Paine de casa by Catalin

AutorAntonie Catalin
DificultateIntermediar

Paine de casa fara agenti de afanare sau zahar.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire55 minuteTimp de preparare1 oră 15 minuteTimp total2 ore 10 minute

Ingrediente:

 500 gr faina
 25 gr drojdie proaspata
 10 gr sare
 300 ml apa

Mod de preparare:

1

Se cantareste faina si se adauga intr-un bol mai mare.

2

Se adauga sarea si se omogenizeaza.

3

Se inmoaie drojdia in 300 ml apa calduta (cam 40 grade temperatura apei) si se lasa 10 minute sa se activeze.

4

Se adauga apa cu drojdie peste faina si se amesteca pana se incorporeaza toata faina din bol.

5

Se scoate compozitia din bol, se pune faina pe masa sau un blat pentru a nu se lipii de acestea.

6

Se framanta compozitia pana nu se mai prinde de maini.

7

Se formeaza o sfera din aluat si punem compozitia intr-o oala de fonta sau oala simpla tapetata cu faina (oala o sa fie bagata la cuptor deci atentie sa nu fie cu maner de plastic sau etc).
Acoperim oala cu un capac la fel termorezistent.

8

Lasam aluatul sa dospeasca pentru 40 de minute.

9

Preincalzim cuptorul la 250˚C si introducem oala la cuptor pentru 25 minute.
Atentie nu luam capacul.

10

Dupa ce au trecut cele 25 de minute la 250˚C cu capacul scoatem de la cuptor, luam capacul si o reintroducem din nou la cuptor pentru inca 20 de minute.

11

Dupa ce au trecut si cele 20 de minute scoatem painea de la cuptor, o scoatem din oala si o asejam pe un blat dupa care o acoperim cu 2-3 prosoape de bucatarie si o lasam asa pentru aproximativ 30-40 minute sa se raceasca.

12

Este necesar sa acoperim painea cu prosoape de bumbac pentru a avea o crusta crocanta dar nu foarte dura.

Ingrediente

 500 gr faina
 25 gr drojdie proaspata
 10 gr sare
 300 ml apa

Indicații

1

Se cantareste faina si se adauga intr-un bol mai mare.

2

Se adauga sarea si se omogenizeaza.

3

Se inmoaie drojdia in 300 ml apa calduta (cam 40 grade temperatura apei) si se lasa 10 minute sa se activeze.

4

Se adauga apa cu drojdie peste faina si se amesteca pana se incorporeaza toata faina din bol.

5

Se scoate compozitia din bol, se pune faina pe masa sau un blat pentru a nu se lipii de acestea.

6

Se framanta compozitia pana nu se mai prinde de maini.

7

Se formeaza o sfera din aluat si punem compozitia intr-o oala de fonta sau oala simpla tapetata cu faina (oala o sa fie bagata la cuptor deci atentie sa nu fie cu maner de plastic sau etc).
Acoperim oala cu un capac la fel termorezistent.

8

Lasam aluatul sa dospeasca pentru 40 de minute.

9

Preincalzim cuptorul la 250˚C si introducem oala la cuptor pentru 25 minute.
Atentie nu luam capacul.

10

Dupa ce au trecut cele 25 de minute la 250˚C cu capacul scoatem de la cuptor, luam capacul si o reintroducem din nou la cuptor pentru inca 20 de minute.

11

Dupa ce au trecut si cele 20 de minute scoatem painea de la cuptor, o scoatem din oala si o asejam pe un blat dupa care o acoperim cu 2-3 prosoape de bucatarie si o lasam asa pentru aproximativ 30-40 minute sa se raceasca.

12

Este necesar sa acoperim painea cu prosoape de bumbac pentru a avea o crusta crocanta dar nu foarte dura.

Note

Paine de casa by Catalin