Deși pare dificil, pentru un burger delicios și savuros pentru care munciți ceva timp oricum și pentru care ați cumpărat unele ingrediente nu foarte accesibile la preț, vă recomand cu drag să faceți chiflele de casă cu o seară înainte. A, nu mai zic de senzația minunată care te încearcă atunci când le scoateți din cuptor, aproape vă zâmbesc pâinicile și vă îmbie cu un miros demențial.
Cum am zis mai sus, vă recomand călduros ca aprox. toate componentele burgerului să fie home-made. La fel și sosul de maioneză, pe lângă gustul minunat pe care îl are, vă zic că aveți garanția că maioneza e făcută 100% din ou și ulei, spre deosebire de maioneza din comerț care are maxim 6% ou.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Adăugăm făina, sarea, drojdia și zahărul într-un bol și le amestecăm. Ulterior, adăugăm 1 ou și untul topit și răcit, apoi frământăm 10-15 minute până se leagă aluatul și devine cât mai elastic. Lăsăm la dospit aluatul 45 de min într-un vas uns cu ulei format într-o bilă. Acoperim.
Între timp, pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.
După ce a crescut aluatul, presărăm un pic de făină pe masa de lucru și impărțim aluatul în 4 părți egale și modelăm cu mâinile chiflele rotunde, cât de rotunde putem.
Le așezăm în tavă cu distanță între ele, le mai lăsăm 30 de min la dospit și apoi le ungem cu oul și presărăm semințele favorite.
Le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius timp de 25-30 de min sau până devin aurii.
Le scoatem și le lăsăm la răcit.
Punem toate ingredientele pentru chiftele într-un castron și amestecăm cu mâna până se omogenizează toate. Ulterior, carnea se dă la rece până sunt gata celelalte componente ale burgerului.
Fărâmițăm și amestecăm oul fiert cu o furculiță într-un castron adânc până nu mai are cocoloașe, apoi adăugăm gălbenușul crud si la fel, amestecăm până dispar cocoloașele. Ulterior, se adaugă treptat ulei și se amestecă cu o furculiță/mixer până se obțin aprox. 3 linguri mari de maioneză. (dacă se taie, adăugăm un strop de zeamă de lămâie/portocală, acră să fie).
O lingură de maioneză se dă deoparte (pentru salata de varză) și restul se amestecă cu celelalte ingrediente: 3 linguri smântână/iaurt grecesc; 1 linguriță de pastă de ardei picantă; 1 cățel de usturoi pisat mărunt; 1 linguriță boia dulce; sare după gust.
Radem varza și morcovul, apoi le frecăm cu sare și adăugăm lingura de maioneză. Amestecăm și lăsăm deoparte.
Pregătim frumușel toate componentele, să le avem așezate pentru a le putea asambla cât mai repede după ce am luat chifteaua de pe grill. Este important să le avem pregătite deoarece chifteaua se face repede și noi trebuie să fim pe fază, nu să alergăm prin casă după ingrediente: 😀
Tăiem chiflele în două și le lăsăm un pic deoparte.
Împărțim carnea în 4 buc. egale, ne ungem mâinile cu putin ulei și formăm chitelele rotunde cam de 1 cm grosime și 7-8 cm diametru.
Incingem bine o tigaie grill și punem chiftelele. Vă sfătuiesc să presați chifteaua pe grill foarte ușor cu o spatulă sau paletă. Asta împiedică înălțarea lor prea tare și se mai risipește din zeamă, dar foarte puțin deoarece dorim chitelele suculente.
Le prăjim cât dorim, sunt bune oricum (eu prefer foarte bine-făcute).
După ce le facem, le scoatem și le punem pe o farfurie. În aceiași tigaie gril punem chiflele pentru a le rumeni un pic. După ce s-au făcut le scoatem și le așezăm pe farfurii pregătite pentru asamblare.
Într-o tigăiță punem cheddarul și cascavalul și le topim aprox. 3 min. Închidem focul
Peste felia de burger inferioară, adăugăm în următoarea ordine: salata de varză (cam 1 lingură); chifteaua peste care punem brânză topită; ceapa juliene, roșia, salata de varză, baconul (opțional) iar felia superioară o ungem cu sosul de maioneză și o punem peste.
Fixăm burgerul cu un băț de frigărui și gataaaaaa 😀
Noi am servit burgerii cu cartofi pai, dar se pot servi și simpli, dat fiind faptul că există o abundență de ingrediente în burger (eu am mai pus și niște cheddar feliat netopit), merg foarte-foarte bine și așa. Plus că vor ieși imeeeeenși.
Spor la treabă și poftă bună!
Ingrediente
Indicații
Adăugăm făina, sarea, drojdia și zahărul într-un bol și le amestecăm. Ulterior, adăugăm 1 ou și untul topit și răcit, apoi frământăm 10-15 minute până se leagă aluatul și devine cât mai elastic. Lăsăm la dospit aluatul 45 de min într-un vas uns cu ulei format într-o bilă. Acoperim.
Între timp, pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.
După ce a crescut aluatul, presărăm un pic de făină pe masa de lucru și impărțim aluatul în 4 părți egale și modelăm cu mâinile chiflele rotunde, cât de rotunde putem.
Le așezăm în tavă cu distanță între ele, le mai lăsăm 30 de min la dospit și apoi le ungem cu oul și presărăm semințele favorite.
Le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius timp de 25-30 de min sau până devin aurii.
Le scoatem și le lăsăm la răcit.
Punem toate ingredientele pentru chiftele într-un castron și amestecăm cu mâna până se omogenizează toate. Ulterior, carnea se dă la rece până sunt gata celelalte componente ale burgerului.
Fărâmițăm și amestecăm oul fiert cu o furculiță într-un castron adânc până nu mai are cocoloașe, apoi adăugăm gălbenușul crud si la fel, amestecăm până dispar cocoloașele. Ulterior, se adaugă treptat ulei și se amestecă cu o furculiță/mixer până se obțin aprox. 3 linguri mari de maioneză. (dacă se taie, adăugăm un strop de zeamă de lămâie/portocală, acră să fie).
O lingură de maioneză se dă deoparte (pentru salata de varză) și restul se amestecă cu celelalte ingrediente: 3 linguri smântână/iaurt grecesc; 1 linguriță de pastă de ardei picantă; 1 cățel de usturoi pisat mărunt; 1 linguriță boia dulce; sare după gust.
Radem varza și morcovul, apoi le frecăm cu sare și adăugăm lingura de maioneză. Amestecăm și lăsăm deoparte.
Pregătim frumușel toate componentele, să le avem așezate pentru a le putea asambla cât mai repede după ce am luat chifteaua de pe grill. Este important să le avem pregătite deoarece chifteaua se face repede și noi trebuie să fim pe fază, nu să alergăm prin casă după ingrediente: 😀
Tăiem chiflele în două și le lăsăm un pic deoparte.
Împărțim carnea în 4 buc. egale, ne ungem mâinile cu putin ulei și formăm chitelele rotunde cam de 1 cm grosime și 7-8 cm diametru.
Incingem bine o tigaie grill și punem chiftelele. Vă sfătuiesc să presați chifteaua pe grill foarte ușor cu o spatulă sau paletă. Asta împiedică înălțarea lor prea tare și se mai risipește din zeamă, dar foarte puțin deoarece dorim chitelele suculente.
Le prăjim cât dorim, sunt bune oricum (eu prefer foarte bine-făcute).
După ce le facem, le scoatem și le punem pe o farfurie. În aceiași tigaie gril punem chiflele pentru a le rumeni un pic. După ce s-au făcut le scoatem și le așezăm pe farfurii pregătite pentru asamblare.
Într-o tigăiță punem cheddarul și cascavalul și le topim aprox. 3 min. Închidem focul
Peste felia de burger inferioară, adăugăm în următoarea ordine: salata de varză (cam 1 lingură); chifteaua peste care punem brânză topită; ceapa juliene, roșia, salata de varză, baconul (opțional) iar felia superioară o ungem cu sosul de maioneză și o punem peste.
Fixăm burgerul cu un băț de frigărui și gataaaaaa 😀
Noi am servit burgerii cu cartofi pai, dar se pot servi și simpli, dat fiind faptul că există o abundență de ingrediente în burger (eu am mai pus și niște cheddar feliat netopit), merg foarte-foarte bine și așa. Plus că vor ieși imeeeeenși.
Spor la treabă și poftă bună!