Aluat dospit

AutorKristina
DificultateIntermediar

Aluatul dospit este un aluat în componența caruia, pe lângă făină, lichide și alte ingrediente, se adaugă drojdia de panificație care, prin procesul de fermentare, creează o porozitate accentuată, un volum crescut și un gust caracteristic preparatului.
Exemplu : chifle pentru dimineață.

ShareSave
Randamente10 porțiiTimp de pregătire40 minuteTimp de preparare2 ore 15 minuteTimp total2 ore 55 minute

Ingrediente:

Pentru 10 bucăți sau o pâine
 4 ulei fără gust ( de exemplu ulei de porumb, floarea-soarelui sau rapiță) sau 50 g unt
 sare
 500 gr făină de grâu tip 405, 505 sau 1050, în plus pentru prelucrat
 40 gr drojdie (1 cubuleț) sau un plic drojdie uscată
 1 tsp zahăr
 250-300 ml lichid ( de exemplu sana, lapte sau apă)
 1 ou
 unt sau margarină pentru tavă

Mod de preparare:

1

Se pun într-un castron uleiul sau untul moale, sarea și, opțional, ingredientele aromate. Deasupra se toarnă făină. Se face o adâncitură la mijloc.

Metoda rapidă :
2

Se bate lichidul cu zahăr și ou, se adaugă drojdia și se amestecă ; se adaugă la făină. Se amestecă cu mixerul 2-5 minute. Se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit.

Metoda clasică :
3

Se pune drojdia în adâncitură, se presară zahărul și se amestecă drojdia cu puțină apă călduță și cu puțină făină. Se acoperă și se lasă 30 de minute să fermenteze.

4

Se unge o tavă cu unt. Se amestecă drojdia din mijloc cu toată făina, tot lichidul și cu oul; se acoperă și se lasă 30 de minute să se odihnească. Se mai frământă o dată repede.

5

Pentru chifle se modelează, cu mâinile date cu făină, o ruladă din aluat. Se acoperă și se ține într-un loc cald, până când și-a dublat volumul. Se taie în 10 bucăți.

6

Se modelează chifle, se așează în tavă - dacă le puneți strâns una lângă alta, rămân moi pe margine- la 3 cm distanță între ele. Se mai lasă puțin să crească, apoi se coc.

La cuptor
Chifle sau pâinici
7

Temperatura cuptorului : 220˚C ( 200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc; timp de coacere : 10-15 minute.

Blat întins
8

Temperatura cuptorului : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc ; timp de coacere :
20-35 minute.

Blat înalt sau franzele
9

200˚C( 180˚C cu ventilator sau treapta 3-4); penultima șină de jos; timp coacere : 40-60 minute.

Variațiuni interesante
Focaccia cu verdeață și măsline
10

Se prepară un aluat din 500 g făină de grâu tip 1050, 2 lingurițe sare, 100 ml ulei de măsline, 1 cubuleț drojdie proaspătă și 250 ml apă călduță, se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit. Apoi se adaugă câte 2 lingurițe rozmarin, cimbru și oregano tocate mărunt, precum și 150 g măsline tăiate mărunt. Se prelucrează aluatul în continuare ca în rețetă , se modelează o franzelă ovală, se lasă să crească și se coace.

Chifle dulci
11

Se prepară aluatul de bază cu unt, 1 lingură coajă de lămâie rasă, 1 linguriță praf de scorțisoară și 50 g zahăr. Opțional, se pot adăuga la aluat 100 g stafide în rom bine scurse, alune înjumătățite și rumenite, nucă mărunțită, fructe glasate și tăiate mărunt sau bucăți de ciocolată. Se modelează chiflele și înainte de a le coace, se ung cu un amestec compus din 50 ml lapte și 2 linguri zahăr.

Sfaturi
12

Toate ingredientele trebuie să aibă temperatura camerei. Se încălzește lichidul la circa 30˚C (călduț). Dacă este prea fierbinte, drojdia nu mai are putere să dospească.

13

Se frământă aluatul și se bate cel mai bine cu mâinile goale, timp de 5-10 minute, până când devine elastic. Se adaugă numai atâta făină sau apă cât să nu mai lipească aluatul și să fie moale.

14

Se pune aluatul într-un castron la dospit, se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă într-un loc cald (circa 30˚C), unde nu e curent. Când a crescut suficient, aluatul se simte la pipăit la fel de delicat ca lobul urechii.

Ingrediente

Pentru 10 bucăți sau o pâine
 4 ulei fără gust ( de exemplu ulei de porumb, floarea-soarelui sau rapiță) sau 50 g unt
 sare
 500 gr făină de grâu tip 405, 505 sau 1050, în plus pentru prelucrat
 40 gr drojdie (1 cubuleț) sau un plic drojdie uscată
 1 tsp zahăr
 250-300 ml lichid ( de exemplu sana, lapte sau apă)
 1 ou
 unt sau margarină pentru tavă

Indicații

1

Se pun într-un castron uleiul sau untul moale, sarea și, opțional, ingredientele aromate. Deasupra se toarnă făină. Se face o adâncitură la mijloc.

Metoda rapidă :
2

Se bate lichidul cu zahăr și ou, se adaugă drojdia și se amestecă ; se adaugă la făină. Se amestecă cu mixerul 2-5 minute. Se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit.

Metoda clasică :
3

Se pune drojdia în adâncitură, se presară zahărul și se amestecă drojdia cu puțină apă călduță și cu puțină făină. Se acoperă și se lasă 30 de minute să fermenteze.

4

Se unge o tavă cu unt. Se amestecă drojdia din mijloc cu toată făina, tot lichidul și cu oul; se acoperă și se lasă 30 de minute să se odihnească. Se mai frământă o dată repede.

5

Pentru chifle se modelează, cu mâinile date cu făină, o ruladă din aluat. Se acoperă și se ține într-un loc cald, până când și-a dublat volumul. Se taie în 10 bucăți.

6

Se modelează chifle, se așează în tavă - dacă le puneți strâns una lângă alta, rămân moi pe margine- la 3 cm distanță între ele. Se mai lasă puțin să crească, apoi se coc.

La cuptor
Chifle sau pâinici
7

Temperatura cuptorului : 220˚C ( 200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc; timp de coacere : 10-15 minute.

Blat întins
8

Temperatura cuptorului : 220˚C (200˚C cu ventilator sau treapta 4-5); șina din mijloc ; timp de coacere :
20-35 minute.

Blat înalt sau franzele
9

200˚C( 180˚C cu ventilator sau treapta 3-4); penultima șină de jos; timp coacere : 40-60 minute.

Variațiuni interesante
Focaccia cu verdeață și măsline
10

Se prepară un aluat din 500 g făină de grâu tip 1050, 2 lingurițe sare, 100 ml ulei de măsline, 1 cubuleț drojdie proaspătă și 250 ml apă călduță, se acoperă și se lasă 30 de minute la dospit. Apoi se adaugă câte 2 lingurițe rozmarin, cimbru și oregano tocate mărunt, precum și 150 g măsline tăiate mărunt. Se prelucrează aluatul în continuare ca în rețetă , se modelează o franzelă ovală, se lasă să crească și se coace.

Chifle dulci
11

Se prepară aluatul de bază cu unt, 1 lingură coajă de lămâie rasă, 1 linguriță praf de scorțisoară și 50 g zahăr. Opțional, se pot adăuga la aluat 100 g stafide în rom bine scurse, alune înjumătățite și rumenite, nucă mărunțită, fructe glasate și tăiate mărunt sau bucăți de ciocolată. Se modelează chiflele și înainte de a le coace, se ung cu un amestec compus din 50 ml lapte și 2 linguri zahăr.

Sfaturi
12

Toate ingredientele trebuie să aibă temperatura camerei. Se încălzește lichidul la circa 30˚C (călduț). Dacă este prea fierbinte, drojdia nu mai are putere să dospească.

13

Se frământă aluatul și se bate cel mai bine cu mâinile goale, timp de 5-10 minute, până când devine elastic. Se adaugă numai atâta făină sau apă cât să nu mai lipească aluatul și să fie moale.

14

Se pune aluatul într-un castron la dospit, se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă într-un loc cald (circa 30˚C), unde nu e curent. Când a crescut suficient, aluatul se simte la pipăit la fel de delicat ca lobul urechii.

Aluat dospit