focul trebuie să fie mediu.
Cacaua se amestecă cu zahărul, făina și apoi se tornă apa, frecând până se obține o pasta omogenă, ca o smântână groasă.
Aceasta se pune la fiert, la bain-marie, până se topește zahărul și devine mai lichidă. Se trece apoi pe foc direct și se mai fierbe puțin la foc mic.
Se ia oala cu compoziția de pe foc și se pune în chiuvetă, lăsând apa rece să curga pe langă aceasta pentru a o răci.
Separat, se freacă la mixer 100 g de unt de calitate, adăugând, pe rând, cele 4 gălbenușuri. Dupa ce se omogenizează, se incepe adăugarea, puțin câte puțin, a ciocolatii lasată la răcit.
Blatul scos din cuptor se lasă puțin la răcit, după care se întinde, pe toată suprafața acestuia, crema de vanilie.
Cu ajutorul hârtiei de copt se rulează blatul, iar rulada rezultată se trece într-o tavă îngustă și lungă.
Se îmbracă apoi rulada cu glazura de ciocolată, iar preparatul se lasă, de preferat, peste noapte la frigider, pentru a căpăta consistența potrivită. Se poate orna după gust sau se poate servi ca atare.
Poftă bună!