Aluatul foietaj este grozav, pregătit fie pentru un desert, fie pentru un aperitiv simplu cu ciuperci, o plăcintă festivă sau orice vă place. Necesită multă munca și răbdare, însă merită tot efortul.
Rețeta o am de la mama și am pregătit-o împreună acum câțiva ani, am rămas încântată de acest aluat și de atunci îl pregătesc mereu ca să o surprind și eu cu ceva bun și s-o răsplătesc.
În prima parte a rețetei vă voi prezenta pașii pentru a obține un aluat fraged, crocant și gustos. Se poate pregăti cu orice umplutură vreți.
Iar în a doua parte, vă voi povesti ce am pregătit eu cu acest aluat: o plăcintă cu carne.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pui într-un vas încăpător jumătate din făina 550 și jumătate din făina 000, adaugi 240 g margarină/unt (la temperatura camerei) și sarea, fărâmițând cu degetele sau cu o ustensilă de bucătărie. Adaugi ouăle, sarea, smântâna și praful de copt și amesteci bine. Transferi pe blatul presărat cu făină și acum începi să frămânți aluatul, adăugând făină câte puțin, până obții un aluat consistent, dar pufos.
Întinzi aluatul în foaie potrivită ca grosime și pui pe ea din loc în loc bucățele de grăsime.
Împăturești, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute.
Repeți procedeul de 3 ori: întins în foaie, uns cu grăsime, împăturit, apoi 30 de minute la rece.
Aluatul este grozav de fraged și gustos, îl poți folosi și la preparate dulci și sărate.
Eu am pregătit o plăcintă cu carne.
Opțional:
Pentru plăcinta cu carne:
Împarți aluatul în două bucăți inegale. Aluatul mai mare îl întinzi în foaie potrivită ca grosime, apoi o transferi pe sucitor într-o tavă de copt (a mea a avut: 20 x 30 cm) pregătită cu hârtie de copt. O așezi astfel încât să ai și margini. Presari pesmet.
Pentru umplutură: într-o tigaie pui aprox 500 g carne de porc tocată, o ceapă tocată și un morcov ras, dar și verdețuri și sare după gust, amestecul îl călești pe foc mic până se pătrunde carnea, apoi lași la răcit și amesteci cu un ou.
Aluatul mai mic îl întinzi în foaie și îl decupezi cu o rolă pentru patiserie sau îl decupezi frumos, după plac. Acoperi cu el plăcinta. O ungi cu ou și dai la cuptor, aprox 30 de minute la foc mediu sau până se rumenește.
Poftă Bună!
Ingrediente
Indicații
Pui într-un vas încăpător jumătate din făina 550 și jumătate din făina 000, adaugi 240 g margarină/unt (la temperatura camerei) și sarea, fărâmițând cu degetele sau cu o ustensilă de bucătărie. Adaugi ouăle, sarea, smântâna și praful de copt și amesteci bine. Transferi pe blatul presărat cu făină și acum începi să frămânți aluatul, adăugând făină câte puțin, până obții un aluat consistent, dar pufos.
Întinzi aluatul în foaie potrivită ca grosime și pui pe ea din loc în loc bucățele de grăsime.
Împăturești, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute.
Repeți procedeul de 3 ori: întins în foaie, uns cu grăsime, împăturit, apoi 30 de minute la rece.
Aluatul este grozav de fraged și gustos, îl poți folosi și la preparate dulci și sărate.
Eu am pregătit o plăcintă cu carne.
Opțional:
Pentru plăcinta cu carne:
Împarți aluatul în două bucăți inegale. Aluatul mai mare îl întinzi în foaie potrivită ca grosime, apoi o transferi pe sucitor într-o tavă de copt (a mea a avut: 20 x 30 cm) pregătită cu hârtie de copt. O așezi astfel încât să ai și margini. Presari pesmet.
Pentru umplutură: într-o tigaie pui aprox 500 g carne de porc tocată, o ceapă tocată și un morcov ras, dar și verdețuri și sare după gust, amestecul îl călești pe foc mic până se pătrunde carnea, apoi lași la răcit și amesteci cu un ou.
Aluatul mai mic îl întinzi în foaie și îl decupezi cu o rolă pentru patiserie sau îl decupezi frumos, după plac. Acoperi cu el plăcinta. O ungi cu ou și dai la cuptor, aprox 30 de minute la foc mediu sau până se rumenește.
Poftă Bună!