Pulpă de porc – Party Style

AutorDore
DificultateIntermediar

Când gătești pentru mai multe persoane trebuie nu doar să fii foarte EFICIENT ci și foarte CREATIV. Iar când invitații sunt unii pretențioși, preparatul tău trebuie să fie atât ATRACTIV cât și GUSTOS. Iar dacă apariția lui produce și 'ploaie în gură" ești pe drumul către succes!
Unul dintre preparatele cele mai ușor de făcut când gătești pentru o gașcă de iubitori de carne de porc este Pulpa de porc Party style. Îl pregătești din timp și îl lași în cuptor ore întregi până te concentrezi la restul preparatelor care îți solicită prezența.
O poți servi atât caldă, cât și câteva ore după ce a fost scoasă din cuptor alături de diferite garnituri, dar și în zilele următoare sub formă de sandvich, shaorma, sau alt preparat preferat cu friptură de porc.
Aceasta este versiunea mea de pulpă de porc cu sos de coniac numa bună pentru un party memorabil!

ShareSave
Randamente1 porțieTimp total12 ore

Ingrediente:

 1 pulpă de porc cu șoric
Marinata :
 100 gr sare grunjoasă
 ½ tsp piper
 1 cățel de usturoi
Ingrediente de pus la prăjit :
 2 cepe mari
 1 tbsp ulei de măsline
 2 morcovi
 ¼ țelină
 1 coajă și suc de portocală
 1 ardei (opțional)
 1 tbsp rozmarin
 1 tbsp oțet balsamic
 sare
Sos coniac :
 30 ml coniac sau lichior de protocale

Mod de preparare:

Marinarea cărnii :
1

Se prepară o marinară din 2-3 litri de apă, sarea grujoasă, parte din piper și cățelul de usturoi tăiat transversal. Pentru ca dizolvarea sării să fie mai ușoară apa se poate pune pe foc, dar va trebui apoi răcită până ajunge la temperatura camerei.

2

Pulpa se poziționează într-un vas încăpător astfel încât să fie cu totul scufundată în lichid. Dacă nu este suficient lichid se mai poate adauga apă.

3

Se lasă apoi la frigider peste noapte sau cel puțin 8 ore.

Prepararea cărnii pentru prăjire :
4

Uleiul de măsline se amestecă cu sucul de portocală, sarea, restul de piper și condimentele preferate. Cu amestecul format se unge bine pulpa crestată.

5

A doua zi, pulpa se scurge și se șterge de lichid, iar apoi se crestează cu un cuțit foarte bine ascuțit. În funcție de grosimea șoricului, crestăturile trebuie să fie până la nivelul cărnii. Marinara se aruncă, păstrându-se doar usturoiul.

6

Se pune carnea într-o tavă încăpătoare pe patul format din vegetalele tăiate rondele, alături de usturoi. și coaja de portocală.
ATENȚIE Vegetalele nu trebuie tăiate mărunt pentru a nu se prăji prea repede. Va fi timp suficient pentru a se găti bine toate.

Prăjirea în cuptor :
7

Tava se bagă în cuptorul încins la 220˚C pe funcția de ventilație (dacă este disponibilă) pentru 30 de minute.

8

Apoi, temperatura se scade la 150-160˚C renunțand la funcția de ventilație, pentru 1 oră. Apoi, se scoate tava pentru a pune din sosul format pe suprafața șoricului, apoi se introduce înapoi pentru încă aproximativ 2 ore.

9

Când șoricul va fi atât cât doriți de rumenit, se poate acoperi cu folie de aluminiu pentru a nu se prăji prea tare.
Carnea va fi gătită bine și la interior când temperatura ei este de 74-75 grade la interior.

Adăugarea oțetului balsamic :
10

După ce carnea e gătită suficient se scoate din cuptor și se pune peste ea oțetul balsamic.

11

Apoi se reintroduce în cuptorul încălzit maxim, sau la 220˚C cu funcția ventialție pentru încă 5 minute sau până se formează o crustă frumos prăjită și crocantă.

12

Se scoate apoi din cuptor și din tava în care s-a prăjit pentru a se odihni acoperită de o folie de aluminiu.

Prepararea sosului :
13

Se scurge sosul rămas în tavă și se amestecă cu vegetalele prăjite frumos și coaja de portocală.

14

Se adaugă coniacul și cu un pimer se face o pastă.

15

Se pune apoi pe foc mediu pentru câteva minute și se amestecă până scade și ajunge la o consistență de sos.

16

Se asezonează cu sare și piper după gust.

Servirea preparatului :
17

Carnea se taie felii subțiri și se servește caldă cu diferite garnituri disponibile, de la cartofi natur, la orez, salată sau murături.

18

O dată răcită, carnea poate fi pusă la frigider și servită ulterior în diferite preparate.

Ingrediente

 1 pulpă de porc cu șoric
Marinata :
 100 gr sare grunjoasă
 ½ tsp piper
 1 cățel de usturoi
Ingrediente de pus la prăjit :
 2 cepe mari
 1 tbsp ulei de măsline
 2 morcovi
 ¼ țelină
 1 coajă și suc de portocală
 1 ardei (opțional)
 1 tbsp rozmarin
 1 tbsp oțet balsamic
 sare
Sos coniac :
 30 ml coniac sau lichior de protocale

Indicații

Marinarea cărnii :
1

Se prepară o marinară din 2-3 litri de apă, sarea grujoasă, parte din piper și cățelul de usturoi tăiat transversal. Pentru ca dizolvarea sării să fie mai ușoară apa se poate pune pe foc, dar va trebui apoi răcită până ajunge la temperatura camerei.

2

Pulpa se poziționează într-un vas încăpător astfel încât să fie cu totul scufundată în lichid. Dacă nu este suficient lichid se mai poate adauga apă.

3

Se lasă apoi la frigider peste noapte sau cel puțin 8 ore.

Prepararea cărnii pentru prăjire :
4

Uleiul de măsline se amestecă cu sucul de portocală, sarea, restul de piper și condimentele preferate. Cu amestecul format se unge bine pulpa crestată.

5

A doua zi, pulpa se scurge și se șterge de lichid, iar apoi se crestează cu un cuțit foarte bine ascuțit. În funcție de grosimea șoricului, crestăturile trebuie să fie până la nivelul cărnii. Marinara se aruncă, păstrându-se doar usturoiul.

6

Se pune carnea într-o tavă încăpătoare pe patul format din vegetalele tăiate rondele, alături de usturoi. și coaja de portocală.
ATENȚIE Vegetalele nu trebuie tăiate mărunt pentru a nu se prăji prea repede. Va fi timp suficient pentru a se găti bine toate.

Prăjirea în cuptor :
7

Tava se bagă în cuptorul încins la 220˚C pe funcția de ventilație (dacă este disponibilă) pentru 30 de minute.

8

Apoi, temperatura se scade la 150-160˚C renunțand la funcția de ventilație, pentru 1 oră. Apoi, se scoate tava pentru a pune din sosul format pe suprafața șoricului, apoi se introduce înapoi pentru încă aproximativ 2 ore.

9

Când șoricul va fi atât cât doriți de rumenit, se poate acoperi cu folie de aluminiu pentru a nu se prăji prea tare.
Carnea va fi gătită bine și la interior când temperatura ei este de 74-75 grade la interior.

Adăugarea oțetului balsamic :
10

După ce carnea e gătită suficient se scoate din cuptor și se pune peste ea oțetul balsamic.

11

Apoi se reintroduce în cuptorul încălzit maxim, sau la 220˚C cu funcția ventialție pentru încă 5 minute sau până se formează o crustă frumos prăjită și crocantă.

12

Se scoate apoi din cuptor și din tava în care s-a prăjit pentru a se odihni acoperită de o folie de aluminiu.

Prepararea sosului :
13

Se scurge sosul rămas în tavă și se amestecă cu vegetalele prăjite frumos și coaja de portocală.

14

Se adaugă coniacul și cu un pimer se face o pastă.

15

Se pune apoi pe foc mediu pentru câteva minute și se amestecă până scade și ajunge la o consistență de sos.

16

Se asezonează cu sare și piper după gust.

Servirea preparatului :
17

Carnea se taie felii subțiri și se servește caldă cu diferite garnituri disponibile, de la cartofi natur, la orez, salată sau murături.

18

O dată răcită, carnea poate fi pusă la frigider și servită ulterior în diferite preparate.

Note

Pulpă de porc – Party Style