Bunica mea avea obiceiul de a pregati checuri, pandispan cu fructe sau crema de zahar ars saptamanal, iar pentru mine acestea sunt deserturile care poarta gustul copilariei. Astazi va descriu pas cu pas cum pregatesc eu checurile bunicii, dupa reteta ei originala (de 40 de ani).
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180°C si se pregateste aluatul.
Se separa ouale si se mixeaza albusurile cu un praf de sare, pana devin o spuma tare. Se adauga zaharul treptat astfel incat sa aiba timp sa se topeasca. Urmeaza galbenusurile impreuna cu esenta aleasa si uleiul, pana devine o crema densa.
La finalul amestecului se adauga o treime din faina si se incorporeaza usor cu o spatula sau o lingura de lemn, dupa care se scot 3-4 linguri intr-un castron si se amesteca cu cacaua pentru crema.
Se lasa deoparte portia cu cacao si se continua adaugarea fainii pana la incorporarea completa si se pune si praful de copt.
Compozitia de chec se imparte in doua tavi egale ca de cozonac, unse cu ulei si tapetate cu faina. Crema cu cacao se adauga cu ajutorul unei furculite la final si se intinde usor in zig-zag pentru a crea un efect marmorat. Se baga la cuptor pentru 40-45 minute, si se testeaza cu o scobitoare pentru a vedea daca s-a inchegat interiorul. Daca dupa scurgerea timpului nu iese scobitoarea uscata, mai prelungiti cu 5-10 minute timpul de coacere, urmarind constant aspectul checurilor (nu vreti sa se arda).
Se scot tavile din cuptor si se lasa la racit acoperite cu un prosop de bucatarie pentru 25-30 minute, dupa care se introduce un cutit de unt pe margini si se desprinde checul de tava. Se rastoarna pe un tocator de lemn sau pe o tava, se intorc cu fata in sus si se lasa deoparte pana se racesc complet.
Se servesc alaturi de un ceai negru cu lapte, o cafea fierbinte sau ca desert dupa o masa in familie.
Ingrediente
Indicații
Se incalzeste cuptorul la 180°C si se pregateste aluatul.
Se separa ouale si se mixeaza albusurile cu un praf de sare, pana devin o spuma tare. Se adauga zaharul treptat astfel incat sa aiba timp sa se topeasca. Urmeaza galbenusurile impreuna cu esenta aleasa si uleiul, pana devine o crema densa.
La finalul amestecului se adauga o treime din faina si se incorporeaza usor cu o spatula sau o lingura de lemn, dupa care se scot 3-4 linguri intr-un castron si se amesteca cu cacaua pentru crema.
Se lasa deoparte portia cu cacao si se continua adaugarea fainii pana la incorporarea completa si se pune si praful de copt.
Compozitia de chec se imparte in doua tavi egale ca de cozonac, unse cu ulei si tapetate cu faina. Crema cu cacao se adauga cu ajutorul unei furculite la final si se intinde usor in zig-zag pentru a crea un efect marmorat. Se baga la cuptor pentru 40-45 minute, si se testeaza cu o scobitoare pentru a vedea daca s-a inchegat interiorul. Daca dupa scurgerea timpului nu iese scobitoarea uscata, mai prelungiti cu 5-10 minute timpul de coacere, urmarind constant aspectul checurilor (nu vreti sa se arda).
Se scot tavile din cuptor si se lasa la racit acoperite cu un prosop de bucatarie pentru 25-30 minute, dupa care se introduce un cutit de unt pe margini si se desprinde checul de tava. Se rastoarna pe un tocator de lemn sau pe o tava, se intorc cu fata in sus si se lasa deoparte pana se racesc complet.
Se servesc alaturi de un ceai negru cu lapte, o cafea fierbinte sau ca desert dupa o masa in familie.