Dacă ești în căutarea unui aperitiv, frumos, chic și gustos și ești ca mine, gata să adaptezi o rețetă nevoilor propriei familii, TREBUIE să o încerci și pe aceasta.
"Răsfoiam" Instagramul zilele trecute ca să mă inspir pentru masa de Paște. Și am dat peste o Babka ... sărată .. nu cu ciocolată ca și cea tradițională! (Dacă nu știi nimic despre Babka, merită să dai o căutare). Mi-a atras atenția o imagine chic, care după cum suna rețeta, sunt sigură că era și gustoasă. Problema era însă că avea ingrediente care nu erau îndrăgite de toți membrii familiei mele! Așa că ... am adaptat-o!! Am făcut un sos de pomodori (foarte îndrăgit de familia mea în diferite combinații) pentru că știam că nu risc nimic!
Pomodori Babka a ajuns pe masa de Paște și feedbackul nu a întârziat!! Rețeta a fost ridicată la rangul cel mai înalt al familiei noastre, a ajuns pe lista definitivă a meniului de sărbători!
Înainte de a o publica aici am trimis-o la încă un grup de degustători rafinați (La mulți ani, Victor!). Rețeta a trecut și testul acela așa că rămâne doar să auzim și feedbackul vostru 🙂
Laptele călduț se pune peste drojdie (uscată sau proaspătă) și se pune de o parte până începe să crească.
Peste făina cernută se adaugă sarea, zahărul și turmericul (pt beneficiile lui antiinflamatoare și pentru culoare).
Apoi se adaugă ingredientele umede: laptele amestecat cu drojdia, oul bătut și untul (care a fost topit și răcit apoi).
Se frământă bine (cel puțin 10 minute) până se formează un aluat elstic și de o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale se poate adauga încă un pic de făină. Dacă este prea tare se poate adauga încă puțin lapte.
Se lasă apoi la dospit într-un loc ferit de curent până aluatul își dublează volumul (aproximativ o oră).
Într-o tigaie se pune uleiul și usturoiul tocat mărunt și la foc mediu se amestecă 1-2 minute fără a se prăji!
Se stinge apoi cu bulionul (sau roșiile din conservă tocate mărunt) și se asezonează cu sarea, piperul și toate celelalte condimente. Se aduce totul la fierbere și se menține la foc mediu aproximativ 15 minute, mai precis până sosul se îngroașă asfel încât să nu curgă atunci când va fi întins pe aluat.
La sfârșit, cu un pimer (sau cu o unealtă de zdrobit cartofii) se toacă orice bucată mare din sos (roșii, condimente sau usturoi).
Aluatul gata dospit se întinde pe un plan dat cu făină în formă dreptunghiulară de aproximativ 3-5 milimetrii grosime. Cu cât se întinde mai mult cu atât rezultatul final va avea mai multe straturi și va arăta mai bine.
Sosul de roșii se pune apoi pe aluatul întins și acesta se răsucește ca într-o ruladă.
Cu un cuțit foarte ascuțit se taie rulada de-a lungul, obținând două jumătăți în care se văd straturile secționate.
Aceste două jumătăți se poziționează perpendicular una pe alta cu partea întreagă în jos (pentru a nu curge sosul) și cu straturile în sus. Apoi se răsucesc una în jurul celeilalte păstrând pe cât posibil partea întreagă în jos.
ATENȚIE!! Împletirea trebuie făcută cu grijă dar și cât se paote de rapid pentru a evita curgerea sosului!
Se ia apoi răsucitura și se pune într-o tavă de cozonac care este tapetată cu hârtie de copt.
Tava se mai lasă la dospit acoperită cu o folie încă 15 minute.
Tava se pune în cuptorul preîncălzit la 180˚C, pentru aproximativ 30 de minute. În funcție de cuptorul pe care îl aveți, se poate pune funcția de ventilație pentru primele 7 minute, urmând ca restul timpului această funcție să fie scoasă.
Se scoate din cuptor și se lasă la răcit complet înainte de a se tăia.
Pomodori Babka se taie felii și se servește pe post de aperitiv sau ca și înlocuitor de pâine.
Se păstrează în frigider și se poate servi și rece.
Ingrediente
Indicații
Laptele călduț se pune peste drojdie (uscată sau proaspătă) și se pune de o parte până începe să crească.
Peste făina cernută se adaugă sarea, zahărul și turmericul (pt beneficiile lui antiinflamatoare și pentru culoare).
Apoi se adaugă ingredientele umede: laptele amestecat cu drojdia, oul bătut și untul (care a fost topit și răcit apoi).
Se frământă bine (cel puțin 10 minute) până se formează un aluat elstic și de o consistență potrivită. Dacă aluatul este prea moale se poate adauga încă un pic de făină. Dacă este prea tare se poate adauga încă puțin lapte.
Se lasă apoi la dospit într-un loc ferit de curent până aluatul își dublează volumul (aproximativ o oră).
Într-o tigaie se pune uleiul și usturoiul tocat mărunt și la foc mediu se amestecă 1-2 minute fără a se prăji!
Se stinge apoi cu bulionul (sau roșiile din conservă tocate mărunt) și se asezonează cu sarea, piperul și toate celelalte condimente. Se aduce totul la fierbere și se menține la foc mediu aproximativ 15 minute, mai precis până sosul se îngroașă asfel încât să nu curgă atunci când va fi întins pe aluat.
La sfârșit, cu un pimer (sau cu o unealtă de zdrobit cartofii) se toacă orice bucată mare din sos (roșii, condimente sau usturoi).
Aluatul gata dospit se întinde pe un plan dat cu făină în formă dreptunghiulară de aproximativ 3-5 milimetrii grosime. Cu cât se întinde mai mult cu atât rezultatul final va avea mai multe straturi și va arăta mai bine.
Sosul de roșii se pune apoi pe aluatul întins și acesta se răsucește ca într-o ruladă.
Cu un cuțit foarte ascuțit se taie rulada de-a lungul, obținând două jumătăți în care se văd straturile secționate.
Aceste două jumătăți se poziționează perpendicular una pe alta cu partea întreagă în jos (pentru a nu curge sosul) și cu straturile în sus. Apoi se răsucesc una în jurul celeilalte păstrând pe cât posibil partea întreagă în jos.
ATENȚIE!! Împletirea trebuie făcută cu grijă dar și cât se paote de rapid pentru a evita curgerea sosului!
Se ia apoi răsucitura și se pune într-o tavă de cozonac care este tapetată cu hârtie de copt.
Tava se mai lasă la dospit acoperită cu o folie încă 15 minute.
Tava se pune în cuptorul preîncălzit la 180˚C, pentru aproximativ 30 de minute. În funcție de cuptorul pe care îl aveți, se poate pune funcția de ventilație pentru primele 7 minute, urmând ca restul timpului această funcție să fie scoasă.
Se scoate din cuptor și se lasă la răcit complet înainte de a se tăia.
Pomodori Babka se taie felii și se servește pe post de aperitiv sau ca și înlocuitor de pâine.
Se păstrează în frigider și se poate servi și rece.