Prăjitură cu pandişpan cu cafea, sirop şi dulceaţă de cireşe, cremă de vanilie, glazură de ciocolată şi cremă ganache.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, zahărul şi zeama de lămâie, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, cafeaua, faina si praful de copt, omogenizand. Compoziția se toarnă într-o tavă cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc potrivit. Sa lasă la răcit.
Intr-o craticioară, se amesteca cu un tel gălbenuşurile cu zahărul şi făină, turnând laptele cald în fir subţire. Se pune crăticioara pe foc mic şi se fierbe până se îngroaşa. Se dă de pe foc, se amestecă untul şi esenţa de vanilie şi se lasă la răcit. Pentru a ieşi mai fină, se adaugă (după ce s-a răcit bine) şi frişca bătută în prealabil.
Puteţi pregăti siropul obişnuit. Eu am ales să fac un sirop de cireşe : se pregătesc 2 pahare cu apă minerală şi se dizolvă în fiecare puţin sirop de cireşe (o lingura cu sirop la un pahar sau după gust).
Se taie pandişpanul în două foi, se însiropează folosind câte un pahar cu sirop la fiecare foaie. Se adaugă crema de vanilie peste baza pandişpanului, se pun din loc în loc cireşe din dulceaţă, se adaugă capacul, apoi se pregăteşte glazura.
Se încălzeşte laptele, se adauga ciocolata ruptă în bucăţele, se pune pe foc mic, însă cu mare grijă ca să nu o ardeţi: pentru maxim 30 de secunde, amestecând rapid, apoi se dă de pe foc. Dacă vă este mai uşor, o puteţi topi pe baie de abur. Se lasă doar un pic să se răcească, apoi se toarnă peste pandişpan, nivelând cu o spatulă. Se lasă un pic să se mai răcească la temperatura camerei, apoi se dă la frigider sa se închege.
Se încălzeşte frişca lichidă, într-o crăticioară, atât cât să ne frigă la deget (nu o fierbeti!), se dă de pe foc şi se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă bine să se topească. Se obţine o compozitie lichidă care se lasă la răcit mai întâi vreo 10 minute pe masă, la temperatura camerei, apoi se da la frigider încă 10 minute să se racească bine. Se bate apoi cu mixerul aşa cum faceţi cu frişca, în mod obişnuit, până devine cremoasă şi consistentă. Are o aromă intensă şi este grozavă la decorat.
Se taie prăjitura în pătrate sau în ce forme doriţi, se ornează cu crema ganache şi se decorează fiecare cu o cireaşă din dulceaţă.
Ingrediente
Indicații
Se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, zahărul şi zeama de lămâie, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, cafeaua, faina si praful de copt, omogenizand. Compoziția se toarnă într-o tavă cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc potrivit. Sa lasă la răcit.
Intr-o craticioară, se amesteca cu un tel gălbenuşurile cu zahărul şi făină, turnând laptele cald în fir subţire. Se pune crăticioara pe foc mic şi se fierbe până se îngroaşa. Se dă de pe foc, se amestecă untul şi esenţa de vanilie şi se lasă la răcit. Pentru a ieşi mai fină, se adaugă (după ce s-a răcit bine) şi frişca bătută în prealabil.
Puteţi pregăti siropul obişnuit. Eu am ales să fac un sirop de cireşe : se pregătesc 2 pahare cu apă minerală şi se dizolvă în fiecare puţin sirop de cireşe (o lingura cu sirop la un pahar sau după gust).
Se taie pandişpanul în două foi, se însiropează folosind câte un pahar cu sirop la fiecare foaie. Se adaugă crema de vanilie peste baza pandişpanului, se pun din loc în loc cireşe din dulceaţă, se adaugă capacul, apoi se pregăteşte glazura.
Se încălzeşte laptele, se adauga ciocolata ruptă în bucăţele, se pune pe foc mic, însă cu mare grijă ca să nu o ardeţi: pentru maxim 30 de secunde, amestecând rapid, apoi se dă de pe foc. Dacă vă este mai uşor, o puteţi topi pe baie de abur. Se lasă doar un pic să se răcească, apoi se toarnă peste pandişpan, nivelând cu o spatulă. Se lasă un pic să se mai răcească la temperatura camerei, apoi se dă la frigider sa se închege.
Se încălzeşte frişca lichidă, într-o crăticioară, atât cât să ne frigă la deget (nu o fierbeti!), se dă de pe foc şi se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă bine să se topească. Se obţine o compozitie lichidă care se lasă la răcit mai întâi vreo 10 minute pe masă, la temperatura camerei, apoi se da la frigider încă 10 minute să se racească bine. Se bate apoi cu mixerul aşa cum faceţi cu frişca, în mod obişnuit, până devine cremoasă şi consistentă. Are o aromă intensă şi este grozavă la decorat.
Se taie prăjitura în pătrate sau în ce forme doriţi, se ornează cu crema ganache şi se decorează fiecare cu o cireaşă din dulceaţă.