Un tort elegant, cu pandișpan pufos și aromat cu vanilie și portocală, însiropat, cremă de arahide și glazură de ciocolată.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se bat, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, se adaugă sucul de portocală (eu am avut o jumătate de portocală), vanilia, uleiul, apoi și praful de copt și făina lingură cu lingură, amestecând după fiecare, la viteză mică, ușor, astfel încât compoziția să capete volum. Se poate folosi mixerul și pentru amestecarea ingredientelor uscate, atât timp cât acestea se adaugă lingură cu lingură și se amestecă după fiecare. Cât despre făină, eu am pus 6 linguri, iar ca să nu fie dubii, că e lingură plină sau rasă sau mai pe jumătate, am scris exact și gramajul.
Se toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aproximativ 27 de minute (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Se fierb apa cu coaja de portocală aproximativ 5 minute, se lasă la răcit.
Se topesc frișca lichidă împreună cu cele două feluri de ciocolată, pe baie de aburi. Se amestecă bine, până se topește ciocolata, se lasă la răcit cam 10 minute pe masă, apoi se dă la frigider, 15 minute.
Între timp, se decojesc arahidele, se dau la râșnița de cafea pentru a obține o pastă fină.
Se bate crema cu mixerul, până devine cremoasă, se adaugă și arahidele și se omogenizează.
Se însiropează tortul, se întinde crema de arahide și se îmbracă și laterala, apoi se dă la congelator, astfel încât atunci când turnăm glazura, tortul să fie rece, iar crema să nu se topească sau să se împrăștie. Acest procedeu îl folosesc și când folosesc glazura oglindă.
Într-un ibric, se topesc pe foc mic, cuvertura de ciocolată cu laptele și untul, amestecând mereu, să nu se ardă și îndepărtând ibricul de foc din când în când. Când s-a omogenizat glazura, se dă deoparte puțin la răcorit, apoi se toarnă călduță pe tort (să nu frigă la deget).
Se topește pe baie de abur ciocolata albă, se umple un poș pentru ciocolată, se decorează tortul. Pentru florile din cremă, se amestecă ciocolata neagră topită cu frișca lichidă, cu mixerul și se ornează tortul.
Eu am folosit și câteva ornamente verzi din ciocolată făcute altă dată.
Se dă la frigider până la servire.
Ingrediente
Indicații
Se bat, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, se adaugă sucul de portocală (eu am avut o jumătate de portocală), vanilia, uleiul, apoi și praful de copt și făina lingură cu lingură, amestecând după fiecare, la viteză mică, ușor, astfel încât compoziția să capete volum. Se poate folosi mixerul și pentru amestecarea ingredientelor uscate, atât timp cât acestea se adaugă lingură cu lingură și se amestecă după fiecare. Cât despre făină, eu am pus 6 linguri, iar ca să nu fie dubii, că e lingură plină sau rasă sau mai pe jumătate, am scris exact și gramajul.
Se toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aproximativ 27 de minute (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Se fierb apa cu coaja de portocală aproximativ 5 minute, se lasă la răcit.
Se topesc frișca lichidă împreună cu cele două feluri de ciocolată, pe baie de aburi. Se amestecă bine, până se topește ciocolata, se lasă la răcit cam 10 minute pe masă, apoi se dă la frigider, 15 minute.
Între timp, se decojesc arahidele, se dau la râșnița de cafea pentru a obține o pastă fină.
Se bate crema cu mixerul, până devine cremoasă, se adaugă și arahidele și se omogenizează.
Se însiropează tortul, se întinde crema de arahide și se îmbracă și laterala, apoi se dă la congelator, astfel încât atunci când turnăm glazura, tortul să fie rece, iar crema să nu se topească sau să se împrăștie. Acest procedeu îl folosesc și când folosesc glazura oglindă.
Într-un ibric, se topesc pe foc mic, cuvertura de ciocolată cu laptele și untul, amestecând mereu, să nu se ardă și îndepărtând ibricul de foc din când în când. Când s-a omogenizat glazura, se dă deoparte puțin la răcorit, apoi se toarnă călduță pe tort (să nu frigă la deget).
Se topește pe baie de abur ciocolata albă, se umple un poș pentru ciocolată, se decorează tortul. Pentru florile din cremă, se amestecă ciocolata neagră topită cu frișca lichidă, cu mixerul și se ornează tortul.
Eu am folosit și câteva ornamente verzi din ciocolată făcute altă dată.
Se dă la frigider până la servire.