fbpx

Aluat dospit

AutorKristina
DificultateIntermediar

Aluatul dospit este un aluat în componența caruia, pe lângă făină, lichide și alte ingrediente, se adaugă drojdia de panificație care, prin procesul de fermentare, creează o porozitate accentuată, un volum crescut și un gust caracteristic preparatului.
Exemplu : chifle pentru dimineață.

ShareSalvează
Produce10 PorțiiTimp de Preparare40 minsTimp de gătire / răcire2 ore 15 minsTimp Total2 ore 55 mins

Ingrediente:

Pentru 10 bucăți sau o pâine
 4 ulei fără gust ( de exemplu ulei de porumb, floarea-soarelui sau rapiță) sau 50 g unt
 sare
 500 g făină de grâu tip 405, 505 sau 1050, în plus pentru prelucrat
 40 g drojdie (1 cubuleț) sau un plic drojdie uscată
 1 linguriță(e) zahăr
 250-300 ml lichid ( de exemplu sana, lapte sau apă)
 1 ou
 unt sau margarină pentru tavă

Mod de preparare:

1

Se pun într-un castron uleiul sau untul moale, sarea și, opțional, ingredientele aromate. Deasupra se toarnă făină. Se face o adâncitură la mijloc.

Metoda rapidă :
2

Se bate lichidul cu zahăr și ou, se adaugă drojdia și se amestecă ; se adaugă la făină. Se amestecă cu mixerul 2-5 minute. Se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit.

Metoda clasică :
3

Se pune drojdia în adâncitură, se presară zahărul și se amestecă drojdia cu puțină apă călduță și cu puțină făină. Se acoperă și se lasă 30 de minute să fermenteze.

4

Se unge o tavă cu unt. Se amestecă drojdia din mijloc cu toată făina, tot lichidul și cu oul; se acoperă și se lasă 30 de minute să se odihnească. Se mai frământă o dată repede.

5

Pentru chifle se modelează, cu mâinile date cu făină, o ruladă din aluat. Se acoperă și se ține într-un loc cald, până când și-a dublat volumul. Se taie în 10 bucăți.

6

Se modelează chifle, se așează în tavă - dacă le puneți strâns una lângă alta, rămân moi pe margine- la 3 cm distanță între ele. Se mai lasă puțin să crească, apoi se coc.

La cuptor
Chifle sau pâinici
7

Temperatura cuptorului : 220˚C ( 200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc; timp de coacere : 10-15 minute.

Blat întins
8

Temperatura cuptorului : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc ; timp de coacere :
20-35 minute.

Blat înalt sau franzele
9

200˚C( 180˚C cu ventilator sau treapta 3-4); penultima șină de jos; timp coacere : 40-60 minute.

Variațiuni interesante
Focaccia cu verdeață și măsline
10

Se prepară un aluat din 500 g făină de grâu tip 1050, 2 lingurițe sare, 100 ml ulei de măsline, 1 cubuleț drojdie proaspătă și 250 ml apă călduță, se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit. Apoi se adaugă câte 2 lingurițe rozmarin, cimbru și oregano tocate mărunt, precum și 150 g măsline tăiate mărunt. Se prelucrează aluatul în continuare ca în rețetă , se modelează o franzelă ovală, se lasă să crească și se coace.

Chifle dulci
11

Se prepară aluatul de bază cu unt, 1 lingură coajă de lămâie rasă, 1 linguriță praf de scorțisoară și 50 g zahăr. Opțional, se pot adăuga la aluat 100 g stafide în rom bine scurse, alune înjumătățite și rumenite, nucă mărunțită, fructe glasate și tăiate mărunt sau bucăți de ciocolată. Se modelează chiflele și înainte de a le coace, se ung cu un amestec compus din 50 ml lapte și 2 linguri zahăr.

Sfaturi
12

Toate ingredientele trebuie să aibă temperatura camerei. Se încălzește lichidul la circa 30˚C (călduț). Dacă este prea fierbinte, drojdia nu mai are putere să dospească.

13

Se frământă aluatul și se bate cel mai bine cu mâinile goale, timp de 5-10 minute, până când devine elastic. Se adaugă numai atâta făină sau apă cât să nu mai lipească aluatul și să fie moale.

14

Se pune aluatul într-un castron la dospit, se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă într-un loc cald (circa 30˚C), unde nu e curent. Când a crescut suficient, aluatul se simte la pipăit la fel de delicat ca lobul urechii.

Ingrediente

Pentru 10 bucăți sau o pâine
 4 ulei fără gust ( de exemplu ulei de porumb, floarea-soarelui sau rapiță) sau 50 g unt
 sare
 500 g făină de grâu tip 405, 505 sau 1050, în plus pentru prelucrat
 40 g drojdie (1 cubuleț) sau un plic drojdie uscată
 1 linguriță(e) zahăr
 250-300 ml lichid ( de exemplu sana, lapte sau apă)
 1 ou
 unt sau margarină pentru tavă

Direcții

1

Se pun într-un castron uleiul sau untul moale, sarea și, opțional, ingredientele aromate. Deasupra se toarnă făină. Se face o adâncitură la mijloc.

Metoda rapidă :
2

Se bate lichidul cu zahăr și ou, se adaugă drojdia și se amestecă ; se adaugă la făină. Se amestecă cu mixerul 2-5 minute. Se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit.

Metoda clasică :
3

Se pune drojdia în adâncitură, se presară zahărul și se amestecă drojdia cu puțină apă călduță și cu puțină făină. Se acoperă și se lasă 30 de minute să fermenteze.

4

Se unge o tavă cu unt. Se amestecă drojdia din mijloc cu toată făina, tot lichidul și cu oul; se acoperă și se lasă 30 de minute să se odihnească. Se mai frământă o dată repede.

5

Pentru chifle se modelează, cu mâinile date cu făină, o ruladă din aluat. Se acoperă și se ține într-un loc cald, până când și-a dublat volumul. Se taie în 10 bucăți.

6

Se modelează chifle, se așează în tavă - dacă le puneți strâns una lângă alta, rămân moi pe margine- la 3 cm distanță între ele. Se mai lasă puțin să crească, apoi se coc.

La cuptor
Chifle sau pâinici
7

Temperatura cuptorului : 220˚C ( 200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc; timp de coacere : 10-15 minute.

Blat întins
8

Temperatura cuptorului : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc ; timp de coacere :
20-35 minute.

Blat înalt sau franzele
9

200˚C( 180˚C cu ventilator sau treapta 3-4); penultima șină de jos; timp coacere : 40-60 minute.

Variațiuni interesante
Focaccia cu verdeață și măsline
10

Se prepară un aluat din 500 g făină de grâu tip 1050, 2 lingurițe sare, 100 ml ulei de măsline, 1 cubuleț drojdie proaspătă și 250 ml apă călduță, se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit. Apoi se adaugă câte 2 lingurițe rozmarin, cimbru și oregano tocate mărunt, precum și 150 g măsline tăiate mărunt. Se prelucrează aluatul în continuare ca în rețetă , se modelează o franzelă ovală, se lasă să crească și se coace.

Chifle dulci
11

Se prepară aluatul de bază cu unt, 1 lingură coajă de lămâie rasă, 1 linguriță praf de scorțisoară și 50 g zahăr. Opțional, se pot adăuga la aluat 100 g stafide în rom bine scurse, alune înjumătățite și rumenite, nucă mărunțită, fructe glasate și tăiate mărunt sau bucăți de ciocolată. Se modelează chiflele și înainte de a le coace, se ung cu un amestec compus din 50 ml lapte și 2 linguri zahăr.

Sfaturi
12

Toate ingredientele trebuie să aibă temperatura camerei. Se încălzește lichidul la circa 30˚C (călduț). Dacă este prea fierbinte, drojdia nu mai are putere să dospească.

13

Se frământă aluatul și se bate cel mai bine cu mâinile goale, timp de 5-10 minute, până când devine elastic. Se adaugă numai atâta făină sau apă cât să nu mai lipească aluatul și să fie moale.

14

Se pune aluatul într-un castron la dospit, se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă într-un loc cald (circa 30˚C), unde nu e curent. Când a crescut suficient, aluatul se simte la pipăit la fel de delicat ca lobul urechii.

Aluat dospit