Un cozonac vegan super pufos si gustos.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru a face maiaua, punem intr-un bol faina, facem in mijloc un locas in care adaugam drojdia maruntita sau uscata, zaharul si la final adaugam si laptele caldut, la aproximativ 37˚C.
Punem bolul acoperit cu o pelicula sau prosop de bucatarie, deoparte si il lasam aprox 15 minute.
Pentru aluat, cernem faina intr-un bol mare, adaugam laptele caldut, curcuma, zaharul, sarea, esenta vanilie, coaja lamaie si amestecam totul.
Adaugam si maiaua si framantam iar apoi incepem sa punem uleiul in fir subrire, framantand continuu. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, deci framantam atat cat este nevoie.
Cand aluatul a ajuns la consistena buna, ungem un bol cu ulei si punem aluatul in bol, in acoperim cu un tifon/prosop si il lasam la dospit aproximativ 1 ora, ferit de curenti de aer.
Punem stafidele la hidratat in apa fierbinte cu rom sau esenta de rom si coacem usor nuca la cuptor la 160˚C, aproximativ 5 minute.
Nuca coapta, o macinam si o punem intr-un bol, adaugam laptele vegetal, cacao, zaharul, stafidele hidratate, si sarea. Amestecam totul si obtinem o compozitie groasa pe care o vom intinde pe fieare dintre cele 4 parti de aluat. Daca este prea vartoasa, mai adaugam 2-3 linguri de lapte vegetal.
Cand aluatul este dospit, il impartim in 4 parti egale si le mai lasam sa stea inca 10 minute pe blatul de lucru uns cu ulei.
Din aceasta compozitie se pot face, fie 2 cozonaci mari (tava de 30 cm x 16 cm).
Compozitia pentru umplutura o vom imparti in patru parti egale.
Fiecare parte de aluat am intins-o, intr-o forma dreptunghiulara, de aproximatix 5-6 mm si am pus compozitia cu nuca si din loc in loc, rahatul taiat cubulete.
Am rulat fiecare parte, iar apoi le-am impletit, doua cate doua.
Tavile le-am uns cu ulei, am pus hartie de copt si am asezat cozonacii, i-am acoperit si i-am lasat din nou la dospit pana cand ajung la marginea tavii (aproximativ 1 ora).
Am preincalzit cuptorul la 180˚C, am introdus cozonacii pe care i-am uns inainte cu ulei si i-am copt 50 minute.
Dupa 30 minute, pentru a nu se arde cozonacii, i-am acoperit cu o hartie de copt uda si stoarsa si am redus la 170˚C.
Cand scoatem cozonacii, ii lasam in tava 5 minute, timp in care ii ungem cu miere si presaram nuca, iar apoi ii scoatem pe un gratar.
Ingrediente
Indicații
Pentru a face maiaua, punem intr-un bol faina, facem in mijloc un locas in care adaugam drojdia maruntita sau uscata, zaharul si la final adaugam si laptele caldut, la aproximativ 37˚C.
Punem bolul acoperit cu o pelicula sau prosop de bucatarie, deoparte si il lasam aprox 15 minute.
Pentru aluat, cernem faina intr-un bol mare, adaugam laptele caldut, curcuma, zaharul, sarea, esenta vanilie, coaja lamaie si amestecam totul.
Adaugam si maiaua si framantam iar apoi incepem sa punem uleiul in fir subrire, framantand continuu. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, deci framantam atat cat este nevoie.
Cand aluatul a ajuns la consistena buna, ungem un bol cu ulei si punem aluatul in bol, in acoperim cu un tifon/prosop si il lasam la dospit aproximativ 1 ora, ferit de curenti de aer.
Punem stafidele la hidratat in apa fierbinte cu rom sau esenta de rom si coacem usor nuca la cuptor la 160˚C, aproximativ 5 minute.
Nuca coapta, o macinam si o punem intr-un bol, adaugam laptele vegetal, cacao, zaharul, stafidele hidratate, si sarea. Amestecam totul si obtinem o compozitie groasa pe care o vom intinde pe fieare dintre cele 4 parti de aluat. Daca este prea vartoasa, mai adaugam 2-3 linguri de lapte vegetal.
Cand aluatul este dospit, il impartim in 4 parti egale si le mai lasam sa stea inca 10 minute pe blatul de lucru uns cu ulei.
Din aceasta compozitie se pot face, fie 2 cozonaci mari (tava de 30 cm x 16 cm).
Compozitia pentru umplutura o vom imparti in patru parti egale.
Fiecare parte de aluat am intins-o, intr-o forma dreptunghiulara, de aproximatix 5-6 mm si am pus compozitia cu nuca si din loc in loc, rahatul taiat cubulete.
Am rulat fiecare parte, iar apoi le-am impletit, doua cate doua.
Tavile le-am uns cu ulei, am pus hartie de copt si am asezat cozonacii, i-am acoperit si i-am lasat din nou la dospit pana cand ajung la marginea tavii (aproximativ 1 ora).
Am preincalzit cuptorul la 180˚C, am introdus cozonacii pe care i-am uns inainte cu ulei si i-am copt 50 minute.
Dupa 30 minute, pentru a nu se arde cozonacii, i-am acoperit cu o hartie de copt uda si stoarsa si am redus la 170˚C.
Cand scoatem cozonacii, ii lasam in tava 5 minute, timp in care ii ungem cu miere si presaram nuca, iar apoi ii scoatem pe un gratar.